Selvom året 2020 bød på en del nedture, kunne vi heldigvis stadig glæde os over de store vinoplevelser, der gav os ekstra smil på læben og pirrede smagsløgene i en udfordrende tid. Sommelier Anne-Sofie Tellerup løfter sløret for de vine, der gjorde størst indtryk på hende i 2020.
Vinskonsulent Anne-Sofie Tellerup kan du til daglig møde hos Erik Sørensen Vin i Hellerup.
Champagne
Henriot Brut Souverain (NV)
Henriots Non-Vintage Champagne lever op til alt det, jeg forventer en Champagne skal rumme og har for mig været en rigtig god “value-for-money-Champagne” i 2020.
Drueblend er 50 % Chardonnay, 45 % Pinot Noir og 5 % Meunier. Der er tilsat under 8 g dosage, så vi er ikke i den knastøre ende.
Af noter finder jeg grønne æbler, brioche, frisk citron og et lille hint af citrontærte. Den er ret fyldig og rund og de forskellige noter er flot integreret i hinanden, så den har noget kompleksitet og længde samtidig med den har en friskhed, som gør, at man får lyst til at tage en tår til. Henriot Brut Souverain er en champagne, man ikke kan lade være med at trække på smilebåndet af.
Hvidvin
William Fevre, Vaulorent 2016 Premier Cru
Jeg er kæmpe fan af Chablis, og jeg er kæmpe fan af William Fevres vine, og det er virkelig gået op for mig i år, hvor stor en fan jeg er.
Som unge er vinene friske, sprøde og præcise. Med alderen udvikler de mere fedme, kompleksitet og fylde… – ligesom med Vaulorent 2016. Måske så meget, at man godt kunne forveksle den med hvid Bourgogne? Jeg har været så heldig at have smagt den et par gange i år, og jeg synes det er hammer-lækkert.
Jeg inviterede min bedstemor hjem til mig og serverede friskpillede fjordrejer, hvide asparges med hollandaise og kaviar på en lun sommerdag og det var et vidunderligt match og selskab. Her stod stjernerne helt rigtigt, men det er en flaske, som ikke kun er forbeholdt at drikke på solrige sommerdage. Det er nemt at finde på en anledning (undskyldning) for at åbne denne flaske.
Se udvalget fra William Fevre
Rødvin
Celestino Pecci, Rosso di Montalcino 2017
100 % Sangiovese fra Montalcino (lillebror til Brunello), men druerne presses blødt og har kun gennemgået 12 dages maceration. Det betyder, at vi her har en lidt blidere udgave, med knap så intense tanniner, men med massere af frugt som modne kirsebær, ribs og underskov der springer op ad glasset.
Jeg elsker dette udtryk uden det bliver for tungt eller for let. Den smager rigtig dejligt nu, men vil også kunne gemmes nogle år. Jeg har valgt dette som årets rødvin 2020, fordi den er så alsidig. Jeg har lyst til at drikke den til alle årstider og parring til mad vil den både passe til fjerkræ, oksekød og simreretter. Denne tager jeg meget gerne med ind i 2021.
Se udvalget fra Celestino Pecci
Årets overraskelse
Pierre Girardin, Corton Charlemagne 2018
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg er fuldstændig pjattet med denne unge producents vine. Jeg elsker hans stil, som er fyldig og vanvittig præcis og mineralsk. Han bruger en hvis mængde nye fade til stort set alle sine vine. Det kan selvfølgelig smages, men det er enormt flot behersket, da fadsmagen ikke kammer over i forhold til kvalitet af druer.
Med dette in mente burde det måske ikke være en decideret overraskelse, at jeg også ville blive glad for hans unge Grand Cru Corton Charlemagne, men det var det i den grad. Jeg tror ikke det er helt normalt, at vinen er så åben, som den er, for jeg kan love jer for at den giver noget fra sig, når man stikker næsen i glasset. Når man smager den bliver man mødt af en uhørt høj koncentration af vin.
Dette må være en af de mest komplette vine jeg nogensinde har smagt, hvis ikke den mest komplette”
Kan i skrivende stund ikke komme på noget mere fuldendt. Det her er hvad man jagter og her er den hellige gral så – de gyldne dråber.
Måske er det mig, der er skør, men der sættes en masse tanker i gang i mit hoved. Hvem er denne mand, der står bag den slags vin? Hvordan kan dette kun bestå af druer? Hvilke tanker har han gjort sig, da han lavede denne vin? Hvordan lavede hans far denne vin? (Det kunne være virkelig sjovt at smage) Han må have gjort sig umage – jeg får lyst til at gøre mig umage.
Måske overtænker jeg det, og måske lægger jeg for meget i det. Måske vil andre ikke få samme oplevelse, men jeg blev ramt – og det var noget af en overraskelse.
For mere information om udvalget fra Pierre Girardin og Champagne Henriot – kontakt din vinkonsulent på tlf. 43469900 eller mail: kundeservice@eriksorensenvin.dk eller læg vejen forbi Erik Sørensen Vin i Hellerup.