Traditionen tro havde vi igen i år indbudt gode venner af huset til den årlige julevinsmagning, hvor 4 hvidvine, 8 rødvine og 3 dessertvine blindsmages med det mål at kåre årets julevine i kategorierne: rødvin, hvidvin og dessertvin. Kom bag om kulissen på julevinsmagningen og læs mere om vinderne anno 2019.

Jule(blind)smagningen foregik i to runder i oktober: den første smagning med 45 personer i butikken i St. Kongensgade og efterfølgende 20 personer til smagning på Restaurant IBU, hvor der blev budt på mad og vin i julens tegn. Vinene fik point (smag, duft og mad/vinmatch) af de engagerede blindsmagere, der alle er medlemmer af Erik Sørensen Vins vinabonnement og til denne anledning kunne teste deres viden af i praksis.

Stærkt team af vinkonsulenter svingede gryderne

I køkkenet på Restaurant IBU var vinkonsulenterne Anne-Sofie Tellerup og Michael Oxvang (begge tidligere Masterchef deltagere) hoppet i forklædet for at tilberede den 3-retters julemenu, som gæsterne skulle nyde:

Forret: Smørdampet torskeryg på en bund af blancheret spinat, vendt i brunet smør med kapers og hasselnødder. Herligheden bliver overdækket af bisque lavet af skroget fra torsken og en masse kærlighed (fløde og smør).

Til retten serverede vi (blindt) 4 hvidvine:
Beneath the Clouds Chardonnay, Oak Valley 2018 – Matetic Sauvignon Blanc EQ Coastal, Casablanca Valley 2017 – The Dry Dam Riesling d’Arenberg Estate, Fleurieu 2019 og Chablis Cuvée les Pargues, Domaine Servin.

Hovedret: Confiteret andelår på en bund af kartoffelpuré, vendt med Mont d´Or, lageret parmesan og smør. Hertil lynsyltede rødbedenudler vendt i finthakket purløg og citronskal. Sauce demiglace med trøffel, tørrede abrikoser og svesker hældt ved. Revet trøffel på toppen.

Til retten serverede vi (blindt) 8 rødvine:
Gigondas Romane Machotte 2017, Pierre Amadieu, Cru du Rhône – Obalo Reserva 2015, Rioja, Rioja Sonsierra – Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC 2017, SperiSyrah EQ 2014, Matetic, San Antonio – Barbera d’Alba Butti 2016, Tenuta Reverdito – d’Arrys Original Shiraz-Grenache 2016, d’Arenberg McLaren Vale – Cabernet Sauvignon 2015, Brutocao Mendocino og Côtes Rhône Villages Tradition 2016, Domaine de Mourchon Séguret.

Dessert: Vaniljeis på en bund af Armagnac syltet svesker og Amarenakirsebær og Sabayonsauce på Riesling.

Til retten serverede vi (blindt) 3 dessertvine:
Krohn Colheita Port, Wiese & Krohn 2007, Krohn LB Vintage Port 2012, Late Bottled in 2018 og Recioto Della Valpolicella Classico, Speri 2015.

Titlen som “Årets julevin” går til…

Under serveringen gav blindsmagerne point til vinene, smagenoter blev flittigt skrevet ned, mens vinenes smag, duft og sammensætningen med maden blev vendt. Stort tak til alle for at gå passioneret og engageret til den vigtige opgave – det betyder meget for os.

1. plads – rødvin

Tradition Côtes du Rhône Villages 2016, Domaine de Mourchon, Séguret, FrankrigVine fra Côtes du Rhône hører til blandt de klassiske valg af julevine. Vinene herfra har den kombination af kraft, alkohol, syre og dejlige frugtsødme, som tiltaler mange, og som passer perfekt til dansk julemad. Tradition fra Domaine de Mourchon er sammensat af 65% Grenache, 25% Syrah og 10% af den faste, strukturgivende Carignan. Dette er domænets første vin, og den er stadig i dag en bestseller. Det er en velbalanceret vin, åben og saftig med flot frugtdybde og toner af stenfrugt, sorte kirsebær, blåbær, lakrids og Provence krydderi. Fløjlsagtigt afrundet med faste, men fuldmodne tanniner.

Indkøbschef Peter Springborg fortæller om “Tradition”


1. plads – hvidvin

Chardonnay Beneath the Clouds 2018, Oak Valley, Elgin, SydafrikaEn vin på Chardonnay der vil matche mange fiskeretter og har vægt nok til skaldyr og lyst kød. Vinen har virkelig god frugtkoncentration med kun en anelse oversøisk eksotik: frisk orangetone og tør fersken, stramt styret af stenet mineralitet og vedholdende cool-climate syre.

Beneath the Clouds kommer fra Elgin, der statistisk er den køligste vinregion i Sydafrika. Om sommeren, når andre vinområder lider under solens varme, præges Elgin af en velkommen vind fra sydøst, “The Cape Doctor”, som trækker et skydække med sig ind over bjergskråningerne – deraf navnet på vinen. Oak Valley vinene kendes på deres elegance, der oser af cool-climate i stil.

Læs mere om vingården Oak Valley

1. plads – dessertvin

Krohn Colheita Port 2007, Wiese & Krohn, Portugal


Portvin er julestemning på flaske. Colheita 2007 er en årgangstawny, hvor du får ungdommens tætte og mørke frugt med masser af sorte søde kirsebær. Tawny er fadlagret port, og den er drikkeklar, når den er tappet og udvikler sig ikke videre. Nyd den kølig til julens chokolade, nødder og til risalamande juleaften. Vil du forkæle dig selv i juletiden: Sæt en åben flaske Krohn Colheita 2007 i køleskabet og nyd et glas til julens hygge over den næste måneds tid – gerne med en du holder af.

Gå på opdagelse i portvinene fra Krohn

Vil du have flere vinanbefalinger og inspiration til valg af julevinen, så kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00 eller kom forbi Erik Sørensen Vins butik.