En rank, særdeles intens og bragende tør vin fra marken, der er så stejl, at ingen orkede at dyrke den i 70 år, før Leonard og Olivier Humbrecht genplantede den. Citrus, intenst kalkpræg, røg og kompleks mineralitet i næsen. Vinens rygrad er høj frugtintensitet omfavnet af en spillende, moden, næsten elektrisk syre. En fast bygget og stilfuld vin, der som helt ung kræver timers luft i karaffel for at vise, hvad der er på vej med flere år i kælderen; gerne et par årtier…
1,5 g. restsukker / l. og en pH på kun 3 efter 17 måneders gæring og lagring i store, gamle træfade, forklarer den ranke stil. Indice 1*. At der kun er høstet 34 hl. / ha., giver et vink om intensiteten. Stort udviklingspotentiale.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er én af de ca. 360 uddannede mennesker i verden, der kan kalde sig "Master of Wine" og var den første franskmand, som tog den krævende uddannelse. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Léonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, der var blevet efterladt af bønder, som søgte mod fladere, lettere tilgængelige områder.
Léonards familie har lavet vin i området siden 1620, og "Zind" er moderens navn, som blev tilføjet ved ægteskab og sammenlægning af de to familiers marker i 1959. Domænet har nu godt 40 ha. spredt på talrige lokationer fra Turckheim til Rangen helt mod syd i Alsace. Adskillige er Grand Cru, men mange vine fra andre marker har lige så høj kvalitet.
I 1992 blev et helt nyt vineri bygget midt i markerne i Turckheim. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig. Olivier er kendt for sine sublime vine, den meget høje standard, han holder, og mange af vinenes nærmest fabelagtige udviklingsmuligheder. Som den flydende engelsktalende, velformulerende person, han er, kombineret med vinenes standard, er han et fund som formand for de biodynamiske dyrkere i Frankrig.
Heimbourg er faktisk en del af nabo Brand Grand Cru, men domænet bruger dens oprindelige navn. Jorden er nemlig kalk, ikke granit, så domænet har ikke søgt om Grand Cru status. Meget stejl, vest- og sydvendt skråning. I alt 7,5 ha, hvor domænet ejer 4,15 ha., heraf 1 ha. Riesling til denne vin fra vinstokke plantet i 1994.
Oliviers far genplantede marken, der havde været forladt siden første verdenskrig, da den var så svær at arbejde på med 35 -50 graders hældning. Der er nu både Pinot Gris og Riesling på vestsiden samt Riesling og lidt Pinot Noir på sydsiden, der får megen aftensol men også mere vind.
Årgang 2020 følger en smuk 2019 årgang med et næsten perfekt vejr set fra en vinbondes synspunkt. Vinteren var tør og mild, og kulde i marts udskød knopskydningen til begyndelsen af april, så skuddene undgik at blive udsat for frost. Foråret var lunt, tørt og solrigt, og blomstringen var næsten færdig, da regn og køligere vejr dominerede sidste del af juni. Den nylige regn og stigende temperatur i juli fik bærrene til at vokse så hurtigt, at farveskiftet (veraison) begyndte allerede midt i juli. Efter begyndende varmestress hos yngre vinstokke på drænende jord fik Turckheim & Wintzenheim området velkommen regn 2/8, som gav en god afslutning på farveskiftet.
Fortsat høj temperatur kombineret med kortvarig men kraftig regn midt i måneden satte turbo på modningen, så høsten hos Zind-Humbrecht kunne begynde d. 25. august med Pinot Gris i bunden af dalen, og hele høsten blev afsluttet allerede 15/9. Da det i de senere år har været Olivier's mål at lave langt overvejende tørre vine, og gæringen altid sker med naturgær uden indgreb af nogen art, er en meget præcis høst af hver enkelt parcel nødvendig. Den fysiologiske modenhed skal være i top, samtidig med at syren er der, og sukkerniveauet ikke er blevet for højt. I 2020 var op til 90 plukkere i gang samtidig for at nå dette!
Der bliver ingen vine på sent-høstede druer. Året var simpelthen for tørt med meget sunde druer og ingen botrytis. Vinene viser rigtig god modenhed og et fint balanceret syreniveau, samt de tanniner der er en del af årsagen til, at hans vine har det forbløffende lagringspotentiale, de er kendt for. "Jeg kan med overbevisning sige, at 2020 bliver en rigtig god årgang!" siger Olivier Humbrecht.
Zind-Humbrecht "Indice-system er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et Indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for Indice 5. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at Indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med Indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For Indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.