700,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2019 Riesling Clos Windsbuhl, Monopole Zind-Humbrecht
En særdeles rank og fast bygget vin med høj mineralitet og et stenet aftryk af limstenen i marken. Meget intens frugt i en -som ung- skarpt skåret udgave fulgt op at en bragende syre (7 g./l.) med et let salt præg. Hvis udtrykket "vibrato" giver mening noget sted, er det i eftersmagen her. En vin med høj klasse, der tigger om flere timer på karaffel eller år i kælderen; gerne 20-25, hvis man har tid…
700,00 kr. | Pr. Stk. |
Ikke på lager
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Riesling (100%) |
Alkohol % | 13% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2019 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 598219 |
Beskrivelse
En særdeles rank og fast bygget vin med høj mineralitet og et stenet aftryk af limstenen i marken. Meget intens frugt i en -som ung- skarpt skåret udgave fulgt op at en bragende syre (7 g./l.) med et let salt præg. Hvis udtrykket "vibrato" giver mening noget sted, er det i eftersmagen her. En vin med høj klasse, der tigger om flere timer på karaffel eller år i kælderen; gerne 20-25, hvis man har tid…
Vinstokkene, der er plantet på den høje del af marken med tynd, stenet, mineralrig muschelkalk, er nu 45 år. Der blev høstet 50 hl./ha. Balancen i druemosten var så perfekt for den naturlige gær, at der kun er 2,4 g. restsukker/l. tilbage. Altså absolut helt tør: Indice 1*. Vinen har ligget 18 mdr. på gærresterne, så et let reduktivt præg ("iltmangel") er naturligt lige efter åbning.
Clos Windsbuhl er Domænets fremragende Monopolmark på en bakke over Hunawihr. Vinstokkene vokser højt: 300 - 380 m., og hældningen er fra 15 - 40 grader, vendt mod sydøst. Jordbunden er Muschelkalk med ler og eroderet klippe; en unik kombination i området. Den har været kendt som topmark siden 1300-tallet. ZH's første høst, efter køb af marken, var 1988. Højden, den ret kølige jordbundstype og placeringen lige under et skovstykke ved foden af bjerget gør, at udviklingen er sen, og druernes tid på vinstokkene lang. Den giver meget stabile vine af afbalanceret, høj kvalitet, som udvikler sig meget længe.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de 356 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet. I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Zind-Humbrecht's "Indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et Indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for Indice 5. En 1993 Pinot Gris, drukket (i fin form) i 2015, havde stadig tydelig sødme. Den ville iflg. Olivier have været Indice 4, hvis systemet havde været indført, da den blev lavet.
Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at Indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For Indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
2019 i Alsace havde særdeles varierende forhold men endte med meget afbalancerede druer for de fleste i den sidste ende. Et mildt, tidligt forår kaldte knopperne frem. Det blev straffet af frost på mange lokationer i april og begyndelsen af maj, hvilket begrænsede det mulige udbytte tidligt. Da varme var blevet til hede i midten af juni, blev blomstringen uregelmæssig og langtrukken. Stærk varme fortsatte hele juli, hvor væksten efterhånden gik i dvale, især for yngre vinstokke med overfladiske rodnet på veldrænet jord. Økologiske- og biodynamiske producenters jord havde generelt en fordel her.
Farveskiftet skete først midt i august med velkommen regn, som fortsatte i passende mængder først i september. En lang, rolig og ikke for varm periode fortsatte langt ind i oktober, hvor druerne kunne nå fuld fenolisk modenhed uden for højt sukkerindhold og syretab. Høsttidspunktet var, som altid, vigtigt, men vejret gav lejlighed til at vælge det optimalt for hver drue og lokation.
De bedste producenter har høstet meget afbalancerede druer med en fin balance: behersket sukkerindhold, modne tanniner og friske syrer. Der forventes mange vine med en struktur, der vil give et langt drikkevindue.
Relaterede produkter
0jm8tb6qls0t
gkvx26tgavcxyr5rqym0djl1a1jt33rvt
18e9s3mgyge10xab656uf4f
DKK 000,00
DKK 000,00
ud59z086bhk
nxuew095y0p5ktr8wyxczg6hh37cu97bp
c8hor3gkr5sbwkp704lk5
DKK 000,00
DKK 000,00
mu91dqi6f6
8oj95locghan6la9esi04f9cxem282fs
my8p83f3ere7bbd11b79nr
DKK 000,00
DKK 000,00
gqlwcj9tzn
6ieynf9u0zf1djzqj1nfbc5omwqgue7c4
uk6y6ekk3ustskwf6yj9y
DKK 000,00
DKK 000,00
mhpnfn664g7
2uu2dv6zhbb0u1z3bpagt36wcfu7q0973
z2g0b8bta9n7gmt9p3ja
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
bcajod3uit
a243pt4s0fiebsvstz9t5oqoge8zuedk
7s1gj2t9omjfm16n6m8xfp
DKK 000,00
DKK 000,00
sn4wxpc71z
r6fly3zgf1px7t0nnalqtvma9mhbiiye
dcv75s1ts6svmspv22m6
DKK 000,00
DKK 000,00
5i5foj2kpyk
qtucinusjmklwb2vcfl2igmuomo900je
qzwtxxnr0j04qeildm7igw
DKK 000,00
DKK 000,00
ikzvww04vh9
et85i21b882xn6s28d5tu44l12cnt49o
00e2z95yi48r9q7pwlvju2d
DKK 000,00
DKK 000,00
ayeubej4hbb
gq988gvklv5zc10swbb6gal0s3mkmd14g
o9q83t4eiiobgtf5nzj8
DKK 000,00
DKK 000,00