Følger du regnbuen til ende, vil du finde en krukke med guld. I februar førte regnbuen os til Bourgogne, der er et af vores absolut yndlingsområder. Grundet øget efterspørgsel, fra især vores restaurantkunder, og eget ønske om at styrke Erik Sørensen Vins udvalg af kvalitetsvin fra Bourgogne, har direktør Troels Ambo og indkøbschef Peter Springborg gennem det sidste år arbejdet med at finde de helt rigtige samarbejdspartnere – som vi nu med stolthed kan præsentere samlet for dig.

Maison Marchand Tawse

Peter fortæller: “Det første besøg var hos Maison Marchand Tawse i Nuit St. Georges, og her blev vi modtaget af den unge energiske Thomas Dinel, som er winemaker – primært på alt deres Négoce vin (dvs. indkøbte druer). Vi havde ikke mødt Thomas før, men det viste sig hurtigt, at her er tale om en mand, der er dedikeret til sit arbejde. Han har en helt ekstrem passion for at arbejde med alle de forskellige vine/terroirs og få det bedst mulige frem i dem og den årgang han har. Kort fortalt er Marchand Tawse både traditionel og innovativ i den måde de arbejder på, og de søger konstant at forbedre deres vine på alle mulige områder.

Smagningen med Thomas var super interessant. Efter at have smagt en god del vine, stod det hurtigt klart for os, at vi med 2018 har med en super interessant årgang at gøre. 2018 er en varm og ”tør” årgang med ret så pæn koncentration, kraft og saft. Her er tale om vine med meget dybde og ikke mindst farve. Den ”klassiske Bourgogne-kender” vil højst sandsynligt starte med at kritisere 2018 for, at der simpelthen er ”for meget af det hele”, og at det mangler lidt ”finesse og elegance”. Men her kommer den dygtige winemaker netop ind i billedet og kan sætte sit eget præg på det gode, modne druemateriale, der er kommet til ham, hvis han har truffet de rigtige beslutninger – især i fht. hvornår han har høstet – ikke for tidligt og især ikke for sent i lige præcis 2018.

Thomas og Marchand Tawse har truffet de helt rigtige beslutninger og efterlod et super godt indtryk af alle deres 2018’ere. På de røde er der fuld drøn på kraft, saft, dybde og heldigvis også elegance. Stort set alt, hvad vi smagte, var meget imødekommende – lige nu med frugten i ”toppen”, men i den grad bakket op af stor struktur og også en pæn balancerende syre, som vil gøre, at disse vine vil kunne udvikle sig i mange år fra nu”.

“Ud af mange smagte vine – som alle gjorde stort indtryk på mig – vil jeg fremhæve Chambolle Musigny 1er Cru Les Fuées som min favorit”.

“En klassisk, lækker Chambolle, som på bedste vis viser, hvordan Bourgogne kan udtrykke stor kraft, og samtidig være bakket op med den fineste elegance og balance. Det er noget at det, der gør Bourgogne så unik, og nok aldrig vil kunne erstattes af vine fra andre lande/områder”. – fortæller Peter Springborg fra besøget hos Maison Marchand Tawse.

Camille Giroud

“Jeg har nu mødt Carel Voorhuis fra Camille Giroud et par gange og også smagt flere årgange fra hans hånd” – fortæller Peter og fortsætter: “Jeg blev endnu en gang bekræftet i, at han virkelig formår at sætte sit helt eget personlige præg på den årgang og det druemateriale, som han har med at gøre. Det stod hurtigt klart, at Carel også har kæmpet sin kamp i 2018 med at få nedtonet ”kraft og saft” grundet den ret så varme og tørre årgang.

Mit generelle indtryk af hans vine var, at jeg var meget overrasket over, at de stort set alle var meget fine og elegante (næsten lidt lyse!). Ikke på nogen måde tunge eller klodsede, som man kunne frygte. Igen talte vi meget om, hvor vigtigt det har været at træffe de rigtige beslutninger om høsttidspunkt for at kunne holde på friskhed og balance mellem den modne frugt og syren i vinen”.

”Jeg var især glad for Morey Saint-Dennis 1er Cru Clos de Godelles. En vin som viste det bedste match af feminitet, elegance samt kraft til at kunne udvikle sig flot over de næste mange år. Et virkeligt et godt eksempel på klassisk elegant stor Bourgogne.
“

Janots & Bos – Meursault

Janots & Bos bliver simpelthen ved med at imponere mig – hver eneste gang jeg smager deres vine. Ikke at jeg vil nedgøre dem eller deres gode vine, men jeg er så imponeret over, at Richard Bos og Thierry Janots kan præstere at lave den kvalitet, de nu engang gør. Jeg må blot konstatere, at de i den grad har styr på deres forretning som 100% er ren ”Négoce” – fortæller Peter.

Janots & Bos ligger lige midt i Meursault by, og det kan du næsten smage i deres vine. Vi smagte primært deres 2017ere (kun de hvide), da 2018er stadig er på fad, og her er mit indtryk, at de som mange andre har med en ret så klassisk årgang at gøre”.

“Janots & Bots imponerer mig med god moden frugt, som bakkes flot op af god syre og elegance”.

“Kort sagt, synes jeg, at alle deres vine ”smager af mere”. De overperformer i kvalitet i forhold til pris, og dette sagt selvom jeg generelt synes, at Bourgogne efterhånden har nået et prisniveau, der er forbeholdt ”de få”. Af egne favoritter vil jeg især fremhæve Chassagne Montrachet 1er cru Morgeot 2017 – en vin der på bedste vis viser enorm fyldig kraft kombineret med stor finesse og dybde. En vin, der bare bliver hængende i lang tid og helt sikkert vil kunne udvikle sig meget positivt de næste 5-10 +. Et godt eksempel på hvorfor stor hvid Bourgogne bare er bedst og svært at erstatte med noget andet”.

”Skulle jeg vælge et absolut ”Best buy”, så er jeg på ingen måde i tvivl. Her vælger jeg (igen) at købe deres Bourgogne Blanc 2017”.

”Denne vin overperformer så meget, at jeg er ret sikker på, at jeg til en hver tid ville gætte på en langt dyrere vin, end hvad det er. Den viser i den grad ”hvor den kommer fra” (Meursault) og er altså en vin med meget stor fylde, kraft og moden fed frugt, som så på bedste vis balancerer med fin 2017er syre, der giver det helt perfekte indtryk af, hvordan hvid Bourgogne bare skal smage, når det er absolut  bedst. Kæmpe stor vin og stadig til ”billige penge i forhold til andet”. Klart en vin der skal købes hjem til køleskabet her i 2020”.

Domaine Pierre Vincent Girardin

 “Dette var mit første besøg i Pierre Vincent Girardins nybyggede vineri i Bourgogne. Jeg var der sidste år og så, hvordan han var i gang med at bygge de nye faciliteter, og jeg kunne nu se, at han har gjort alle sine (vilde) drømme til virkelighed. Der er ingen tvivl om, at Pierre har sat sig kæmpe store mål om at være blandt toppen i Bourgogne. Derfor har der ikke været nogen som helst ”slinger i valsen” mht., hvordan han har udviklet sine vine over det sidste år. Han er gået ”all in” på alt og vil i den grad gøre, hvad han kan for at vise, at han hører hjemme blandt de helt store producenter.

Pierre er jo kun i starten af 20’erne, og det er sjældent set, at en så ung fyr udviser så stor sikkerhed i sine vine, som han gør. Porteføljen af vine er også kraftigt udvidet i 2018 og PVG producerer ca. 50/50 rød/hvid. De røde viser igen, at 2018 er en saftig/kraftig årgang med stor fylde, intensitet og farve, men Pierre har vist, at han sætter sit helt eget præg på vinene – med finesse og friskhed til trods for den noget varme årgang. Hans hvidvine er generelt alle med rigtig god, moden fyldig frugt og dybde som også støttes fint op med god syre, der gør at vinen helt klart vil kunne udvikle sig positivt over de næste mange år. Vi smagte et kæmpe udvalg af vine fra Pierre. Alle vinene imponerede mig og viste, at Pierre i den grad har styr på, hvad han laver og hvor han vil hen. Meget sikker hånd og stil og ingen tvivl om, at vi her har med en stor vinmager at gøre.

Jeg kan ikke sige, at der er en vin, der imponerede mig mere end andre fra ham, da alle i den grad udviser, at han bare laver meget flotte vine.

”Men et for mig klassisk godt køb og måske også ret så repræsentativt glas ville klart være Meursault Les Narvaux 1. Cru 18”.

Dette er for mig ”text book” Meursault, som byder på ALT det, der viser, hvorfor Meursault er blandt det bedste som Bourgogne har at vise. Denne vin er STOR og viser simpelthen alt hvad der skal til for, at man får en super oplevelse. Den skal smages for at kunne sætte ord på, hvorfor denne er blandt de bedste vine i verdenen”.

Confuron Gindre

“Det var anden gang vi besøgte Confuron Gindre og sønnen Edouard, og det var dejligt at se, at han er i fuld gang med at tage over efter sine forældre. Edouard kunne fortælle og vise os, at der sker nye tiltag. Han er netop gået i gang med at bygge nyt vineri for at få moderniseret såvel produktion og kældre, da hans kapacitet ikke er stor nok i forhold til, hvor han gerne vil hen over de næste par år. Han håber på, at hans nye faciliteter vil kunne stå klar hurtigst muligt her i 2020. I dag er Edouards produktion baseret på godt 11 hektar med vinmarker i Gevrey-Chambertin, Nuits Saint Georges samt Vosne Romanée.

Edouard’s stil er ret klassisk og traditionel og følger fint efter sine forældres stil. Han har en god kombination af moderne teknikker og respekt for historien. Brugen af eg i vinene er moderat – generelt mellem 12-18 mdr. og med mix af gammel og ny eg ud fra hvad den enkelte vin kan bære og har behov for. Stilen i hans vine er meget ren, elegant og fin og med frugten i fokus.

Smagningen var primært af den nye 2018er årgang. Her var det tydeligt at se, at også Confuron Gindre i 2018 har fået vine, der generelt har masser af god koncentreret frugt og saft, og at de har haft en høst med masser af modne druer. Alle vine, som vi smagte, var med god saft og kraft og med relativt pænt syre niveau, som vil sikre fin udvikling. Generelt set en meget behagelig årgang at gå til nu, da der er god dybde kraft og saft og vine, der er ret så åbne allerede nu, da frugten er i toppen af vinen”.

“Jeg vil især fremhæve Vosne-Romanée 1er cru Les Chaumes. Et klassisk eksempel på Vosne-Romanéé, hvor kraft og elegance i den grad spille fint sammen i en stor årgang som 2018”.

Pascal Bouley

“Vi besøgte igen Pierrick Bouley i hans meget ydmyge kælder, som ligger lige midt I Volnay by – i kælderen til et byhus ved siden af kirken. Pierrick er nu 5 generation på domænet Pascal Bouley og har overtaget den daglige drift over de sidste par år. Kirken ringede for fulde klokker, da vi ankom, og en lastbilskran spillede med i fuld gang med at aflæsse byggemoduler til Pierrick, der er i gang med at udvide og modernisere sit vineri for at kunne optimere sin produktion bedst muligt. Et godt tegn og vi ser meget frem til, hvad dette kommer til at bidrage med til hans i forvejen meget flotte og personlige vine.

I kælderen, som mere kan betegnes som en hyggelig ”vingrotte”, smagte vi på et meget stort udvalg af hans 2018ere. Mit første indtryk var, at hans stil nu kan ses i vinene. I forhold til 2017er og 2016er årgange har vinene et andet præg med 2018er høsten, og Pierrick’s stil er for mig vine med masser af friskhed, ærlig, åben moden frugt over hele linjen. Alle vine er fra nu af imødekommende med masser af blødhed og lang koncentration og fylde. Generelt fik jeg indtryk af varme og koncentration, som bakkes op af en frisk næsten ”elektrisk og energisk balance” samt frisk syre, som virkelig er tiltrængt i denne lidt varme 2018er årgang med sin ret så høje koncentration af frugt, fylde og alkohol.

“Især to vine faldt i min smag: Beaune 1er cru “Le Clos du Bas des Teurons samt Volnay 1er Cru Clos du Chênes. Begge vine har stor koncentreret elegant frugt og med masser af friskhed og lang dybde som helt sikkert vil kunne udvikle sig meget positivt de næste mange år”.

Vil du vide mere om nyhederne fra Bourgogne, så kontakt Erik Sørensen Vin på vin@eriksorensenvin.dk / tlf. +45 43 46 99 00. Vinene er ikke tilgængelig på webshoppen p.t., men vi hører meget gerne fra dig.