I Sydafrikas køligste vinregion – Elgin – finder du vingården Oak Valley. Med sine 30 hektar vinmarker i 500 meters højde over havets overflade er vingården kendt for sine “cool-climate” vine, der byder på stor elegance, friskhed og balance. Oak Valley blev introduceret i sortimentet hos Erik Sørensen Vin i 2018 og fandt hurtigt sin plads hos både kunder og anmeldere – selv hos de mere kræsne vindrikkere, der ikke normalt søger mod Sydafrika for at finde sine vine. Læs historien om vingården og lær Oak Valley bedre at kende.
Sir Antonie Viljoen købte i 1898 den store ejendom, der senere skulle blive til Oak Valley, på en auktion for blot 40.000 kroner. Første ordre fra hans hånd blev dog ikke lagt i vinstokke, men derimod i 100 Ben Davis æbletræer, som gjorde Antonie til pioner som frugtavler i Elgin. Der skulle gå små 10 år før de første vinstokke blev plantet, men her blev til gengæld sat 50.000 små vinstokke i jorden på grunden. Her stod de smukt blandt Antonies mange yndlingstræer, som også var blevet plantet løbende – heriblandt egetræer. Faktisk var han så glad for egetræer, at han døbte sin datter Oakleine, som endnu en hyldest til træet. Da efterspørgslen på frugt fra Sydafrika var stigende i 40’erne, samtidig med at vinefterspørgslen var dalende, stoppede han vinproduktionen og plantede i stedet endnu flere egetræer. Intet mindre end 4000 stk. skød i vejret i dalen omkring gården, og det er selvfølgelig synet af disse, som har givet vingården sit navn.
Bourgogne-bavianerne kommer
Vinproduktionen blev først genoptaget i 1990’erne, hvor der blev bygget et spritnyt vineri og plantet nye vinstokke. Det var også i samme periode, at Elgin blev en selvstændig appellation i Sydafrika, og den er den dag i dag en af de absolut køligste appellationer i hele landet. Oak Valley har 30 hektar vinmarker i 300-500 meter over havets overflade, og her er plantet Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay og Pinot Noir.
Vinden i disse højder kan være en stor udfordring for vinproduktionen, men det viste sig faktisk, at det var en helt anden fare, der var den største for husets Pinot Noir druer. Nemlig tropper af sultne bavianer, som i området blev døbt “Bourgogne-Bavianerne” – grundet deres store kærlighed til Pinot Noir-druen. For at imødekomme denne alternative trussel, valgte Oak Valley at ansætte 3 vagter op mod høsten for at forhindre bavianerne i at plyndre frugten. Bavianerne var dog ikke i humør til at opgive deres appetit på de lækre druer, og opdelte derfor tropperne i mindre grupper for at gøre hverdagen endnu sværere for vagterne. På et tidspunkt valgte en vagt i ren desperation at kaste en sten efter alfahanen i gruppen, men blev dog mere end almindeligt forbløffet, da hele gruppen af bavianer begyndte at kaste sten retur mod ham. Vagten forlod bjerget, gul og blå på hele kroppen og nægtede fra den dag at vende tilbage til sin post.
Elegante “cool-climate” sydafrikanske vine
Ikke desto mindre kom den første flaske Pinot Noir i handlen i 2003. Fællesnævneren ved alle Oak Valleys vine er elegance. Fokus på detaljen i markerne og minimum intervention i kælderen er med til at skabe disse vine, der oser af cool-climate.
Oak Valley laver forskellige serier af vine, som hver især har deres unikke stil. ”Beneath the Clouds” Chardonnay og ”Sounds of Silence” Pinot Noir er begge i den friskere ende – med minimalt fadpræg. De er mineralske, læskende og perfekte ledsagere til sommervarmen.
Groenlandberg er navnet på topvinene på samme druer, hvor du finder mere kompleksitet, nerve og dybde. Fordomsfulde Bourgogne fans vil i den grad blive udfordret på deres syn om sydafrikansk vin samt hvor den øvre grænse for kvalitet stopper – den er nemlig rigtig høj hos Oak Valley.
Sydafrika som vinland
Sydafrika er et gammelt vinland. De første Cape-vine blev lavet i 1659, og landet var en stor vineksportør i 1800-tallet, men Phylloxera-angrebet var startskud til et fald i branchen. Da eksportmarkederne genåbnede efter apartheidstyrets fald, startede Sydafrika næsten fra bunden i 1990’erne. Siden har mange producenter i Sydafrika været hurtige til at tage de nye teknikker i brug i forhold til dyrkning og fremstilling af vin. I dag indtager Sydafrika en plads som nummer otte på listen over størst produktion.
Elgin får store mængder nedbør (1011 mm.), hvilket medfører en langsom vækst i starten af året. Om sommeren opstår et dagligt morgenmøde mellem det kolde hav og den begyndende varme jord på bakkerne mod havet. Det skaber en termik, der resulterer i et skydække i Elgin-dalen. Først ved middagstid får solen opløst skydækket. Dette giver perfekte forudsætninger for at lave vine, der er meget kølige og elegante i stilen.