Tag med på rundrejse i Barolo, der er kendt for sin maleriske beliggenhed midt i regionen Piemonte og elsket af vinentusiaster for de velsmagende, tannin-rige Barolo vine, der udfordrer og begejstrer gang på gang. Lær området og vinene bedre at kende – læs med i guiden.

Vinen Barolo dyrkes omkring byen af præcis samme navn, som ligger i den store region Piemonte. Sammen med Amarone må Barolo være den mest berømte vin i hele Italien. Barolo er altid produceret på 100% Nebbiolo, og den dyrkes i et relativt lille område i provinsen Langhe i selve Barolo kommunen.

Skabelsen af vinen Barolo tilskrives markiserne Tancredi Faletti – også kaldet Marchesi di Barolo – som i 1300-tallet ejede store dele af det nuværende Barolo-distrikt. Slægtens sidste arving, Carlo Faletti di Barolo, giftede sig med en pariserinde, men da Carlo døde, allierede enken sig først med en italiensk ønolog og senere en fransk, hvorefter de første spæde forsøg på at skabe Barolo-vinen begyndte.

Barolo er kompleksitet og skrappe tanniner, men lad dig endelig ikke skræmme væk

Barolo var i lang tid en kult-vin og forbeholdt en lille kreds af vinelskere, men gennem tiden er meget gjort for at gøre vinen mere tilgængelig. Vinen har en særegen robusthed og kompleks karakter, som ikke appellerer til alle mennesker. Dertil kommer vinens kompleksitet og skrappe tanniner, som kan virke voldsom på mange.

Lærer du dog vinen at kende, vil du opleve en meget bred vifte af smagsindtryk. Der er over tid også kommet flere moderne Barolo vinmagere, som formår at gøre vinene saftige og imødekommende – med væsentligt blødere tanniner. Blødgøring af tanninerne sker ved mange års lagring, hvor også farven skifter fra en dyb rød farve mod en brunere næsten teglstens-rød. Når Barolo når hertil, kan du næsten forveksle det med dyr Bourgogne, som ellers er lavet på den skrøbelige og tannin-fattige drue Pinot Noir.

Duften på en ung Barolo er intens og varieret – ofte med trøffel, læder og tobak. Smagen er tør, fyldig, og robust i sit udtryk men alligevel blød, behagelig og balanceret – især efter lang tids lagring.

Barolo er beskyttet under DOCG-regulativet, som er en oprindelsesgaranti fra Italien, der står for ”Denominazione di Origine Controllata e Garantita”. DOCG kom til i 1963 og skulle dække de bedste vine i Italien. Som navnet antyder, er disse vine kontrolleret men også garanteret. Problemet med DOC (som var den højeste oprindelsesgaranti før i tiden) var, at det blev tildelt alt for mange vine, og derfor ikke havde den store betydning for kvaliteten. Sådan skulle det ikke være for DOCG. I 1992 var der således kun 11 vin som kunne pryde sig med DOCG. De første fem var Barolo, naboen Barbaresco, Chianti, Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano. 
DOCG kræver, at Barolo minimum skal lagre i 38 måneder, hvoraf 18 måneder skal være på ege- eller kastanjetræsfade. Vinen skal minimum indeholde 13% alkohol. Der produceres også en Barolo Riserva DOCG, hvor lagringskravet er hele 62 måneder.

Årgangen betyder en del i Barolo og en ret striks tilgang til kvaliteten betyder, at niveauet er steget markant. Derfor er producenterne også konsekvente. Således var 1972 et meget dårligt år i distriktet, så man besluttede, at der slet ikke måtte produceres Barolo det år.

Barolo DOCG sammenlignes ofte med Barbaresco DOCG, selvom mange mener, at Barolo med alderen adskiller sig fra sin nabo ved at vinde i styrke, kraft og holdbarhed og måske også i stil og finesse. Dette vil man helt sikkert strides om i mange år endnu.

Se udvalget af Barolo

Vinanbefaling: Nyd moderne Barolo fra Reverdito

Vinkonsulent Allan Brinksby fortæller om 2 af sine Barolo favoritter: “En af mine personlige favoritter fra Erik Sørensen Vins sortiment er Barolo fra vinmager og producent Reverdito. Michele Reverdito laver moderne Barolo, der er nemmere drikkeligt uden mad til – som Nebbiolo normalt ellers skriger efter. Saftigt, elegant og lækkert! Reverditos Barolo kan drikkes uden problemer til hverdagens kødretter, efterårets simremad og alene mens du tilbereder det hele.

Se vinene fra Tenuta Reverdito

 

Vinanbefaling: Prøv Chiara Boschis “protein-vin”

“Skal det være mere seriøs Barolo, så skal du søge mod den kvindelige vinmager Chiara Boschis fra E. Pira & Figli og hendes enkeltmarks-Baroloer. Mosconi-marken leverer maskuline og robuste rødvine, som kræver mad til. Det er det der i daglig tale kaldes protein-vin. Drikker man denne vin uden mad til, vil tanninerne koagulere med enzymerne i dit spyt, og du vil stå tilbage med en meget tør fornemmelse i munden. Spiser man derimod et stykke kød, så vil tanninerne efterfølgende gå ind og reagere med proteinet i kødet, og har på den måde en rensende effekt. To vidt forskellige oplevelser, af den nøjagtig samme vin”.

Se vinene fra Chiara Boschis/ E. Pira & Figli

 

Vil du vide mere om Barolo, så kontakt vinkonsulent Allan Brinksby på ab@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00 eller læg vejen forbi Erik Sørensen Vins butik.