Hvem kan lave den bedste risotto? Holdet hos Erik Sørensen Vin elsker at dyste, så da talen faldt på en risotto dyst og en titel som uofficiel risotto mester, stod vinkonsulent Michael Oxvang og direktør Troels Ambo kampklar. Du får deres bedste bud på risotto med tilhørende vinmatch, og du kan være med til at kåre vinderen. Deltag i afstemningen på Facebook.

OPSKRIFT – TROELS AMBO | Det første bud kommer fra madglade Troels Ambo, der udover at være direktør i Erik Sørensen Vin, elsker at tilbringe tid i sit køkken. Her kaster han sig gerne ud i kulinariske bedrifter (oftest med et glas vin indenfor rækkevidde) til stor glæde for både familie og venner. Med en forkærlighed for thai/asiatiske smagsnoter som ingefær og koriander præsenterer Troels sin ret: Risotto med jomfruhummerhaler og asiatisk touch.

Ingredienser

Ingefær (en lille ”arm”)
Lemongrass (kan undværes og kan sagtens være som krydderi)
Hvidløg (1 fed)
Skalotteløg (alm. løg kan bruges – 1 stk.)
Chili (1 stk.)
Frisk koriander (et par håndfulde – eller gerne mere)
Arborio risotto ris (ca. en håndfuld pr. person)
Jomfruhummerhaler (så mange som muligt)
Kyllingefond eller skaldyrsfond (hvis ikke du gider lave skaldyrsfond eller lign., så brug en færdig kyllingefond)
Hvidvin (køb nu noget fornuftigt)
Lime (1 stk.)
Parmesan (ikke færdigrevet)
Frisk basilikum
Forårsløg
Godt brød

Troels guider dig igennem opskriften

Først skænker du dig et godt glas vin af den flaske, som du har valgt at bruge til risottoen. Hvis du ikke er i nærheden af at gide at drikke et glas af den, der skal i risottoen, så er den nok for dårlig til at hælde i risottoen. Mit personlige valg er denne gang: Naia, Bodegas Naia, Rueda D.O., der fungerer perfekt både i skaldyrsfonden, risottoen og i glasset.

Hvis du kaster dig ud i din egen skaldyrsfond så starter du med dette. Først ordner du jomfruhummerne. Pil forsigtigt det lækre kød ud af kroppen og få kødet ud af kløerne. Derefter lidt olie i panden og så steger du alle skallerne fra jomfruhummerne af for fuld smadder i panden sammen med lidt groft hakkede løg, gulerødder og hvad du ellers synes. Når skallerne er svitset godt af, hælder du et ordentligt bløp hvidvin i panden/gryden og skruer lidt ned. Hvis du har nogle hele peberkorn eller andre spændende ting, som du har lyst til at putte i fonden så bare prøv. Hæld vand ved og lad det hele simre til du har en reduceret væske, der ligner noget du kan bruge som fond.

Så skal der nok fyldes lidt i glasset igen for nu skal du være forberedt og klar til at røre i gryden/panden for nu skal risottoen laves. Først giver du sautérpanden et godt skud olie over middel varme, og så smider du de fint snittede skalotteløg, chili og hvidløg i. Når de har taget lidt farve, smider du risene i og rører godt rundt mens risene åbner sig og er klar til væde.

Så er det tid til hvidvinen til risottoen. Hæld på så det lige dækker risene og rør. Når væsken er fordampet giver du den en venlig hånd mere af vinen og når det igen er fordampet hælder du fonden på lidt efter lidt så risene hele tiden er dækket. Jeg giver den som regel lidt ekstra, så jeg ikke skal røre hele tiden. Risene skal hele tiden være dækket af væske, og så rører du jævnligt. Hele processen tager ca. 20 minutter, og når der er ca. 5 minutter tilbage og risene begynder at være klar, fylder du ingefær og lemongrass i.

Når du tror der er tilpas væske, så give den lige lidt mere.

Det er også her du skal tilberede dine jomfruhummere. Giv dem endelig ikke for meget. En hurtig svingtur i panden med lidt chili, hvidløg eller hvad der er af rester på spækbrættet og så lige en stor klat smør. Mums. Ganske få minutter så er de klar.

Sluk for varmen når risottoen er klar, men fortsat har lidt bid og riv parmesan (fint) og vend den i risottoen. Brug gerne gode mængder så det hele virker dejlig cremet og indbydende. Når risottoen har den ønskede cremede konsistens, vender du koriander, basilikumblade og snittede forårsløg i.

Godt salt, friskkværnet peber og et squeeze lime fuldender retten og fortæller dig, at du nu næsten er klar. Serveres på flade tallerkener med lidt godt brød til.

Vinmatch: Riesling fra Domaine Zind-Humbrecht

Måske undrer du dig over blandingen af thai og det italienske, men det smager ganske enkelt fantastisk. For at gøre forvirringen total, så sætter jeg en flaske Riesling fra Domaine Zind-Humbrecht fra Alsace til min favorit risotto. Jeg elsker Riesling og jeg elsker Domaine Zind-Humbrecht fra Alsace. Jeg valgte til denne ret en Grand Cru Riesling Brand 2014, men de fleste Rieslinger fra Zind-Humbrecht kan bruges. Det fantastiske ved disse vine er den sublime balance mellem sødme og syre. Sødmen klarer de asiatiske indslag og syren holder fedmen i snor. En sådan vin bliver man bare ikke træt af, og med det bedste fra to verdener på tallerken er der bare tilbage at sige – Bon appetit!

5 nyttige tips til risottoeventyret

  1. Hvis risottoen er for tør, har du drukket for meget vin selv.

  2. Hvis risottoener for våd, har du drukket for lidt vin selv.

  3. Hvis den er for salt, så har du kommet for meget salt i.

  4. Hvis du har købt én flaske Riesling fra Zind-Humbrecht så har du købt for lidt.

  5. Hvis du stoler helt på mine mål i opskriften, så får du dig nok en overraskelse.

Stem på din risotto favorit

Afgiv din stemme på Facebook til den ret, som du har mest lyst til selv at teste af hjemme i køkkenet.

Vil du have flere vinanbefalinger og inspiration, så kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00 eller kig forbi Erik Sørensen Vins butik.