Pinot Noir er den røde hoveddrue i Bourgogne og en af verdens ældste druesorter. Druen stammer formentlig fra Bourgogne, og alle vinlande har forsøgt at lave Pinot Noir så god som her. Men druen går også under navnet “hjerteknuseren”, da den – udover at forføre – også har afvist mange, som har forsøgt at mestre den.

For Pinot Noir druen kan være svær at lykkes med. Dens tynde skind gør den sart og udsat, og de bedste resultater opnås i kølige områder. Den trives specielt godt i jord af kalksten, som findes i Bourgogne. Her er det de mange små variationer i terroiret, der sammen med vinmagerens formåen, giver de helt unikke nuancer, der opleves i vinene fra Bourgogne.

UNESCO har blåstemplet Bourgognes unikke forhold ved at tage dem med på UNESCOs World Heritage List med ordet “Climats”, der dækker over præcist afgrænsede parceller med særlige geologiske og klimatiske forhold. Dette patchwork af “climats” danner baggrund for appellationerne “Régionale, Village, Premier Cru og Grand Cru” og for navnene til de mange verdenskendte vine.

Hjertet af Bourgogne er Côte d´Or

Côte d’Or omtales oftest som “Den gyldne skråning” (”Or” på fransk = guld), men oprindelig fik den navnet, fordi den vender mod øst, dvs. mod ”Orienten”. Côte d’Or er inddelt i to, hvor den nordlige halvdel er Côte de Nuits og den sydlige halvdel Côte de Beaune:

Côte de Nuits er hovedsageligt Pinot Noir territorie, og det er her, at vi finder de største og verdenskendte Bourgogne vine lavet på Pinot Noir. I Côte de Nuits lægges der mere vægt på kvalitet fremfor kvantitet, og området er hjemsted for den største andel af Bourgognes Grand Cru appellationer (kilde: wine-searcher.com), som er den bedste appellation i Bourgogne.

Côte de Beaune er specielt kendt for Bourgognes største vine på Chardonnay, men her findes også nogle store vine på Pinot Noir.

Pinot Noir udenfor Bourgogne

Der findes mange områder udenfor Bourgogne, som også er kendte for deres Pinot Noir vine. I Europa er det specielt i Loire i Frankrig, Nordtyskland og det nordlige Italien, hvor der dyrkes Pinot Noir. I Tyskland hedder druen Spätburgunder, og i Italien hedder den Pinot Nero. Udenfor Europa er specielt Cool-Climate New Zealand kendt for deres Pinot Noir vine. I varmere lande som USA, Australien, Chile og Sydafrika dyrkes der med succes Pinot Noir i områder, der er højtliggende og/eller kystnære med køligere temperaturer.

Elegante, aromatiske og komplekse vine

Pinot Noir giver elegante, aromatiske og komplekse vine; farven er lys i glasset. Som ung er smagen er frisk, rund med masser af røde bær som jordbær, kirsebær og hindbær. Med alder bliver vinen mere kompleks med mørkere bær, champignon og krydderier.

Se udvalget af Pinot Noir

Vil du vide mere om vinene på Pinot Noir? Kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00