2021-årgangen var ny i Zind-Humbrechts sortiment! Allerede åben duft med variationer over citrus-temaet. Smagen viser modenhed, koncentration og frugtdybde, men stramt bygget med tanniner, lidt salt tone og en bestemt syre i kontrol. Granit af samme type som i "Brand" tyder på fine udviklingsmuligheder. 2,9 g. restsukker = indice 1: helt tør. Kan om ønsket lægges i kælderen i årevis.
Sommerberg Grand Cru er en ultrastejl mark på 28 ha. over landsbyen Niedermorschwihr lidt nord for Turckheim. Der har været dyrket vin siden 1200-tallet. Olivier Humbrechts søn Pierre-Emile købte 1/3 ha. i 2010, og parcellen blev i 2013 plantet med hele 9000 Riesling vinstokke /ha. De er "selection massale": stiklinger af gamle stokke, som har vist deres høje kvalitet gennem årene under lignende forhold på ejendommen. Jordbunden er granit med mørk glimmer også kaldet Turckheim granit, ligesom i Grand Cru "Brand" men et dybere lag. Marken vender stik syd og er så stejl, at der jordbehandles med trækspil, ligesom på "Brand" lidt syd for.
Olivier Humbrecht har aldrig før sendt vin fra en så ung plantning på markedet, men vinstokkene er dyrket biodynamisk fra starten og har derfor hurtigt fået et dybt rodnet. De viste ingen tegn på tørke-stress, selv i årgang '18, hvor varmen var voldsommere end i '19. Samtidig er udbyttet sparsomme 28 hl./ha. og sæsonens vækstforhold så ideelle, at kvaliteten er til det. Vinen gærede ret hurtigt til tørt resultat.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de ca. 400 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Alsace i 2021 blev en kamp med vejret, som de bedste dyrkere til sidst vandt - større end de fleste havde turdet håbe på. Vinteren var usædvanligt kold med snestorme. Marts blev mild med nogen knopskydning for de tidligste druesorter. Frosten først i april gav derfor tab af potentielle druer, men væsentligt mindre end i distrikter som Bourgogne, hvor væksten var mere fremskreden.
Hovedparten af vækstsæsonen var svær med kraftig regn i flere perioden og et lavt antal soltimer. Meldug var en plage og reducerede udbyttet mere, end aprilfrosten havde gjort. En fin august blev meget vigtig, og fra ca. midt september blev vejret godt og stabilt langt ind i oktober, så de, der turde vente, fik fuldt udbytte med fuldmodne druer, der havde beholdt syreniveauet pga. kølige nætter.
Det gennemsnitlige høstudbytte er ca. 20% under det normale, men for Zind-Humbecht, der sorterer så hårdt, blev det tæt på 50%. Topdyrkere kan levere velstrukturerede, frugtintense vine med eminent balance og en bred smagspalet fra den særdeles lange vækstsæson. Riesling anses generelt for den store vinder, men der er også Pinot Gris med en elektrisk rankhed og elegance, som er sjældent set. Mange topvine vil have en meget lang udviklingshorisont.