Pauillac fås ikke mere klassisk end denne vin! En flot sæsonafslutning, veldisponeret markarbejde, tredobbelt druesortering og et skarpt blik på alle detaljer har i den grad givet pote. "Den er virkeligt enestående på alle måder....Det bliver svært at finde en bedre Pauillac til prisen i denne årgang end Grand-Puy-Lacoste.": WineCellarInsider Feb. 2017.
Vinen består af 82% Cabernet Sauvignon og 18% Merlot, høstet 25.sept. - 9. okt. Udbyttet er kun 33 hl./ha., og 60% af druerne er brugt i 1.vinen; resten i 2.vinen Lacoste-Borie. Høstarbejderne er kommet fra samme, spanske landsby i 45 år. Deres erfarne sortering i marken suppleres af dobbelte sorteringsbånd ved kælderen. Slottet har 43 mindre gæringskar, som muliggør helt individuel behandling af de enkelte parceller. Gæringen sker ved 28o i 8-10 dage med en daglig overpumpning og videre maceration, ca. 3uger i alt; derefter malolaktisk gæring /æble-mælkesyregæring, som stabiliserer vinen og dæmper syren. Vinen lagrer 16-18 mdr. i barriques fra Alliér-skoven, som har en ret diskret tanninindflydelse på vinen: 1/3 2.års fade og 2/3 nye.
Sammensætningen af den endelige vin "assemblage", med vurdering af alle fadene og deres indflydelse på vinens stil, sker med deltagelse af familien Borie, oenolog Christel Spinner, Konsulent Eric Boissenot, kældermesteren og den markansvarlige. Harmoni og balance med den rigtige vægtning af slottets stil og årgangens karakter er målet. 2014 kan fint nydes yngre fra karaffel, men har en meget lang udviklingshorisont: mindst 20 år, formentligt meget længere.
Château Grand-Puy-Lacoste har 58 ha. marker i én blok midt i kommunen, lige bag Lynch-Bages og Croizet-Bages, set fra floden. "Puy" er et gammelt ord for en stigning i terrænet. Slottet har været i samme families eje fra 1500-tallet til 1920 og blev overtaget af familien Borie i 1978. Vinstokkene: 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot og 5% Cabernet Franc vokser på magert, groft, drænende kvartærtidsgrus blandet med sand og ler, som provokerer vinstokkene til at få dybe rødder for at finde væde. Plantningen er ekstremt tæt: 10.000 stokke / ha. Der bruges ingen herbicider, og insektgift er ikke brugt i 10 år.
2014 i Bordeaux begyndte med en mild vinter med velkommen regn i massevis (reserverne var lave). Knopskydningen var tidlig og blomstringen god. Regn i maj umiddelbart fulgt af fugtig varme i begyndelsen af juni førte til råd og meldug, der krævede afløvning og udtynding af klaser for luftcirkulation. Juli var kølig med nogen regn. August blev tør, men ikke varm, så væksten var noget bagefter. Et par uger med varmt solskin i begyndelsen af september blev kun afbrudt af få dages regn, før sol og varme igen varede hele oktober. Denne flotte afslutning på sæsonen tillod druerne 120 dage på vinstokken, så også Cabernet Sauvignon modnede helt med sprøde tanniner. Ved høsten det bedste resultat siden 2010. Som helhed: den bedste af de gode, men ikke fantastiske årgange. På ejendomme, der disponerede godt i markarbejdet, er der mange særdeles overbevisende vine.
Pauillac er den næstnordligste af de fire berømte Haut-Médoc kommuner, flankeret af Saint-Estèphe mod nord og Saint-Julien mod syd. De store grusbanker, efterladt af gletchere, og nærheden til floden med sin lysreflektion og modererende indflydelse på klimaet, er væsentlige, naturlige faktorer for vinenes høje kvalitet.
Historisk var den gode adgang til udskibning af vin, før gode veje og jernbaner, en forudsætning for, at området var tæt plantet med vin allerede i 1600-tallet. En perlerække af de fineste slotte ligger her; bl.a. tre af de fem Premier Crus. Her laves uforlignelige, men også meget dyre vine, der kan udvikle sig i mange årtier. De druer, der tegner stilen, er først og fremmest Cabernet Sauvignon samt Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Jordbundsforhold og lokalklima bestemmer de konkrete plantninger.
Der er 1200 ha. marker og mere end 100 slotte. Dog sælger langt fra alle vin under eget navn, og mindre ejendomme sælges med mellemrum til de mere berømte slotte. Deres produktion skifter så navn og indgår i den nye ejers vin; dog oftest ikke første vinen for de bedste slottes vedkommende. Der er popularitetsbølger og trends i vinverdenen, men Pauillac har været feteret i mindst et par århundreder og er det stadig.