Danskerne har fået øjnene op for tysk vin. I følge "Wines of Germany - Danmark" steg salget af tysk vin fra 2020 til 2021 med 21%. Årsagen for udviklingen skal måske findes dels i prisudviklingen på specielt Bourgogne de senere år, hvor mange Bourgogneelskere søger efter alternativer, der kan matche smag og kvalitet - og dels i udviklingen af kvaliteten af tysk vin, hvor mange unge vinmagere har fokus på at lave tørre vine af høj kvalitet. Mange er begyndt at lave vin fra egne marker med fokus på terroir og kvalitet i stedet for at levere druer til masseproducenter.
De bedste vingårde er medlem af Tysklands apellationssystem VDP, som er en privat sammenslutning af ca. 200 af Tysklands bedste vingårde. De er gået sammen for at skabe et appellationssystem, der både er med til at sætte standarder for hele Tysklands vinindustri, og der styrker udlandets syn på tysk vin. Medlemmerne er dedikeret til at leve op til en række strenge regler, og systemet kendetegnes med organisationens logo, en ørn på toppen af flasken. Organisationen klassificerer Tysklands bedstes marker i hht. appellationerne: Gutswein (domænevin), Ortswein (vin med bynavn), Erste Lage (Premier Cru) og Grosse Lage (Grand Cru).
Smagekassen indeholder 6 flasker med vine fra fire producenter:
Riesling Trocken, Gutswein, Weingut Rings, Pfalz, økologisk
Frisk, frugtig og ret tør Riesling lagret i stål. Krystalklar med duft af grapefrugt, æble, citrus og fersken. Det er en vin, der med god fylde og vægt i smagen, bakker op om den modne syre. Til fisk, skaldyr, apéritif eller til et glas i utide. Druerne kommer fra egne enkeltmarker i Kallstadt, Ungstein og Freinsheim og håndhøstes. En tør vin med blot 2,9 g./l. restsukker.
Weissburgunder, Weingut Landerer, Baden
Landerer har stor ekspertise i Pinot Blanc (Weissburgunder). Denne vin er lettere, vinificeret med langsom, kølig gæring på ståltank og lagring på gærresterne nogle måneder, ligeledes i stål. En letbenet, slank vin med toner af mirabelleblomst og gule stenfrugter; meget læskende og charmerende.
Riesling Kabinett, Gutswein Saar, Weingut Von Hövel, Mosel
Sprælsk og charmerende med masser af nuancer: Lyse kirsebær, pink grape, blomster, lime og et bitter touch. Skifermineralitet, lidt krydderurter og en salt tone, der, sammen med den sprællende syre, tæmmer de 14 g. restsukker / l.: Lavt for Kabinett. Vinen gærer og lagrer i store, gamle egefade.
Feldstärke Grauburgunder, Gysler, Rheinhessen, biodynamisk og vegansk
En ret rank og tør udgave af Pinot Gris-druens naturlige lidt bredere og vægtigere stil. Vinens kun 3,6 g. restsukker/l. og 6,8 g. vinsyre/l. styrer smagen i den friske og virile retning. Der fornemmes diskret men dybt krydderi, blomstertoner, pære, æbleskræl og pæn frugtvægt. Lang, vedholdende finale. Lagret i stål 5 mdr. på gærrester. Ikke filtreret. Både biodynamisk og vegansk.
Sonnentau Scheurebe, Gysler, Rheinhessen, biodynamisk og vegansk
”Sonnentau”/soldug har druens klassiske grape/lime/stikkelsbær og let-urtede karakter, der suppleres med hvid peber, æbletone, hvid fersken og en markant, spillende syre: De 8,4 g. restsukker mærkes ikke. Dette er druens oprindelige hjem, skabt af Georg Scheu i 1916. lagring på gærresterne i 5 mdr. Prøv til apéritif, sushi, fisk i sovs eller grillet tun.
Sternenglanz Weißburgunder, Gysler, Rheinhessen, biodynamisk og vegansk
Skulle nogen opfatte Pinot Blanc som en anonym drue, kan fordommen aflives her. Stenfrugter, hvide blomster, friske solbær, citrus-æble syre, urter og kalkmineraler. Vinen er tæt bygget: Både stram, rank og rig i smagen. Kun 2,8 g. restsukker/l. Født til skaldyr, milde oste, salt kød og fed fisk. lagring i stål med gærresterne i 5 mdr.