This website requires JavaScript.

Piemonte

Hjemsted for bl.a. Barolo, Barbaresco, Barbera og Dolcetto.

Den italienske region Piemonte ligger i det nordvestlige Italien ved foden af de franske og schweiziske alper (Piemonte betyder “ved foden af bjerget”). Det er Italiens bedst kendte vinregioner med ikke færre end 42 DOC og 17 DOCG appellationer.
Regionens mest kendte vine som Barolo DOCG, Barbaresco DOCG, Barbera DOC og Dolcetto (fra bl.a. Dogliani DOCG) m.fl. kommer alle fra vindistriktet Langhe DOC.

Piemontes store vine

Barolo

  • Kendt som “kongernes vin og vinens konge”. Lavet på 100% Nebbiolo. Det er en stor og tanninrig vin med stor bouquet, som ofte vil udvikle sig med 5-10 år eller mere på flaske. Vinen er bedst sammen med mad – gerne kraftig og proteinrig mad.

Barbaresco og Langhe Nebbiolo

  • Barbaresco laves også 100% på Nebbiolo-druen, mens en Langhe Nebbiolo må indeholde op til 15% andre lokale druer. Oftest laves den dog på 100% Nebbiolo. Lagringskravet er kortere for Barbaresco end for Barolo, mens der ikke er noget lagringskrav for Langhe Nebbiolo – og som hovedregel er vinene umiddelbart mere tilgængelige som unge.

Barbera

  • Den mest udbredte drue i Piemonte. Den giver en vin med masser af saft og smag af mørke kirsebær og tørre krydderier. Den har et højt syreindhold, der ikke må forveksles med garvesyre (tanniner) – og vinen fungerer derfor godt til lettere retter, lyst kød og pizza og pasta.

Dolcetto

  • Let og frugtrig og kaldes “Italiens Beaujolais”. Den har god smag af krydderier, ikke meget syre men en god portion tørre tanniner. Den skal drikkes ung og er kendt for at være Piemonte-borgernes hverdagsvin.

Moscato

  • Mange kender den søde mousserende vin – spumante – på Moscato-druen, der er fortrinlig serveret kølig som apéritif og til mange desserter. Vinen laves også som “frizzante”, der er en udgave med færre bobler og bar (tryk). Der findes også tørre hvidvine på Moscato, hvor druens florale og krydrede smag virkelig kommer til udtryk. Disse vine er perfekte til det spicy asiatiske køkken.

Lær mere om Nebbiolo-vinene

Barolo er den store vin – magtfuld og tanninrig med stor bouquet af blomme, tobak, krydderier. Den kræver ofte 5-10 år eller mere på flaske, før den er drikkeklar og er bedst sammen med proteinrig mad. Barolo kan komme fra en af de 11 små kommuner: Barolo, La Morra, Monforte, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane, Verduno, Diano d’Alba, Cherasco and Roddi.

Barbaresco har ikke nær så lang en vinhistorie som Barolo. Nebbiolodruerne blev før solgt til Baroloproducenter, og starten på områdets egen identitet regnes fra dannelsen af det første kooperativ i 1894. Reglerne for Barbaresco er, at vinen skal lagre 2 år; heraf et år i træ, hvor reglerne for en almindelig Barolo er, at den skal lagre i mindst 3 år + 2 måneder; heraf 18 måneder i beholdere af eg.

Skal man generalisere, går vinstilen for at være lidt blødere, mere saftig og med knapt så strenge tanniner som Barolo, men der er så stor variation mellem kvalitetsniveauer og domæner, at “kend din producent” er et lige så godt råd her, som andre steder.

Langhe Nebbiolo er den letteste vin lavet på Nebbiolo-druen. Den er mere elegant og feminin med finesse og kan drikkes ung pga. en kortere fadlagring, mens man venter på at Barbaresco og Barolo bliver klar.

Ordet “nebbia” betyder tåge

Regionen mellem de kolde alper og det varme Middelhav er præget af kolde vintre og varme tørre somre og – ikke mindst – den kendte efterårs morgentåge, der ligger som et tæppe i dalen hen over området. Den bliver brændt væk af solen i løbet af dagen og hjælper med modningen af Nebbiolodruen (ordet “nebbia” betyder tåge).

Nebbiolo er markant og har talent for lidt lysere rødvine med god syre og ofte faste tanniner. Vinfremstilling varierer, men dette er en sort, der klarer sig meget godt med forlængede macerationer efter gæring, nogle gange helt op til 60-70 dage.

Ligesom bourgognedruen Pinot Noir er Nebbiolo en utrolig kræsen drue at dyrke. Begge druer er forholdsvis lyse og kan derfor forveksles i farve, men det er den intense tanninstruktur, der er den væsentlige forskel på de to druer.

Netop tanninerne i Nebbiolo har bevirket, at de store Barolovine historisk har lagret i mange år, før de har været nogenlunde tilgængelige. De traditionelle producenter har typisk brugt store gamle fade, så vinen skulle bruge måske 10-20 år for at opnå en nogenlunde tilgængelig tanninstruktur. I dag går flere producenter efter at lave lækre, tidligere modne vine med kortere maceration og lagring i mindre, toastede barriques.

Gastronomisk

Vinene på Nebbiolo går bedst sammen med kraftig og proteinrig mad, og den passer særdeles godt til trøfler eller andre svampe. Prøv f.eks. til autentisk risotto eller braiseret okseskank, and eller svineskank.

Ost:
Nebbiolos aromaer af tjære og roser har brug for en funky, men ikke for overvældende ost. Ligesom kød skal du kigge efter en ost, der er cremet og fed, såsom burrata, parmigiano reggiano, ko-ost eller gedeost.