Verden over står Bourgogne som noget af det ypperste indenfor vin. Men hvad er det, der gør vinene så specielle?
Den røde Pinot Noir trives specielt godt i jord af kalksten, som findes i Bourgogne. Her er det de mange små variationer i terroiret, der sammen med vinmagerens formåen, giver de helt unikke nuancer, der opleves i vinene fra Bourgogne.
Forholdene i Bourgognes er så unikke, at UNESCO har taget området med på deres Verdensarvsliste under ordet “Climats”, der dækker over præcist afgrænsede parceller med særlige geologiske og klimatiske forhold. Dette patchwork af “climats” danner baggrund for appellationerne “Régionale, Village, Premier Cru og Grand Cru” og for navnene til de mange verdenskendte vine.
Med smagekassen får du en introduktion til flere af vores mange Bourgogneproducenter.
Smagekassen indeholder 1 flaske hver af:
1 fl. Côte de Nuits Villages, Bouchard Père & Fils
Fint krydret Pinot Noir. Med druer både fra det nordligste- og sydligste Côte de Nuits er dette en vin, der balancerer mellem den mere kroprige nordlige stil og den saftige, runde sydlige. De nordlige druer kommer fra Fixin og dele af Brochon; de sydlige fra kommuner tæt på Côtes de Beaune.
1 fl. Santenay, Camille Giroud
Vinen er sammensat af druer fra to marker med ret forskellige forhold, som giver en fin spændvidde i vinen. Vinen lagrer 18 mdr. i egefade, 10% nye, før den samles og harmoniserer i ståltank. Både god tyngde i frugten og fin syre.
1 fl. Savigny-Les-Beaune Les Planchots, Domaine Marchand-Tawse
En vin der er lavet med vægt på at være tilnærmelig tidligt. De 100% afstilkede druer får kun lette overpumpninger under gæringen for at holde en saftig, ret åben stil. 18 mdr. lagring i eg, hvor nye fade er begrænset til 15%. Marken ”Les Planchots” ligger øst for Savigny og lige nord for Beaune by, ca. 250 m.o.h.
1 fl. Bourgogne Rouge, Pierrick Bouley
Smagen har god bredde, med en fintsleben, sømløs mundfornemmelse. Fint syrespil og følelig men diskret tannin. En anelse neutral fadtone, men ren og klar frugt er i fokus. En overbevisende Pinot. At stilen er sådan, kan ikke undre, da alle druer kommer fra parceller i Volnay, der er kendt for vine med et feminint touch og stor lækkerifaktor. Lagret 12 mdr. i 3.- og 4. års egefade, som er med til at give vinen form, men kun påvirker smagen meget lidt.
1 fl. Beaune Les Teurons, 1.Cru, Domaine Bouchard Père & Fils
Les Teurons er kendt for klasse og harmoni. Tydelige bær, dybe og kompleksitet, men også en blødhed, som forenes smukt med den generøse smag. En charmør, der kan gemmes minimum 7-10 år. Druerne høstes i hånden og sorteres i kælderen, og vinen lagrer 12-14 måneder i fransk eg, hvoraf 30-40% er ny. Domænet er en af Bourgognes ældste vinproducenterog den største vinmarkejer i Côte d’Or.
1 fl. Marsannay St Urbain, Maison Jean Fournier, økologisk
En vin, der er både saftig og smidig med umiddelbart charmerende frugtkarakter, men som også har god dybde til videreudvikling af kompleksitet. En krydsning mellem kvalitet og fleksibilitet, der skyldes en blanding af druer fra seks parceller med hver deres egenskaber. Druerne gæres med 33% hele klaser. Lagret i 600 l. træfade, 15% nye, i 12 mdr. plus 5 mdr. i ståltank efter sammenstikning.