Tradition Côtes du Rhône Villages 2016 fra Domaine de Mourchon løb afsted med titlen som årets julevin 2019. ”Det er et klassisk valg fra Côtes du Rhône”, fortæller indkøbschef Peter Springborg, der ikke er overrasket over resultatet af den årlige julevinsmagning. Vinderen “Tradition” falder da også helt i Peters personlige smag.

Vinderen som “årets julevin” er for mig ikke overraskende. Det bekræfter mig blot i, hvad jeg altid selv har foretrukket af vin, når det gælder at matche rødvin op imod klassisk dansk julemad. Det kan været ret udfordrende rent vinmæssigt og kræve en vin, der kan lidt af det hele. En vin med relativ stor kraft og fylde, saft og friskhed, moden frugt samt en solid rygrad med såvel syre og (modne) tanniner, der kan give den udfordrende julemad et modspil, så det hele ikke ender tungt, fladt, alkoholisk og fedt.

”Tradition Côtes du Rhône Villages 2016 fra Domaine de Mourchon er netop den vin, der har alt det, der skal til for at få et rigtig godt match og modspil til såvel flæskesteg, and, medister, rødkål samt de klassiske brunede kartofler og god sovs”.

Mourchon Tradition er lavet på druerne Grenache (65%), Syrah (25%) samt Carignan (10%). En meget vigtig faktor for alle Mourchons vine er, at de er fra relativt højt beliggende vinmarker, typisk 300-400 meter over det normale i Côtes du Rhône. Denne højde er en kæmpe fordel, da druerne får en bedre modningsproces med større temperaturudsving i løbet af dag kontra nat, fordi det naturligt er køligere oppe i bakkerne – især om natten. Det giver en bedre struktur, syre, elegance og – ikke mindst og meget vigtigt – friskhed til vinen, hvilket 2016 Tradition er et klassisk eksempel på. Alt dette gør vinen til et perfekt match til julebordet juleaften.

Et par gode råd om servering af vinen

En vigtig faktor for at få en god vinoplevelse er, at du skal servere vinen relativt kølig og gerne omkring de 16 grader. Generelt drikkes for meget rødvin for varmt, og du skal huske på, at temperaturen i glasset stiger meget hurtigt, når der først er skænket op. Så hold vinen lidt kølig ved evt. at sætte den i kælderen eller køleskabet 1 time før servering. Vær ikke bange for at den er lidt for kold. Det er meget nemmere at få den op i temperatur end ned.

Vingården Domaine de Mourchon i Séguret

Domaine de Mourchon havde 17 ha. med gamle vinstokke, men ingen vinifikationsanlæg, da skotske Walter McKinlay købte det i 1998. Det blev hurtigt bygget i to etager under ejendommen og 7 ha. mere købt til. Der er i tidens løb erhvervet flere marker, så arealet nu er 35 ha. Domænet ligger i en højtliggende dal i bjergmassivet bag Séguret i retning mod Mont Ventoux. Markerne er placeret i tre områder i h.h.v. 270, 320 og 350 m.s højde, hvilket giver ret kølige nætter – selv i de varme perioder. Det er vigtigt for at få et afbalanceret syreindhold i druerne. Jordbunden er varierede blandinger af limsten, mergel, ler og kalk, der har en god evne til at holde på vandet i undergrunden i tørkeperioder.

Domænet drives i dag af McKinleys datter Kate sammen med den dygtige vinmager Sébastian Magnouac, der har været med næsten fra starten. Man bruger ingen kemi i markerne, pløjer mod ukrudt og gøder med komposteret druekvas fra sidste års produktion. Økologisk certificering forventes i 2020. Séguret, der er på listen over de mest pittoreske landsbyer i Frankrig, er en af de p.t. 17 Rhône-Villages kommuner, der har en særlig ret til at sætte kommunenavnet på etiketten som tegn på, at deres gennemsnitskvalitet er et nøk over de øvrige. Da den verdenskendte vinanmelder Robert Parker havde besøgt domænet, skrev han: “En af referencerne i Rhône syd… En tour de force i vinmageri. Kudos til Mourchon”.

Vil du vide mere om vinene fra Domaine de Mourchon og Erik Sørensen Vins sortiment, så kontakt en vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00 eller læg vejen forbi Erik Sørensen Vins butik.