"ZIND" er en protest: Brugen af Chardonnay er forbudt i Alsace' appellationer bortset fra til Crémant, men Olivier Humbrecht vil lave sin vin, som den skal være! Det er ikke tillladt at bruge druen i Alsaces appellationer, men alle, der har smagt ZIND, ved, hvad den kan: Intens frugt fra langsomt modnede Chardonnay (ca. 2/3) og liflig sprødhed fra Auxerrois (ca. 1/3), begge fra den kølige skråning bag Riquewihr, som sikrede syrebalancen i den varme sommer.
Vinen kommer normalt 100% fra Clos Windsbuhl, domænets "monopole" bag Riquewihr. Ialt 2,4 hektar på sydskråning af muslingekalk, kalk og lidt ler, der holder på fugtigheden. Mikro-klimaet er køligt p.g.a. højden og nærheden til skoven, så druernes modningstid på vinstokken er meget lang. Forholdene i Windsbuhl er perfekte til Chardonnay, men pga. reglerne sælger Zind-Humbrecht denne formidable vin som bordvin under navnet ZIND. (Indice 1)*.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er uddannet "Master of Wine" og er kendt for sine sublime vine. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, efter de var blevet efterladt af bønder, der søgte mod fladere områder. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er generelt kendt som en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig.
* Zind-Humbrecht "indice":
Systemet er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte markers vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen.
Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i op til et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme. Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes men dominerer den ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.