700,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2019 Riesling Clos Windsbuhl, Monopole Zind-Humbrecht
En særdeles rank og fast bygget vin med høj mineralitet og et stenet aftryk af limstenen i marken. Meget intens frugt i en -som ung- skarpt skåret udgave fulgt op at en bragende syre (7 g./l.) med et let salt præg. Hvis udtrykket "vibrato" giver mening noget sted, er det i eftersmagen her. En vin med høj klasse, der tigger om flere timer på karaffel eller år i kælderen; gerne 20-25, hvis man har tid…
700,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Biodynamisk |
Land | Frankrig |
Distrikt | Alsace |
Druesorter | Riesling (100%) |
Alkohol % | 13% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2019 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 598219 |
Beskrivelse
En særdeles rank og fast bygget vin med høj mineralitet og et stenet aftryk af limstenen i marken. Meget intens frugt i en -som ung- skarpt skåret udgave fulgt op at en bragende syre (7 g./l.) med et let salt præg. Hvis udtrykket "vibrato" giver mening noget sted, er det i eftersmagen her. En vin med høj klasse, der tigger om flere timer på karaffel eller år i kælderen; gerne 20-25, hvis man har tid…
Vinstokkene, der er plantet på den høje del af marken med tynd, stenet, mineralrig muschelkalk, er nu 45 år. Der blev høstet 50 hl./ha. Balancen i druemosten var så perfekt for den naturlige gær, at der kun er 2,4 g. restsukker/l. tilbage. Altså absolut helt tør: Indice 1*. Vinen har ligget 18 mdr. på gærresterne, så et let reduktivt præg ("iltmangel") er naturligt lige efter åbning.
Clos Windsbuhl er Domænets fremragende Monopolmark på en bakke over Hunawihr. Vinstokkene vokser højt: 300 - 380 m., og hældningen er fra 15 - 40 grader, vendt mod sydøst. Jordbunden er Muschelkalk med ler og eroderet klippe; en unik kombination i området. Den har været kendt som topmark siden 1300-tallet. ZH's første høst, efter køb af marken, var 1988. Højden, den ret kølige jordbundstype og placeringen lige under et skovstykke ved foden af bjerget gør, at udviklingen er sen, og druernes tid på vinstokkene lang. Den giver meget stabile vine af afbalanceret, høj kvalitet, som udvikler sig meget længe.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de 356 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet. I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Zind-Humbrecht's "Indice"system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et Indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for Indice 5. En 1993 Pinot Gris, drukket (i fin form) i 2015, havde stadig tydelig sødme. Den ville iflg. Olivier have været Indice 4, hvis systemet havde været indført, da den blev lavet.
Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at Indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For Indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.
2019 i Alsace havde særdeles varierende forhold men endte med meget afbalancerede druer for de fleste i den sidste ende. Et mildt, tidligt forår kaldte knopperne frem. Det blev straffet af frost på mange lokationer i april og begyndelsen af maj, hvilket begrænsede det mulige udbytte tidligt. Da varme var blevet til hede i midten af juni, blev blomstringen uregelmæssig og langtrukken. Stærk varme fortsatte hele juli, hvor væksten efterhånden gik i dvale, især for yngre vinstokke med overfladiske rodnet på veldrænet jord. Økologiske- og biodynamiske producenters jord havde generelt en fordel her.
Farveskiftet skete først midt i august med velkommen regn, som fortsatte i passende mængder først i september. En lang, rolig og ikke for varm periode fortsatte langt ind i oktober, hvor druerne kunne nå fuld fenolisk modenhed uden for højt sukkerindhold og syretab. Høsttidspunktet var, som altid, vigtigt, men vejret gav lejlighed til at vælge det optimalt for hver drue og lokation.
De bedste producenter har høstet meget afbalancerede druer med en fin balance: behersket sukkerindhold, modne tanniner og friske syrer. Der forventes mange vine med en struktur, der vil give et langt drikkevindue.
Relaterede produkter
hgmlskgdl2a
qjp1nttdnlo7jrkvx693ye1483pjl8u0jf
uezyknqe27dymjr44bq4xl
DKK 000,00
DKK 000,00
ze34qpzdp1q
l4f32tcse7spznlrovtue05xq5dg1v5qw
v4z2der0scn4nny699aci
DKK 000,00
DKK 000,00
p00efh9hmf
4ilkaqvkegc856e297aa5r29aznjmtbpg
rwj956xc5rh6comjjmby1u
DKK 000,00
DKK 000,00
uckgw96nl6
ztew27xim5odq0ecmsypna25lsers8s5
ngvug8sy7vbrqn69uk4iz
DKK 000,00
DKK 000,00
oe15z61vrp
4is4enwmuxczd5362vguon59kdlfgoid
p5gvlv5igypumaq8e1jwsq
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
x34zfa2yw9
v6wio3p675hqkt7h7r2afpidb83appe
t46w6aan1iape8o4wwfk0l
DKK 000,00
DKK 000,00
u5mcifecuub
zwlwbqv32cai92yiteckrk16vruwjhlr
lub4vxkmcsht3xwo4v3v7p
DKK 000,00
DKK 000,00
s43mfcwm2hk
r57zd776h2l7q3jy1livm3ou58e0st9d
jy0kqtxp1saxn2ou9n7htq
DKK 000,00
DKK 000,00
yl1o8pjk4oo
hmtjupuwjhfaci3xjnlrbp94ubyw19m5a
59uojpl2ist44w938c7afj
DKK 000,00
DKK 000,00
1jdhk7aqtws
2o1d10a9xx9q1o94p9r17b2s93dstask
mu4edwl2lhta9g65n3mrc
DKK 000,00
DKK 000,00