This website requires JavaScript.

Alsace – en sand oplevelse for sanserne

Alsace byder på oplevelser til både øjne, næse og mund. Det er en smuk vinregion med et bjergtagende landskab, små hyggelige byer med charmerende bindingsværk, storkereder, blomster og farver – og et gastronomisk center med et fantastisk køkken og store vinoplevelser.

Alsace ligger ca. 1000 km fra København i Frankrigs nordøstligste hjørne på østsiden af Vogeserne. Distriktet strækker sig langs en ca. 170 km lange vinrute fra Strasbourg i nord til Mulhouse i syd.

Klimaet er fastlandsklima, der sørger for varme somre og meget kolde vintre. Vogeserne beskytter mod vestenvind og er afgørende for, at Alsace får i gennemsnit blot 600 mm regn om året og dermed er et af de tørreste områder i Frankrig.

Inspiration til vinene fra Alsace

vdn30pjy8vr


5x0g37nrufoo91w5gtb363bh1ya1rt7f

mxibaelr25e6cfxl0ko5kc


DKK 000,00

DKK 000,00

6lq69k8z55x


jl6nwhp35wn64r801wpvflhkk2ss8836

bleyco3hbasrqbuqpqtyos


DKK 000,00

DKK 000,00

f8nlccj9q7r


8ij8a7d5k2ya2kw8mov15kd7ln8aduiue

f1yq3dath8spz3k5553klh


DKK 000,00

DKK 000,00

976dccvqa6n


5fsb4si7biioxwkr2t2sjgcvmtgsidxew

0cjois2sh31uft5mxt10ka


DKK 000,00

DKK 000,00

6s81os7qozp


p10foivd3fkqdduvpjaohtbhlt41ld1f

knhrdoh55wi9194dh36nhb


DKK 000,00

DKK 000,00

de4g13cwu9h


e8k137c1697nas1x9lsox7ztzm8ki1xo

vknqh1f5lv1w163vdi3vy


DKK 000,00

DKK 000,00

Alsace’s mange terroirs og druer

I Alsace har vinbønderne mange forskellige terroirs at arbejde med; de kan kombinere mange forskellige jordbundsforhold – granit, kalk, ler, skifer og sandsten – med variationer i højdemeter (200-400 meters højde) og opnå et spændende resultat med de mange forskellige druer, der findes i appellationerne.

Ca. 90% af produktionen i Alsace er hvidvin på de mest kendte druer: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Muscat og Sylvaner, mens Pinot Noir er den eneste røde drue. Størstedelen af vinene laves på en enkelt druesort, og vinene kommer altid på den let-genkendelige høje slanke flaske, ”flûte d’Alsace”.

Hos Erik Sørensen Vins tre Alsace producenter: Domaine Zind-Humbrecht, Marc Kreydenweiss og Henry Fuchs er de også enige om terroirets betydning: “Skal man lave stor vin, starter det med jordbunden. Kun den sunde jordbund afgiver mineralitet til stokkene, druerne og den færdige vin. Mineralitet har stor indflydelse på vinens smag, længde og struktur og er et formidabelt tegn på kvalitet.”

De 3 appellationer i Alsace

De tre appellationer er AOC Alsace, der står for 70% af produktionen, AOC Alsace Grand Cru med 5% af produktionen og AOC Crémant d’Alsace med 25% af produktionen (kilde: Vins Alsace).

I AOC Alsace må der anvendes 8 hvide druer og 1 rød drue. Hvis druenavnet står på flasken, er vinen lavet 100% på den pågældende drue.

I AOC Crémant d’Alsace tillades der 5 druer. Vinen andengærer og lagrer minimum 9 måneder på flaske.

AOC Alsace Grand Cru dækker 51 marker, hvor der kun må anvendes 4 druer: Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer og Muscat.

Betegnelsen VT/Vendange Tardive på en vin betyder, at den er lavet på sent høstede, meget modne druer, der giver en meget sød vin med lidt af den honning-karakter, man kender fra botrytis/ædel råddenskab.

Vine med betegnelsen SGN/Selection Grains Nobles er lavet på udvalgte skrumpede botrytis druer, og vinen har en honning-karakter lig den man finder i f.eks. Sauternes. Begge vine giver stor kompleksitet, meget lange smag og typisk mindeværdige smagsoplevelser.

90% af vinproduktionen i Alsace består af hvidvin. Hvidvinene fra Alsace er meget aromatiske, florale og krydrede.

Gastronomiske specialiteter

Med de mange druetyper, er det ingen sag at finde den perfekte Alsacevin, du kan parre til din ret. Du kan f.eks prøve følgende:

Crémant d’Alsace som aperitif
Med sine fine, små bobler er Crémant perfekt som aperitif, til lette fiskeretter og snacks.

Pinot Gris til Tarte Flambée – det franske bud på velsmagende pizza
Når du besøger Alsace, kan du ikke undgå at støde på Tarte Flambée. Selvom navnet indikerer, at her er at gøre med en tærte, så er det nærmere en ultratynd pizza, toppet med cremefraiche, løg og salt bacon og ost – her bruges ofte den lokale ost: Munster. Det smager i al sin simpelhed forrrygende og kræver ikke de store forberedelser at lave retten som en lille snack. Server evt. en let salat til din Tarte Flambée, og du har et let frokostmåltid.

Riesling eller Sylvaner til Choucroute – kålen, der er et absolut “must” i Alsace
Det er en tradition at bestille egnsretten Choucroute, når du besøger Alsace. Retten består af fermenteret kål oftest akkompagneret af kød, charcuteri (pølser, bacon og andre udskæringer), fisk og kartofler.

Pinot Gris d´Alsace og Gewurztraminer til ostebordet
Munsterosten er f.eks. perfekt til Pinot Gris eller Gewürztraminer. Alsace er især kendt for deres Munster ost, som er en halvfast rødkit på skummet- og sødmælk fra køer.

Riesling til Coq au Riesling
Coq au Riesling – eller Hane i Riesling – er en klassisk Alsace ret og den lettere udgave af Coq au Vin fra Bourgogne som laves med rødvin.