This website requires JavaScript.
February måneds lektion

Dyrkningsmetoder

Martin præsenterer månedens tema, som er dyrkningsmetoder, hvor han ser på dyrkning af konventionel, økologisk, biodynamisk og naturvin

Dyrkningsmetoder

Der er blevet dyrket og produceret vin i mange årtusinder. Vin i sig selv har altid været økologisk og naturlig, indtil mennesket fandt ud af at styre vækst- og gæringsproces efter ønske. I dag findes der således adskillige indgangsvinkler på det at lave vin. Konventionel vin kom til efter Anden Verdenskrig, hvor især landbrugssektoren fandt ud af, at kvælstofbaseret kunstgødning kunne øge høstudbytter. Økologisk vin kom som en modreaktion på de konventionelles tiltag. Vinbonden undgår kemisk fremstillede pesticider mv. og benytter i stedet naturlig kompost og gødning fra dyr.

Hos den biodynamiske vinbonde går tankegangen ud på at anskue sin vingård og marker som én sammenhængende organisme. Det er ikke kun vindruer, der dyrkes, men i lige så høj grad jordbund, mikroliv, insekter og fugle. Balance i den samlede organisme styrker vinplanterne og gør dem i stand til at afvise de fleste sygdomme og skadedyr. I naturvin er der så lidt indflydelse fra menneskehånd som muligt i de fleste aspekter af dyrkning og produktion. Den naturlige gær fra markerne står for gæringen og giver dermed vinene et lokalt præg af terroir. Ydermere tilsættes der ikke svovl under høst eller ved tapning. Der er en konsensus om, at vinene gerne må være anderledes, levende og vibrerende.

Du kan læse hele månedens lektion via download-knappen.