Der er da ikke noget bedre end at varme sig med en glohed Chili Con Carne i skålen og et godt glas spansk rødvin i glasset på en kølig efterårsaften. Du får opskriften her på bloggen, og vinkonsulent Allan Brinksby fortæller dig om ugens vinanbefaling, som denne gang kommer fra Acústic Celler i Montsant, Spanien.

Ingredienser
Oksebov ca. 200 g. pr. person
1 dåse flåede tomater
Tomatpuré
Oksefond
½ kop sort kaffe
1 lille stout
Rød peberfrugt
Kidneybønner
Mørk chokolade
Et par lime
Creme Fraiche 38%
Et godt brød

4 fed hvidløg
2 løg
2 gulerødder
Habanero og andre chilifrugter – smag dig frem til styrken
1 tsk. stødt paprika
1 tsk. spidskommen
1 tsk. kanel
1 tsk. stjerneanis
1 tsk. tørrede chiliflager

Find din bedste støbejernsgryde frem

Skær oksebov i mundrette tern og steg i en rygende varm støbejernsgryde, så kødet bruner og ikke koger. Læg kødet til side, skru ned for varmen og sautér hvidløg, løg, gulerødder og et par finthakkede chilier i olivenolie. Gem en habanero til senere brug. Læg det hele til side og rist til sidst en krydderiblanding med paprika, spidskommen, kanel, stjerneanis og chiliflager i din tørre gryde.

Duften vil nu sprede sig i dit køkken

Tilføj tomatpuré og rist af inden du tilføjer dit kød og grøntsager igen. Nu tilføjer du flåede tomater, oksefond, din kaffe og stout. Det giver en utrolig dybde til retten inden det skal simre de næste 3 timer. En halv time inden servering tilsætter du forskellige hakkede peberfrugter og selvfølgelig dine kidneybønner. Kødet er mørt, og der er forhåbentligt masser af smag allerede nu i din sauce, men nu kommer den vigtigste del; tilsmagning.

Giv din chili en god slæbetur

I tilsmagningen skal du bruge mørk chokolade, din habanero, lime og salt og peber. Chokoladen giver en dyb smag, og runder retten af. Din habanero halverer du og bruger som en ”slæbechili”. Styrken i chili sidder nemlig i den hvide membran, og ikke i kernerne, som mange fejlagtigt tror. Dette kaldes capsaicin, og det er dette stof der frigives, når du slæber chilien igennem retten. Find din ønskede balance og servér med god creme fraiche (gerne 38%), et godt brød og ugens vinanbefaling 2016 Acústic Celler Brao serveret fra store glas.

Vinanbefaling: 2016 Acústic Celler Braó, Montsant “Vinyes Velles de 60+ ans”

“Brao er en blanding af Carignan og Grenache fra gamle vinstokke, som giver en saftig og powerfuld vin, hvor der stadig er elegance og et godt krydret touch. Chiliretter har brug for en smule frugtsødme, og det finder du også her. Derudover er Brao en kompleks vin, som har godt med power. Og det har en chili con carne brug for som modspil til den dybe og komplekse smag” – fortæller Allan Brinksby, der er vinkonsulent hos Erik Sørensen Vin, hvor han til daglig rådgiver erhvervskunder i hele Danmark.

Prøv 2016 Acústic Celler Braó, Montsant “Vinyes Velles de 60+ ans” til din Chili Con Carne.

Acústic er en vingård i vinregionen Montsant

Midt mellem oliventræer, mandeltræer og pinjeskov finder du den spanske vinregion Montsant. Denne region blev først en selvstændig appellation (som i Spanien kaldes D.O og står for Denominación de Origen) i 2001. Området er blot 2000 hektar stort og ligger som en hestesko rundt om den mere kendte naboregion, Priorat. Der kan være stor forskel mellem dag- og nattetemperatur, hvilket er med til at sinke modningen af druerne og opbygge sukkerindholdet.

Acústic vil tilbage til rødderne og lave vinen uden maskiner og uden andre hjælpemidler, så man kan smage den ægte rene vin. Det er faktisk derfor, at huset hedder Acústic, som ikke overraskende betyder ”akustisk”; de laver nemlig vinen på samme måde, som hvis man spiller et musiknummer akustisk. Nøgen og udstillet, uden mulighed for at gemme sig bag et kæmpe band – det helt rene produkt med andre ord.

Du kan se nærmere på sortimentet fra Acústic her

Vil du have flere mad-og vinanbefalinger? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Erik Sørensen Vin og få de seneste nyheder, mad-og vinmatch, anmeldelser m.m. Du kan også følge med på Facebook og Instagram.