This website requires JavaScript.
Producent

Speri

Producent fra Veneto, Italien

Om Speri

Speri er et familiedomæne, der gennem syv generationer har oparbejdet et markareal på 60 ha. i den oprindelige Valpolicella Classica zone. Classica er den originale, historiske, del af Valpolicella, der ligger tættere på Alperne og Gardasøen, som bidrager med at moderere klimavariationer til druerne. Med årene er Valpolicella-distriktet blevet øget med områder på den østlige side af Verona. Typisk vil man i vinene fra Classica finde mere friskhed, elegance og syre på grund af den vulkanske jord og brisen fra søen.

Hos Speri lægges der vægt på hver eneste lille detalje i vinfremstillingen – fra mark til kælder. Balance og blødhed er nøgleordene for stor vin hos Speri. Huset forsøger at undgå sødme i vinen, som ikke er madvenlig og som gør vinen mindre holdbar. Ifølge Speris filosofi, starter den ultimative vin i marken. Druerne giver vinen dens sjæl og personlighed. Druerne tilpasser sig naturens rytme og den guiden, de får af vinbonden.

Parcellerne ligger i fem områder med forskelligt lokalklima, mellem 150-350 m.s højde. Terrænet er meget bakket og så stejlt, at flere marker er plantet i terrasser. Vingården bruger en særlig variation af den traditionelle pergolaopbinding, hvor planterne i højden strækker sig mod naborækkerne. Det danner espalierlignende gange mellem rækkerne, som har vist sig at give sundere druer, så behovet for svovl i vinifikationen minimeres.

Der er i mange år blevet arbejdet på at undgå kemi i produktionen. Der vokser græs overalt mellem rækkerne som dækafgrøde; kunstgødning bruges ikke; restprodukter fra beskæring og vinifikation komposteres og returneres til markerne, og insektformering bekæmpes med hormonalt forvirrende duftstoffer i stedet for sprøjtning. Fra årgang 2015 har ejendommen været certificeret økologisk.

Domænet anvender de kendte Valpolicella-druer: Corvina, Rondinella og Molinara. De arbejder desuden også aktivt med at bevare sjældne, lokale druesorter, der er i fare for at uddø. Bl.a. bruges lidt af den genopdagede Oseleta, som yder ustabilt og modner meget sent. Til gengæld har de en fast struktur, kontante tanniner og en udpræget mineralitet, som kan give en ekstra dimension til de ellers ret bløde druer i området.

Giampietro Speri er ansvarlig for markarbejdet og Alberto Speri, med sin søn Guiseppe, for vinifikationen.

“…If Valpolicella has achieved worldwide success this is due in part to wineries like Speri, that decades ago were able to impose very high quality standards and that have never succumbed to the siren calls of the market, remaining faithful both to the style of their wines and to that of their vineyards, where we will only find native grapevines with pergola training….” Skrev Gambero Rosso i 2015.

Produkter fra Speri

Italien

2018 Valpolicella Classico Superiore Sant'Urbano, Speri, DOC

JamesSuckling 93 / 100
Vinous 93 / 100

Italien

2019 Recioto Della Valpolicella Classico, Speri, 0,5 l.

Luca Maroni 96 / 100
Falstaff 95 / 100

Italien

2021 Valpolicella Classico, DOC, Speri

Luca Maroni 90 / 100
JamesSuckling 90 / 100

Italien

2018 Amarone della Valpolicella Classico, Monte Sant'Urbano, DOCG, Speri

Gambero Rosso
Bibenda

Italien

2005 Amarone della Valpolicella, Monte Sant'Urbano, DOCG, Speri

Italien

2017 Valpolicella Classico Superiore Sant' Urbano, Speri, DOC

Falstaff 91 / 100
Gambero Rosso

Italien

3 fl. Valpolicella Ripasso Superiore, Speri, Norditalien

Italien

3 fl. Valplicella Classico, Speri, Noritalien, økologisk

Italien

2021 Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC, Speri