December er traditionernes tid, og når den første julestemning rammer, skænker vi kølig portvin fra Krohn & Wiese i vinglasset. Portvin er essensen af hygge, så sæt en flaske i køleskabet og gå juletiden med al sin travlhed godt i møde.

Portvin er ikke bare et glas, der passer til en bestemt årstid, ret eller ingrediens. Det er heller ikke blot et glas, der nydes efter maden eller den støvede flaske, der kun hives frem juleaften som ledsager til årets risalamande. Portvin er intet mindre end essensen af julestemning og hygge – og hvert år ser vi frem til at nyde de velsmagende dråber. Fra starten af december og året ud finder du en god flaske portvin fra Krohn som en fast bestanddel i køleskabet hos de fleste af vinkonsulenterne i Erik Sørensen Vin.

Men hvad er forskellen på en Colheita, Vintage Port og en Late Bottled Vintage?

Colheita, udtales “culjeta” = høstår på portugisisk. Kaldes også årgangstawny, da den er fadlagret i flere år, ligesom andre tawny’er uden bestemt årgang. Colheita skal lagres mindst syv år på store fade, og aftapningsåret skal stå på bagetiketten. Den er drikkeklar, når den er tappet og udvikler sig ikke videre. Den ret korte prop viser, at den ikke er beregnet til langtidslagring efter tapning. Ved kølig og mørk opbevaring holder den dog fint (uåbnet) i adskillige år uden at miste sine kvaliteter – de yngre udgaver endnu længere end de ældre. Da vinen, i modsætning til vintageport, er vant til luftkontakt under sin udvikling, kan den nydes åben i længere tid, især hvis den opbevares koldt efter åbning. En måned kan være en tommelfingerregel. De finere nuancer i de ældste vine vil efterhånden tabe noget. Det kan efterprøves ved at sammenligne det sidste af en længe åben flaske med det første af en ny. Da der er tale om en druespritforstærket vin med høj sødmegrad, bliver den ikke dårlig eller sur som almindelig vin, hvis du lader den stå åben meget længe. Den vil dog med tiden blive mere tam i udtrykket. Prøv f.eks 2007 Krohn Colheita Port eller Krohn Colheita 1982 med lidt ekstra alder.

Vintage Port
Vintage port er vin fra én årgang og én producent, der er tappet på flaske 2-2½ år efter høsten. Den er som ung nærmest sort, stærk, med tæt frugt og et højt garvesyreindhold, der dog varierer med årgangen. Har man “hård hud i ganen”, kan den drikkes ung til f.eks en peberbøf, men er mest beregnet til lagring, da den kan udvikle sig formidabelt ligesom andre store vine. Både stilen og grundkvaliteten kan veksle mellem producenter og årgange, så en passende lagringstid kan variere fra 7-10 til 50 år. Ved åbning skal vinen helst stilles op et par dage før brug, så den udfældede garvesyre lægger sig i bunden af flasken. Derefter hældes den på karaffel, så bundfaldet lægger sig i flaskens skulder, der er kraftig af samme grund, og ikke ender i karaflen. En portvinssi kan være nyttig her og et kaffefilter kan bruges til det sidste. Den flotte, uforlignelige duft, som er adelsmærket for den udviklede vintageport, er bedst på åbningsdagen. Er den bedre dagen efter, kunne den være gemt endnu længere. Drik den på dagen eller indenfor tre dage. Smag f.eks 2007 Krohn Vintage Port.

Quinta Vintage Port
Quinta Vintage Port (quinta = vingård) er Vintage Port fra en enkelt ejendom, som afspejler både årgangens og vingårdens særlige karakter. Den behandles helt som anden Vintage Port (s.d.) og kan have lige så høj kvalitet og langt udviklingspotentiale. Da den før i tiden mest blev lavet i årgange, hvor den berømte Vintage Port generelt ikke blev deklareret, har den historisk set en anelse lavere prestige, men Quinta Vintage i en stor årgang fra en god producent kan sagtens matche eller overgå andres Vintage Ports. Vi anbefaler 2009 Krohn Vintage Port, Quinta do Retiro Novo.

Late Bottled Vintage (LBV)
Her er der tale om portvin fra én årgang, som har årgangens og producentens karakteristika. I modsætning til Vintage Port ligger vinen på fad i 4-4½ år før tapning (late bottled). Det er stadig en meget mørk, intenst frugtig vin, men med den længere tid på fad er en større del af det massive garvesyreindhold i den unge vin udfældet i fadet inden tapningen. Vinen er i princippet drikkeklar, når den kommer på flaske, og der er ikke nær så meget bundfald, men næsten alle bedre LBV’er vil vinde yderligere ved fortsat lagring. Den tåler at være åben noget bedre end Vintage Port, men toppen af kvaliteterne mistes hurtigere end i en Colheita. Smag f.eks 2012 Krohn LB Vintage Port 2012, Late Bottled in 2018.

Tawny
10 års, 20 års…Tawny er portvin lagret mange år på fad. De bør i teorien være i gennemsnit den angivne alder.
Prøv en flaske Krohn 10 years Tawny Port.

Reserva Ruby
En tæt, mørk, intenst sødmefuld vin, som ikke har fået ret megen iltning under fremstillingen. Den har bevaret en massiv frugtstil, der kan bide skeer med de kraftigste desserter. Stilen kaldtes før i tiden “Vintage Character”, fordi dens anvendelse lægger sig op ad Vintage Port. Den kan være blandet af flere årgange, har meget lidt bundfald og er derfor let at sende rundt ved bordet, uden at noget får mudder i glasset. Navnet kan, som i Rio Torto, indikere oprindelsen nærmere. Vi anbefaler Krohn “Rio Torto” Port, Reserva Ruby.

Årets juleportvin er Krohn Colheita Port 2007

Til den årlige jule(blindsmagning) løb Krohn Colheita 2007 afsted med 1. pladsen i kategorien “dessertvine”. Du får her en årgangstawny med ungdommens tætte og mørke frugt med masser af sorte søde kirsebær. Sæt en flaske Krohn Colheita 2007 i køleskabet og nyd et glas til julens hygge over den næste måneds tid – gerne med en du holder af ?

★★★★★/ Mads Jordansen, Winelab skriver om Krohn Colheita 2007

“Dyb og kompleks frugt med blomme og modne, sorte kirsebær samt lidt sødmefuld pibetobak. Smukt samspil. Fyldig og helstøbt, frisk frugt i smagen. Sublim balance med en spicy, syrerig og lang afslutning. Voldsomt meget Colheita for pengene”.
Find Krohn Colheita 2007 her

Krohn er portvin i verdensklasse og har været leverandør til Erik Sørensen Vin siden 1989.

Krohn er nok det historisk set største kvalitetsaftryk, nordmænd har haft indenfor vin. Huset blev grundlagt i 1865 af nordmanden Theodor Wiese, der solgte klipfisk til portugiserne, og hans fætter Dankert Krohn, som han lokkede med til Porto. Wiese tog i 1875 tilbage til Norge og solgte portvinen, som Krohn producerede, til stadig flere nordeuropæiske markeder. Kort efter Krohns død i 1906 kom Edmundo Carneiro ind i firmaet og overtog i 30’erne alle aktier, så huset siden har været rent portugisisk i familiens eje, indtil Flatgate Partnership (Taylot, Croft, Fonseca) overtog i 2013. Krohn har været mest kendt for deres tawny vine i særklasse, men har lavet vintage port i små mængder siden 1927. Druerne til vintage vinene kommer nu fra den fremragende beliggende vingård “Quinta do Retiro Novo”, som huset erhvervede i 1989. Krohn er heldigvis stadig en selvstændig producent med sin egen identitet.

Se udvalget fra Krohn

__

Vil du vide mere om portvin fra Krohn? Kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk / tlf. 43469900. Du kan også kigge forbi Erik Sørensen Vins butik, hvor vi altid byder på et glas.