Har du en favorit fra vinhylden? I denne uge har vi bedt vinkonsulent Thomas Meilvang om at gå på opdagelse og finde sin favorit i det spanske sortiment hos Erik Sørensen Vin. Valget faldt på en spansk hvidvin, som han selv betegner som “min første kærlighed”.

“Da jeg startede hos Erik Sørensen Vin 1. maj 2017, var jeg på min første arbejdsdag med til den årlige Vinfestival, som hvert år bliver holdt på lageret i Kokkedal. Her stod jeg og skænkede dejlige, spanske vine ud til de glade gæster, og blandt de mange velsmagende vine var der én bestemt vin – nemlig Nora Albariño, Viña Nora, Rias Baixas, der stod ud som værende noget helt specielt for mig. Her er tale om en hvidvin, der er lavet på den spanske drue Albariño, der “skal” komme fra Rias Biaxas i det Nord-vestlige Spanien. Både drue og område var på det tidspunkt ukendte for mig – måske var det netop derfor at Nora vækkede min interesse.

“Nora har lidt af det hele. En ret kølig stil med frisk syre, lime, grape og citrus. Men den bliver balanceret af at 10% vin bliver lagret i træfade, så du får lidt fylde og noter af kamille og melon”.

Jeg synes, at vinen er perfekt til fisk og skaldyr. Serveres den dejlig kølig, kan du ikke nøjes med et enkelt glas. Alt i alt er super godt glas vin til dig, der er på udkig efter nye gode venner.” – fortæller Thomas.

Vingården Vina Nora, Rias Baixas og Albarino

Vina Nora er en af de lidt større producenter med 16 ha. egne marker i terrasser ned mod floden Minho. De har også druekontrakter med flere små dyrkere i et område, der er meget opsplittet i små parceller. Ejendommen ligger i underområdet “Candado do Tea”, som er den del af Rias Baixas, der er længst væk fra Atlanterhavet og har væsentligt mindre regn end de mest kystnære dele. Da hele området er frodigt, grønt og ret fugtigt, er vinstokkene opbundet pergola-agtigt som et “tag” på høje pæle for at sikre maksimal solpåvirkning og mindre fugt. Det er især vigtigt at bestemme, hvilken mængde blade der skal fjernes, for at give den rette solpåvirkning af druerne, og at vælge det høsttidspunkt, der er optimalt for modenhed, og alligevel undgå efterårsregnen.

Druerne håndhøstes og vinen får lang kontakt med resterne fra gæringen for at give mere dybde og nuancer men stadig bevare druens livlige, syresprællende karakter i alle udgaver. Under halvdelen af produktionen sælges under Nora-navnet.

Rias Baixas området er kendt for Albarino druen, som står for ca. 90% af beplantningerne. Den hører hjemme her og trives i det atlantiske klima med forholdsvis megen regn, hvor nærheden til floden og Golfstrømmen modererer stærke udsving i vejret. Vinene er blevet mere kendte og populære med årene, og der er nu ca. 3500 ha. vin i regionens fem underområder. Druen er ganske aromatisk, men på en kølig og letbenet måde i de fleste udgaver, hjulpet af et naturligt højt syreniveau. Den lader sig, med succes, vinificere både luftigt og elegant i stål, og bredere og fyldigere med fadlagring.

Se udvalget af vine fra Spanien

Vil du have flere vinanbefalinger og inspiration, så kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00 eller kom forbi Erik Sørensen Vins butik.