1.000,00 kr. | Pr. Stk. |
- Fri fragt over 999,-
- Levering 1-3 hverdage
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2019 Chassagne Montrachet Morgeot, Grand Vin de Bouchard Père & Fils
Druerne til denne vin er fra vinstokke, der vokser på mergelholdig kalk i ca. 230-40 m.s højde.
1.000,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Hvidvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Frankrig |
Distrikt | Bourgogne |
Druesorter | Chardonnay (100%) |
Alkohol % | 14% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Lukkemetode | Korkprop |
Årgang | 2019 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 522019 |
Beskrivelse
En af Bouchard's klassikere, der altid leverer fin, meget saftig frugt med fin mineralitet, citrus-tone, brødkrumme og lidt ristet fad som genkendelige karaktertræk. Den vinificeres følsomt med frit afløb af most fra druerne og et efterfølgende, blidt pres. Den lagrer et lille år i eg, men kun ca. 15% nye fade for at bevare luftighed og elegance.
Druerne til denne vin er fra vinstokke, der vokser på mergelholdig kalk i ca. 230-40 m.s højde.
Chassagne-Montrachet er den sydligste af de tre berømte hvidvinskommuner Chassagne-M., Puligny-M. og Meursault. Efternavnet til Chassagne, som kommunen blot hed tidligere, skyldes de tre Grand Cru'er. Elleve kommuner i Côte d'Or benyttede i sidste halvdel af 1800-tallet retten til at tilføje deres stjernemark(er) til deres navn. Landsbyen blev hærget og brændt under striden mellem hertugdømmet Bourgogne og den franske krone i 1476. Munke fra klosteret i Cluny genopbyggede meget og restaurerede markerne. Navnet Chassagne stammer formentlig fra "cassanus / "eg" på latin, som der er skriftlig kilde til fra år 886.
Der er hele 55 1.Crus, men ligesom i Chablis er flere af disse dele af større marker, hvor brug af markdelens navn eller fællesnavnet, der omfatter flere små marker, er valgfrit. Ud over Grand Cru'erne er der ca. 197 ha. plantet med Chardonnay og 106 ha. med Pinot Noir. 1/3-del af produktionen er rødvin, der er anerkendt for fast strukturerede, krydrede vine, men hvidvinene er de bedst kendte og mest efterstræbte. Markerne vender mest sydøst og ligger mellem ca. 220 -340 m.s højde. Jordbunden er meget varieret med forskellige blandinger af limsten, mergel, grus, sand og ler. Generelt er markerne nord for byen, tæt på Puligny-Montrachet, med højere indhold af porøs limsten i overjorden, og vinenes elegante og lidt rankere stil minder mere om naboens, især fra de højtliggende marker.
I den sydlige del er der ofte mere mergel og i de lavere liggende marker en del ler og jernholdigt grus. Der er plantet forholdsvis mere Pinot Noir her. Trods den noget tungere jord er dræningen fin pga. limstenen og et højt grusindhold. Hvidvinene herfra er traditionelt mere vægtige og yppige end nord for byen. Kommunens navn er med rette et "brand", der står respekt om, for de fleste nok især for hvidvin med høj klasse og potentiale til udvikling.
Morgeot 1. Cru er en af kommunens største marker på 58 ha., der omfatter flere andre 1. Cru navne, som producenter med jord i det pågældende område kan vælge at bruge, men de fleste bruger "Morgeot", eller "Abbaye de Morgeot" der er mest kendt. Marken ligger på den nedre del af skråningen lige øst for vejen til Santenay i kommunens sydøstlige del. Jorden er ekstremt stenet med både mergel, kalksten, rødt grus og en del ler; altså noget tungere end på den højere skråning. Der er plantet både Chardonnay og Pinot Noir i marken, som giver hvidvine med god tyngde og bredde. Navnet skyldes klosteret, Abbaye de Morgeot, der ligger tæt på marken, og dets navn refererer formentlig til det latinske ord for grænse, da de administrative departementer Côte d'Or og Saone-et-Loire skiller her.
Bouchard Père et Fils blev stiftet i 1731 og er en af Bourgognes ældste vinproducenter. Den første vinmark blev købt i 1775 af Joseph Bouchard. I dag er Bouchard Père & Fils den største vinmarkejer i Côte d'Or, hvilket betyder, at huset blandt andet råder over 12 hektar Grand Cru-, samt 74 hektar Premier Cru marker.
I 1995 købte Joseph Henriot Bouchard Père & Fils. Han lagde massive ressourcer i at renovere huset fuldstændigt. Vineriet ligger i Savigny-lès-Beaune og er en 3-etagers underjordisk bygning, hvor tyngdekraften sørger for at transportere vinen igennem de forskellige processer i vinifikationen. Der er over 100 gæringskar og en lagringskælder med plads til 4000 egefade næsten 10 m. under jorden – kort og godt et topmoderne vineri, hvor husets mange vine hver især kan udvikle sig og udtrykke det unikke terroir, de kommer fra.
Artémis Domaines, der ejer en portefølje af nøje udvalgte eksklusive vinproducenter, overtog i 2022 Henriot-gruppen og dermed Bouchard Père & Fils. Frédéric Weber fortsætter som Chefvinmager med Christophe Bouchard som højre hånd med ansvar for markarbejdet.
Husets adelsmærke er, at man - trods det store udvalg - formår at få hver vin til at udtrykke sin særlige oprindelse og karakter på alle niveauer.
2019 Bourgognes høje kvalitet har overrasket selv vinbønderne! En sjældent set kombination af høj frugtintensitet, mineralitet, sprød syre og lagringsegnede tanniner er bemærkelsesværdig efter en vækstsæson, der gav en del panderynker. En meget tør vinter efterlod jorden med ringe vanddepoter før en kølig og våd forsommer, der gav blomstringen svære betingelser, som reducerede det potentielle udbytte fra start. Frost mellem 5. og 15. april, især i det sydlige Côte de Beaune, ramte især Chassagne-Montrachet hårdt. Juni og det meste af juli blev varme og meget tørre med to deciderede hedebølger, som satte væksten mere eller mindre i stå mange steder. Heldigvis havde de fleste dyrkere ikke fjernet for mange blade på vinstokkene, så druerne ikke blev brændt af solen.
Heden viste sig senere at have haft ringe indflydelse på frugtkvaliteten, da de højeste temperaturer kom før veraison / farveskiftet. August var nærmest ideel med passende temperaturer, lidt nedbør og kølige nætter, der holdt på syren. Temperaturstigning igen i begyndelsen af september gav nervøsitet for et for højt sukkerniveau, så høsten begyndte i Maconnais fra 6/9 med Côte d'Or nogle dage senere. Samlet set blev tiden fra blomstring til høst lidt længere end de 100 dage, der er den klassiske målestok. Soltimerne fra april - september blev 15% over gennemsnittet, og pga. den sparsomme mængde vand var druerne ret små med meget skind i forhold til frugtkød. syreniveauet var forbløffende højt, domineret af vinsyre, der giver friskhed i vinen og afbalancerer alkohol, mens æblesyren, der ændres til rund mælkesyre ved den malolaktiske gæring, var lav.
Den høje og afbalancerede kvalitet er gennemgående også på de mindre ambitiøse prisniveauer. Det gælder også hvidvinene, hvor de, der søger den klassiske, rankere stil, ligesom i årgang 2018 bør se efter de køligere områder som fx Hautes-Côtes og Ladoix. De traditionelle stjernekommuner mod syd har generelt lavet vine med mere tyngde og bredde.
Relaterede produkter
y9mt71expa9
iy8t96gu8hwgydvk9wt4li0pieshxnbp
624ypw195ltekezo6w56w
DKK 000,00
DKK 000,00
pu2ciduc4k9
ujmgj23rkreyq0bbho3gkyupupl161x
0d8d9ljkfbypabk4th1bupj
DKK 000,00
DKK 000,00
tnxwdlo67gr
m1c508kpb2flp9sxde3qka1cm9h8tpcsa
cr5d3wo9q9tfrb0tgk3h4d
DKK 000,00
DKK 000,00
g7fqezokyea
q6z3i2ribmegtcjkxdxytlxddxp1zvh5p
tflt9452u3ixyl92f8o4x
DKK 000,00
DKK 000,00
hmfeul0904d
0zueskz5uj5xun17l6ktintm7zyfd95k
e96i6pw2wrg2tidpbn269l
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
kttyqizrcea
7o0kr5m0z75b35kds94h7v9y5tl185t49
gf33wkzgo2xo13wrtf3ed
DKK 000,00
DKK 000,00
lhgkiuqwokj
himwomx07fcusruc6ho6xdf3jcpft7xp
3r9yntvdonev2o17q1zrm8
DKK 000,00
DKK 000,00
bc3othi7r28
4werlcbi04716n5bwn95t45r1f8jn4h8d
qma29mvh3knj2x2op87eja
DKK 000,00
DKK 000,00
vxrjdcy5q4f
dz7t92zjd0g28k1gb29ywyfb4tlwhu2qs
asjedikoqruo46kbxg3s2l
DKK 000,00
DKK 000,00
fypax7ypom8
912oqnd5hm9ekqouxvl0nnnh0jzmizto
lbdmlhjytvmrcn2korpqn
DKK 000,00
DKK 000,00