Chardonnay er en af de mest udbredte druer i verden. Den trives i både varmere og køligere områder, men for mange er det Chardonnay fra Bourgogne, der står som det ypperste. Mange vingårde rundt om i verden forsøger at efterligne stilen fra Bourgogne, og mange laver fremragende vine, men “rigtig” Bourgogne kommer kun fra et sted…nemlig Bourgogne.

De fantastiske vine fra Bourgogne er et resultat af det unikke terroir og vinmagerens evner til at fortolke dette i mark og kælder. Ordet “terroir” dækker over det lokale jordbundsforhold, beliggenhed, klima og vejr. I Bourgogne skelnes der helt ned til den specifikke mark og forskellene markerne imellem, og det er få steder (hvis nogen overhovedet) hvor få meter kan resultere i så store forskelle i både pris og kvalitet som her.

Bourgogne på UNESCOs World Heritage liste

Bourgogne er så unikt, at UNESCOs World Heritage skrev Bourgogne “Climats” på deres liste i juli ’15. Ordet dækker over præcist afgrænsede parceller med særlige geologiske og klimatiske forhold. Dette patchwork af “climats” danner baggrund for appellationerne “Régionale, Village, Premier Cru og Grand Cru” og for navnene til de mange verdenskendte vine.

Bourgognes 4 kategorier

Bourgogne Blanc (Régionale)
Vine hvor druerne kan komme fra flere forskellige steder i Bourgogne. F.eks Bourgogne Chardonnay, hvor druerne fra samme vin kan vokse flere forskellige steder i Bourgogne.

Village
Her kommer vinen fra en specifik by, hvis navn også står på etiketten f.eks. Meursault eller Gevrey Chambertin. Der kan også forekomme marknavn på denne kategori, et såkaldt lieu-dit, men så er der tale om en mark der ikke er hverken 1er eller Grand Cru.

Premier Cru
Her kommer vinen fra en 1.Cru mark. F.eks. Meursault 1er Cru Genevrières. Her kommer druerne kun fra denne lille mark, der er klassificeret som 1er Cru. Vinen kan også bestå af druer fra flere marker klassificeret som 1er Cru.

Grand Cru
Den absolutte top. Her kommer vinen fra en specifik Grand Cru mark f.eks. Le Montrachet. Typisk nævnes markens navn alene for at understrege, hvor unik flasken er.

Bourgogne fra nord til syd

Chablis
Chablis ligger i den nordligste del af Bourgogne og er kendt for sin særlige jordbundstype, Kimmeridgekalk, hvilket giver vinene deres helt unikke og mineralske smag med noter af grønne æbler og citrus. I appellationen AOC Chablis produceres kun vine på Chardonnay. Det meste Chablis gærer og lagrer i stål for at fremme den umiddelbare friskhed i vinene, hvor 1.Cru og Grand Cru ofte ligger på egefade for at øge kompleksiteten.

Côte de Beaune
Côte de Beaune ligger længere sydpå i Bourgogne end Chablis – dog stadig i den nordlige halvdel og er en del af “Bourgognes hjerte” Côte d’Or. Hvor Côte de Nuits er kendt for sine røde Grand Cru’er, så er det Côte de Beaune, der er kendt for sine store hvide. Her fremstår vinene cremede og fyldige, og har ofte en mere intens gylden farve sammenlignet med Chablis. Bourgogne Chardonnay (regionale) er ofte lavet på stål, hvor 1.Cru og Grand Cru typisk ligger på egefade og er rigere, mere kødfulde og intense vine med lang smag og ofte også et stort lagringspotentiale. Vinene herfra kan, når de er bedst, være en oplevelse udover det sædvanlige.

Côte Chalonnaise og Mâconnais
Syd for Côte de Beaune har vi Côte Chalonnaise og helt sydpå Mâconnais. I modsætning til i nord, hvor markerne ligger nogenlunde nord-syd, er markerne i disse områder mere spredt ud. Den højeste klassifikation er 1.Cru. Der bruges typisk mindre eg – hvis nogen overhovedet – og vinene er særdeles lette, lækre og frugtdrevne allerede som unge.

Se udvalget af Chardonnay