This website requires JavaScript.

Alsace – en sand oplevelse for sanserne

Alsace byder på oplevelser til både øjne, næse og mund. Det er en smuk vinregion med et bjergtagende landskab, små hyggelige byer med charmerende bindingsværk, storkereder, blomster og farver – og et gastronomisk center med et fantastisk køkken og store vinoplevelser.

Alsace ligger ca. 1000 km fra København i Frankrigs nordøstligste hjørne på østsiden af Vogeserne. Distriktet strækker sig langs en ca. 170 km lange vinrute fra Strasbourg i nord til Mulhouse i syd.

Klimaet er fastlandsklima, der sørger for varme somre og meget kolde vintre. Vogeserne beskytter mod vestenvind og er afgørende for, at Alsace får i gennemsnit blot 600 mm regn om året og dermed er et af de tørreste områder i Frankrig.

Inspiration til vinene fra Alsace

i5uhrc6nvka


fywvr1accrl5ih86jv6xn8mab9iqjnyu7

a6e25gqdr1tdu324rkmqfi


DKK 000,00

DKK 000,00

oo41x1swyuc


jegb68vq1mkukgr2b0heer3vh6c4p9o

4h6xmhtkea82dznq8jf4oi


DKK 000,00

DKK 000,00

xgvvsautdb


hi03sfn01nok8we2nu9h1rh7tpbnh4sx

gpocl8oc1r98fyrz6mfn4w


DKK 000,00

DKK 000,00

lrfrp89xdj


z5df4imvd2at3wwocvrofh2g2ihf94r

zy0buiqmo52etryzn4qh4


DKK 000,00

DKK 000,00

u2bmck11ynr


7xqo5nibx1lr82n3iz19se501y0le5cv

onhy38i4v3kc4kiq60mnvq


DKK 000,00

DKK 000,00

t9hh89wplap


hheayu2iqar9um30oq4ikmagap4qsz1cd

jj20zdhhl2oepd12n725


DKK 000,00

DKK 000,00

Alsace’s mange terroirs og druer

I Alsace har vinbønderne mange forskellige terroirs at arbejde med; de kan kombinere mange forskellige jordbundsforhold – granit, kalk, ler, skifer og sandsten – med variationer i højdemeter (200-400 meters højde) og opnå et spændende resultat med de mange forskellige druer, der findes i appellationerne.

Ca. 90% af produktionen i Alsace er hvidvin på de mest kendte druer: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Muscat og Sylvaner, mens Pinot Noir er den eneste røde drue. Størstedelen af vinene laves på en enkelt druesort, og vinene kommer altid på den let-genkendelige høje slanke flaske, ”flûte d’Alsace”.

Hos Erik Sørensen Vins tre Alsace producenter: Domaine Zind-Humbrecht, Marc Kreydenweiss og Henry Fuchs er de også enige om terroirets betydning: “Skal man lave stor vin, starter det med jordbunden. Kun den sunde jordbund afgiver mineralitet til stokkene, druerne og den færdige vin. Mineralitet har stor indflydelse på vinens smag, længde og struktur og er et formidabelt tegn på kvalitet.”

De 3 appellationer i Alsace

De tre appellationer er AOC Alsace, der står for 70% af produktionen, AOC Alsace Grand Cru med 5% af produktionen og AOC Crémant d’Alsace med 25% af produktionen (kilde: Vins Alsace).

I AOC Alsace må der anvendes 8 hvide druer og 1 rød drue. Hvis druenavnet står på flasken, er vinen lavet 100% på den pågældende drue.

I AOC Crémant d’Alsace tillades der 5 druer. Vinen andengærer og lagrer minimum 9 måneder på flaske.

AOC Alsace Grand Cru dækker 51 marker, hvor der kun må anvendes 4 druer: Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer og Muscat.

Betegnelsen VT/Vendange Tardive på en vin betyder, at den er lavet på sent høstede, meget modne druer, der giver en meget sød vin med lidt af den honning-karakter, man kender fra botrytis/ædel råddenskab.

Vine med betegnelsen SGN/Selection Grains Nobles er lavet på udvalgte skrumpede botrytis druer, og vinen har en honning-karakter lig den man finder i f.eks. Sauternes. Begge vine giver stor kompleksitet, meget lange smag og typisk mindeværdige smagsoplevelser.

90% af vinproduktionen i Alsace består af hvidvin. Hvidvinene fra Alsace er meget aromatiske, florale og krydrede.

Gastronomiske specialiteter

Med de mange druetyper, er det ingen sag at finde den perfekte Alsacevin, du kan parre til din ret. Du kan f.eks prøve følgende:

Crémant d’Alsace som aperitif
Med sine fine, små bobler er Crémant perfekt som aperitif, til lette fiskeretter og snacks.

Pinot Gris til Tarte Flambée – det franske bud på velsmagende pizza
Når du besøger Alsace, kan du ikke undgå at støde på Tarte Flambée. Selvom navnet indikerer, at her er at gøre med en tærte, så er det nærmere en ultratynd pizza, toppet med cremefraiche, løg og salt bacon og ost – her bruges ofte den lokale ost: Munster. Det smager i al sin simpelhed forrrygende og kræver ikke de store forberedelser at lave retten som en lille snack. Server evt. en let salat til din Tarte Flambée, og du har et let frokostmåltid.

Riesling eller Sylvaner til Choucroute – kålen, der er et absolut “must” i Alsace
Det er en tradition at bestille egnsretten Choucroute, når du besøger Alsace. Retten består af fermenteret kål oftest akkompagneret af kød, charcuteri (pølser, bacon og andre udskæringer), fisk og kartofler.

Pinot Gris d´Alsace og Gewurztraminer til ostebordet
Munsterosten er f.eks. perfekt til Pinot Gris eller Gewürztraminer. Alsace er især kendt for deres Munster ost, som er en halvfast rødkit på skummet- og sødmælk fra køer.

Riesling til Coq au Riesling
Coq au Riesling – eller Hane i Riesling – er en klassisk Alsace ret og den lettere udgave af Coq au Vin fra Bourgogne som laves med rødvin.