Præsentationen af årgang 2020 fra Bouchard Père & Fils blev denne gang holdt i flotte rammer hos Admiral Hotel/Salt bar & restaurant i København, hvor eksportchef Samantha Luna guidede os igennem et flot smageprogram fra vores mangeårige samarbejdspartner i Bourgogne.

 Om årgang 2020 i Bourgogne

Årgangen havde en meget tidlig knopskydning efter en mild vinter og lun marts. Frugtsætningen var rigtig god, men vedvarende tørke og en konstant vind udtørrede især Pinot Noir på drænende jord, så udbyttet af den meget tidlige høst blev nogle steder lavere end håbet. Chardonnay blev ikke særligt ramt, udover en forsinket fenolisk modning, så mange – meget sjældent set – høstede Pinot Noir før Chardonnay.

Farveskiftet var ret sent, men hele vækstperioden endte med at blive meget tæt på 100-dages normen, og selv de noget stressede Pinot Noir druer havde et forbløffende fint niveau af vinsyre ved høsten, da nætterne ikke var så varme som i 2019. Vinene er forbavsende friske og er generelt ikke mærket af det høje antal soltimer, hjulpet af at den vedvarende varme om dagen, der ikke nåede ekstreme højder. Markernes lokalklima gav en del steder tidsforskelle i modenheden, men stabilt høstvejret tillod den nødvendige tilpasning af høsttidspunkter.

Alle områder fra Chablis til Beaujolais er generelt særdeles tilfredse med kvaliteten af både røde og hvide vine.

Året hos Bouchard Pére & Fils

Eksportchef Samantha Luna fra Bouchard Père & Fils meldte om flere interessante tiltag hos Bouchard. Allerede for år tilbage annoncerede de økolologiske tiltag i mark og kælder, der gerne skal udfælde sig i en ØKO certificering fra 2025.

I forlængelse af dette tiltag meldte Bouchard også ud, at de fremadrettet skærer ind til benet og helt fjerner negocient delen fra deres portefølje. Historisk har Bouchard – som så mange andre producenter – opkøbt druer af bønder for at vinificere dem i eget navn. Det har altid været comme il faut i Bourgogne. Stigende priser på druer samt ønsket om økologisk drift har altså betydet dette fravalg af ”negoce-druer”. Vi skal dog ikke være bekymrede for begrænsede mængder – Bouchard er med sine +130 Ha de største jordbesiddere i Bourgogne, så der er ifølge Samantha stadig rigeligt at se til i markene.

 

Man kan generelt om 2020 sige, at det var endnu en varm årgang med utrolig små mængder, men med deres erfaring, ekspertise og moderne vineri, formår Bouchard år efter år at lave vine på et virkelig højt niveau med en generel flot struktur og indsmigrende frugt i deres vine – også i 2020.

Smagenoter – årgang 2020

Til smagningen var branchefolk samt vinskonsulenter/sommeliers fra Erik Sørensen Vin på pletten – heriblandt sommelier Anne-Sofie Tellerup, som her giver dig et smugkig i smagenoterne og oplevelsen af vinene fra smageprogrammet.

 

De røde – fra Bouchard Père & Fils

“Traditionen tro startede vi med rødvinen og smagte først vinene igennem fra Cote de Beaune. Den første vin var Beaune 1. Cru Monthelie les Duresses, som var forbløffende åben og indsmigrende. Beaune 1. cru les Teurons var lidt tættere mørkere i stilen, men havde stadig en flot drikbar umiddelbarhed med dybde. Herefter fik vi smagt Bouchards to monopolmarker Beaune 1. Cru Clos de la Mousse og Beaune 1. Cru Vigne l’Enfant Jésus. Man fornemmede tydeligt et nøk op i kvalitet og længde, men det er også vine, som har brug for tid til virkelig at udfolde sit store potentiale – især Jesus-barnet. Frugt- og smagsmæssigt var der en flot rød tråd, der gik igennem vinene, hvor det for mig var struktur og længde, som gjorde at de differentierede sig fra hinanden.

Herefter fik vi serveret Pommard 1. Cru Rugiens. Duften var påfaldende af rød frugt, jordbund, flødekaramel og lakridsbolsje. Den gav en blød mundfølelse og havde alligevel en syre- og tanninstruktur, der holdt den oppe, og den var i sin helhed i meget fin balance. For mig stak denne vin ud som en kæmpe overraskelse og var duftmæssigt væsentlig anderledes end de andre vine fra Côte de Beaune, vi lige havde været vidne til. Le Corton Grand Cru var stor på alle måder og forholdsvis åben trods dens storhed. Eftersmagen varede ved i utrolig lang tid. Vi bevægede os herfter til Côte de Nuits, hvor Nuits St. George 1. Cru les Cailles havde en mindre markant tanninstruktur, og vinen gik rent ind hos min siddemakker. Chambertin Clos-de-Beze Grand Cru var lige så stor en oplevelse som Corton, og den opførte sig på samme måde i sin storhed, blot med endnu flere noter.

 

De hvide – fra Bouchard Père & Fils

“Af hvidvinene startede vi med en ’lille mundskyller’ Macon-Lugny på købte druer.  Dette er en af de vine, der bliver udfaset. Det er en skam, for selvom det er en ’lille’ vin smager den vældig godt, og har en stor drikke-faktor og været med til at skabe glæde hos mange. Vi fik sagt farvel til Macon-Lugny.

Næste hvidvin var Beaune Clos St. Landry, endnu en af Bouchards monopol-marker. Tropisk frugt, fedme, salt og en fin balance af fadet kom til udtryk. Chassagne-Montrachet 1. Cru Morgeot var for mig lidt anonym med en del citrus og syre. En vin, som jeg vil mene, skal ligge noget tid for at komme til sin ret.

Meursault 1. Cru Genevrières lavet helt elegant, der på samme tid osede af nødder og smør, som gjorde at man følte “sig hjemme” og godt kunne drikke rigtig store mængder af det her. Min sidemakker var enig!

Corton Charlemagne Grad Cru skuffede heller ikke. Endnu mere koncentration, dybde og længde i forhold til Genevrières.

Rosinen i pølseenden var Chevalier-Montrachet Grand Cru. Samantha fortalte, at der var lavet en utrolig lille mængde Chevalier-Montrachet i 2020, så hun havde heller ikke haft mulighed for at smage den før nu. Dette var også en kæmpe oplevelse og en meget flot vin at afslutte et meget vellykket arrangement på”.

Læs mere om Bouchard

Vil du vide mere om årgang 2020 fra Bouchard Père & Fils? Kontakt din vinkonsulent på: vin@eriksorensenvin.dk eller tlf. +45 43 46 99 00.