En klassisk vin i forhold til slottets stil: Solid, mørk frugt i en fast ramme af tanniner, der løftes af årgangens saftige, friske og florale stil med mange nuancer. Cassis, blomme og kirsebærtoner med cigarkassetræ, chokolade og kommunens klassiske "blyantspids". James Suckling opsummerer den sådan: "It's full and beautiful" (93-94 p.). Den har i hvert fald en tidshorisont til ca. 2040.
Vinen er i 2020 sammensat af 59% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet Franc og 3% Petit Verdot, håndhøstet fra 7.-29/9 i fint vejr efter en lang vækstsæson på ca. 180 dage fra knop til høst. Alle druer afstilkes, og hver parcel behandles individuelt m.h.t. macerationstid, nedtrykning af faststoffer i mosten under gæringen og evt. overpumpninger. Vinen er lagret i 50% nye barriques; højt i forhold til gennemsnittet. De ældre lagringsfade kommer fra Mouton Rothschild.
Château D'Armailhac er sydlig nabo til Mouton Rothschild og har produceret siden ca. 1750. Slottet blev købt af Mouton i 1933 og har tidligere heddet Mouton d'Armailhac, Mouton Baron Philippe og et enkelt år Mouton Baronne Philippe efter baronens datter. Der er 70 ha. i seks parceller, nord- og nordvest for Pauillac by; langt den største i én lang, nord-sydgående blok lige syd for slottet. Jordbunden er hovedsageligt dybt grus på ler-kalkstensbund. Plantningen er særdeles tæt: 10.000 vinstokke / ha. Gennemsnitsalderen er 46 år, og ca. 20% af vinstokkene er fra 1890. Sammensætningen er 53% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 11% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot.
Druerne håndhøstes, afstilkes og sorteres hårdt før gæringen. Vinen lagrer generelt 18 mdr. i fade, der er 1/3 nye, 1/3 1.års fade (brugt en gang før) og 1/3 2.års fade, men varieres efter årgang og de konkrete parceller. Vinen er i de fleste årgange givende fra ca. 5-års alderen og har et par årtiers udviklingshorisont. En helt ny fadkælder vil være klar til 2021-høsten, og ny manager fra 2020 er Jean-Emmanuel Danjoy, der nu har det overordnede ansvar for vinifikationen på både Mouton Rothschild, Clerc-Milon og D'Armailhac.
Pauillac er den næstnordligste af de fire berømte Haut-Médoc kommuner, flankeret af Saint-Estèphe mod nord og Saint-Julien mod syd. De store grusbanker, efterladt af gletchere, og nærheden til floden med sin lysreflektion og modererende indflydelse på klimaet, er væsentlige, naturlige faktorer for vinenes høje kvalitet.
Historisk var den gode adgang til udskibning af vin, før gode veje og jernbaner, en forudsætning for, at området var tæt plantet med vin allerede i 1600-tallet. En perlerække af de fineste slotte ligger her; bl.a. tre af de fem Premier Crus. Her laves uforlignelige, men også meget dyre vine, der kan udvikle sig i mange årtier. De druer, der tegner stilen, er først og fremmest Cabernet Sauvignon samt Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Jordbundsforhold og lokalklima bestemmer de konkrete plantninger.
Der er 1200 ha. marker og mere end 100 slotte. Dog sælger langt fra alle vin under eget navn, og mindre ejendomme sælges med mellemrum til de mere berømte slotte. Deres produktion skifter så navn og indgår i den nye ejers vin; dog oftest ikke førstevinen for de bedste slottes vedkommende. Der er popularitetsbølger og trends i vinverdenen, men Pauillac har været feteret i mindst et par århundreder og er det stadig.
Bordeaux 2020 var det tredje varme år i træk, men ikke helt som de to foregående. Vinteren sørgede for gode vandreserver i jorden, som der skulle blive brug for. April var den varmeste i 100 år, knopskydningen var meget tidlig og blomstringen allerede i slutningen af maj forløb godt. Meldug i den våde og varme periode, inden tørken midt i juni satte ind, kostede en del af det potentielle udbytte.
Bortset fra juni var alle måneder fra marts - september varmere end både 10-års og 30-års gennemsnittet, men der var ingen deciderede hedebølger. Med total tørke fra 18/6 - 11/8 blev det den tørreste sommer siden 1959. Regnen i 2. halvdel af august, mest udpræget på venstre bred, var ekstremt vigtig for de fine resultater der kom, efter stabilt høstvejr i september.
Druerne var generelt små med tykt skind, og den friskhed, der præger de fleste vine, har overrasket dyrkerne selv. Udbyttet, især i de kvalitetsmæssigt vigtige kommuner for rødvin, er mindre end forventet. Vinenes karakter er traditionel Bordeaux: Koncentrerede og fast strukturerede med en god modvægt af friskhed i frugten og ret moderat alkohol. I mange vine er udviklingspotentialet stort.