Stenbiderrognen er en af de mest elskede råvarer i Danmark, og når Instagram begynder at flyde over af stemningsfulde billeder af velanrettede blinis og små orange fiskeæg badet i spæde solstråler…ja, så ved vi, at foråret endelig er på vej.

Stenbiderrogn er en af de mest elskede råvarer, vi har. Sæsonen er desværre meget kort og løber kun fra februar til april, så det gælder om at nyde de små herligheder, mens vi har dem. Stenbiderrogn er egentlig et meget misvisende navn, da rognen kommer fra kvabsoen (et lidt spøjst navn – der måske lyder knap så godt som stenbider). Men fakta er, at kvabsoen er en “hun” og det er faktisk hannen, som bærer navnet “stenbider”. Men af helt naturlige årsager laver hannen ikke rogn. Det ændrer dog ikke ved, at de små lyserøde æg er en højtelsket råvare i Danmark og smager himmelsk.

En hyldest til det enkle

Den helt klassiske ret er stenbiderrogn med blinis (eller smørristet toast), creme fraiche og helt finthakkede rødløg. Det er en fantastisk forårsret, hvor friskheden i de små rogn komplementeres af fedmen fra creme fraichen. Det er så nemt at gå til, så hvorfor vælge det besværlige.

Vinanbefaling: Tramin Pinot Grigio – friskhed fra Alto Adige, Italien

Vinen til stenbiderogn skal matche friskheden og rettens lethed. De klassiske bud er hvidvin fra Chablis, en Muscadet, Sancerre (Sauvignon Blanc) eller selvfølgelig Champagne. Du kan også kigge mod Norditalien og prøve Tramins Pinot Grigio, som er en dejlig frisk hvidvin fra Alto Adige. Der er masser af god syre til at matche den simple ret, og det fungerer bare. “Krydderurt, nyslået græs, grøn peber og stilkede noter. Lime og citrus. God mellemfyldig vin med en god portion lys stenfrugt og en herlig forfriskende og meget harmonisk frugtsyre. Flintet og salt finish, der giver vinen nerve og kant. Sjælden flot Pinot Grigio” – skrev AltOmVin.dk i deres test af hvidvin til stenbiderogn.

Se udvalget af hvidvin

Vil du have mere mad-og vininspiration? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Erik Sørensen Vin eller følg os på Facebook og Instagram.