Sprød duft af kirsebær, rosenblade og lidt brænderøg. Fyldig og saftig med intens frugtighed og mundvandsdrivende finish med en lille salt tone. En klassiker til fedtholdigt lammekød, hvor frugtsyren spiller op til det fede; eller mexicansk inspirerede retter og stegt fjerkræ med mørk sovs.
Fra markerne lige nedenfor ejendommen, hvor vinstokkene er 60 år gamle og plantet meget tæt, 11000 stokke/ha. Manuel høst. Hele vinen laves med maceration carbonique* og presses efter to uger. Der bruges kun naturlig gær. Den modner derefter syv mdr. i store foudres. Vinen klares og filtreres ikke.
Marc Delienne kommer fra finansverdenen, hvor han har tjent penge nok til at realisere en gammel drøm om selv at lave den vin, han altid har holdt af. Efter at have rejst i vindistrikter i Sydfrankrig i 30 år, havde han et godt netværk at starte på. Kombinationen af passion, penge og personlige kontakter har bragt ham langt på få år: Han begyndte ydmygt som markarbejder på Domaine de Trevallon i Provence, hvor han efterhånden også blev involveret i vinifikationen. Derefter en hurtig men intens videreuddannelse på Domaine de Fa i Beaujolais, som hans anden ledestjerne, Graillot familien fra Crozes-Hermitage, lige havde erhvervet et par år før.
Marc Delinienne købte så selv Chateau de l'Abbey med 4,9 ha. marker. En 3-etagers, klassicistisk bygning sydvest for Fleurie landsby med markerne lige nedenfor. Ejendommen var noget forsømt, og der blev straks bygget en ny fadkælder. Alle stokke er plantet for mellem 40 og 80 år siden, hvilket giver intense og dybe vine. Han har fra starten været opsat på at arbejde biodynamisk, som Graillot familien gør, og regner med Demeter-certificering ca. 1921. Han er meget ydmyg omkring sit projekt og søger stadig rådgivning hos sine læremestre. 2015 var en meget fin årgang at debutere med, og hans vine har fået en meget flot modtagelse siden.
Fleurie er centralt placeret blandt de ti Grand Cru kommuner, der ligger på den lange, nord-sydgående række af høje bakker, som udgør den nordligste del af Beaujolais. Markerne vender overvejende syd-sydøst på lange skråninger ned mod Saône floddalen. Området er navngivet efter en romersk general og kommer ikke fra de florale toner, vinene tilskrives.
Den røde drue er naturligvis Gamay, som er kernen i områdets identitet. Mange husker bedst druen for de letbenede, bananduftende døgnfluevine, da Beaujolai Nouveau var moderne. De seriøse udgaver fra gode producenter i Grand Cru kommunerne er en anden historie med flerdobbelt frugtintensitet, struktur og lagringsevne. Markerne øverst på skråningerne i Fleurie er gerne domineret af mere- eller mindre eroderet, lyserød granit, der står for den superfrugtige karakter, kommunen er mest kendt for. Længere nede mod floden tiltager mængden af ler, som gerne giver lidt mere kontante vine.
*maceration Carbonique er gæring af hele druer eller klaser i en lukket beholder, der fyldes med kuldioxid og er uden ilt. Gæringen sker så indefra i de hele druer, bringer ekstra frugtige toner frem i vinen og undertrykker indtrykket af tanniner. Teknikken er mest kendt fra Beaujolais, men bruges også fx. i Languedoc-Roussillon, især til at mindske det rustikke præg, Carignandruen kan have. Vin af druer gæret på denne måde kan senere blandes med andre partier / druer for at skabe den balance i vinen, man ønsker.