Vil man opleve den legendariske Brand-marks sprøde, mineralske og meget elegante granitaftryk, uden at vente for længe og til en mere urban pris, er det her, man skal lægge billet ind! Modenheden er høj i årgangen, og gæringen var intens, så der er kun 0,4 g. restsukker/l. og 6,1 g. spillende vinsyre: indice 1*. Vinen er intens i munden med solid, moden frugt og høj granit-mineralitet. De følelige tanniner giver, sammen med syren, en fast struktur og et udviklingspotentiale til 2035+. Vinen har været i ældre egefade ca. 16 mdr. Den har brug for luft som helt ung, for at åbne sig rigtigt.
Med inspiration fra en af Humbrechts allerbedste og mest længelevende vine, Riesling Brand, der kommer fra en jordbund af eroderet granit og meget mineralholdige glimmertyper, laver han nu en mere overkommelig vin fra knapt så gamle vinstokke, "kun" 38 år i snit, der søger den samme aromaprofil med særligt floral og frugtig aroma og vibrerende syre, trods høj modenhed. Vinstokkene er fra Brand-skråningens 2,4 ha. Olivier Humbrecht beskriver den selv som "Brand's 2. vin". Den stejle mark får mange soltimer men giver i de fleste årgange et meget behersket udbytte. Vinene er kendt for deres fantastiske kombination af luftig elegance og stort frugtudtryk.
Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen nyder et godt ry verden over. Han er uddannet "Master of Wine" og er kendt for sine sublime vine. Vejen til at skabe de store vine blev lagt allerede i 1960'erne og 1970'erne, hvor det lykkedes Oliviers far, Leonard Humbrecht at købe nogle af Alsace' bedste parceller på de meget stejle skråninger, efter de var blevet forladt af bønder, der søgte mod fladere områder. Domænet har været biodynamisk certificeret siden 2002 og er generelt kendt som en af de store pionerer inden for biodynamikken i Frankrig.
Årgang 2020 følger en smuk 2019 årgang med et næsten perfekt vejr set fra en vinbondes synspunkt. Vinteren var tør og mild, og kulde i marts udskød knopskydningen til begyndelsen af april, så skuddene undgik at blive udsat for frost. Foråret var lunt, tørt og solrigt, og blomstringen var næsten færdig, da regn og køligere vejr dominerede sidste del af juni. Den nylige regn og stigende temperatur i juli fik bærrene til at vokse så hurtigt, at farveskiftet (veraison) begyndte allerede midt i juli. Efter begyndende varmestress hos yngre vinstokke på drænende jord fik Turckheim & Wintzenheim området velkommen regn 2/8, som gav en god afslutning på farveskiftet.
Fortsat høj temperatur kombineret med kortvarig men kraftig regn midt i måneden satte turbo på modningen, så høsten hos Zind-Humbrecht kunne begynde d. 25. august med Pinot Gris i bunden af dalen, og hele høsten blev afsluttet allerede 15/9. Da det i de senere år har været Olivier's mål at lave langt overvejende tørre vine, og gæringen altid sker med naturgær uden indgreb af nogen art, er en meget præcis høst af hver enkelt parcel nødvendig. Den fysiologiske modenhed skal være i top, samtidig med at syren er der, og sukkerniveauet ikke er blevet for højt. I 2020 var op til 90 plukkere i gang samtidig for at nå dette!
Der bliver ingen vine på sent-høstede druer. Året var simpelthen for tørt med meget sunde druer og ingen botrytis. Vinene viser rigtig god modenhed og et fint balanceret syreniveau, samt de tanniner der er en del af årsagen til, at hans vine har det forbløffende lagringspotentiale, de er kendt for. "Jeg kan med overbevisning sige, at 2020 bliver en rigtig god årgang!" siger Olivier Humbrecht.
Zind-Humbrecht "indice"-systemet er en konsekvens af Olivier Humbrechts princip om, at vinen "laver sig selv", når først druerne er høstet, sorteret og gæringen begyndt. Han bruger kun den naturlige gær, der sidder på druerne, så gærens måde at virke på kan variere i samspillet mellem de enkelte gærkulturer, markernes vejrprofiler, druesorterne, sukkerniveauet i det konkrete år og de forskellige syretyper, der indgår i processen. Resultatet er, at nogle vine i nogle år gærer i 2 måneder, andre i over et år. Nogle gærer ud / til meget lavt restsukkerniveau, andre stopper med forskellige grader af restsødme.
Da Olivier oplevede, at selv hans kone havde svært ved at finde en passende vin i kælderen, indså han, at kunderne måtte have samme problem med den mængde forskellige vine, han laver. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nr. fra 1 -5. Undtaget er VT / Vendange Tardive / sent høstede eller SGN / Selection Grains Nobles / udvalgte skrumpede druer, hvor restsødme er givet.
indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme og er mest til kraftige oste, desserter og et sublimt glas for sig selv. De vedbliver at være søde i hele deres meget lange levetid; mest tydeligt for indice 5. Ud fra 30 års erfaring med hans vine kan man sige, at indice 2 generelt vil have en lille rundhed, når de er unge; mindst følelig for Riesling. Med indice 3 kan sødme i den yngre vin fornemmes, men den dominerer ikke. For indice 2 og 3 vil sødmen normalt integreres i vinen ved lagring og blive mindre mærkbar.