På en skøn forårsdag kan det være rart med lettere retter på menuen. Få opskriften på en let Couscous-salat med kyllingebryst og server den med 2023 Grüner Veltliner fra Domäne Krems.

Ingredienser (til 4 pers.)

2-3 stk. kyllingebryst afhængig af størrelsen
2 dl. couscous
4 dl. hønsefond
Garam masala krydderi
God olivenolie
1 citron
Frisk koriander – en håndfuld, finthakket
½-1 dl. granatæblekerner
1-2 blade grønkål – fintsnittet
1 spsk. frisk ingefær – revet eller finthakket
5 forårsløg, finthakket
Ca. 15 cherrytomater – halverede

Sådan gør du

Start med at marinere kyllingen. Skær kyllingen i relativt tynde strimler. Hvis de er for tykke, er det ikke rart i en salat. Put dem i en skål med ½ – 1 dl. olie og 1½ tsk. Garam masala kryd-deri samt 1 spsk. citronsaft og salt/peber. Når middagen nærmer sig, tager du kyllingestrimlerne ud af køleskabet og steger dem på panden.

Nu skal du lave couscous. Hæld couscous i en skål. Lav hønsefond ifølge anvisningerne på emballagen og tilføj gerne en tsk. Garam masala. Hæld fonden over couscous’en, rør rundt og dæk så skålen helt tæt til, og sæt den væk.

Pssst….nu er det tid til at skænke dig et glas af din kølige Grüner Veltliner inden du går i gang med næste step.

Når både couscous og kylling er kølet af, og væsken er absorberet i din couscous, kommer du resten af saften fra den pressede citron og ca. ½ dl. olivenolie over og rører rundt. Tilsæt nu kyllinge-stykkerne samt resten af ingredienserne som du har snittet i de ønskede størrelser.

Retten kan meget nemt tilpasses til det, du ønsker. Fjerner du kyllingen fra salaten, har du en dejlig gang tilbehør til din bøf, din hele kylling, fisk… og et godt brød til skader heller aldrig.

Vinmatch: Til retten serveres et køligt glas 2023 Grüner Veltliner, Domäne Krems, Niederösterreich

Meget delikat og autentisk Grüner Veltliner med aromaer, der minder om grønne bananer, grape og abrikos krydret med det typiske “Veltliner hvid peber”, blomster og timian. Vinen er fyldigere end den almindelige Grüner Veltliner og har en lang, mineralsk afslutning. Den er fin til asiatisk mad og retter med pasta, skinke og kylling. Mosten gærer helt i ståltank. 1,3 g. restsukker: tør men rund. Udvikler sig mindst 5-6 år. Druerne kommer fra de bølgende marker Weinzierlberg, Wachtberg og Kerschbaum, der ligger nord for Krems by. Her blander et varmt tempereret klima sig med den køligere luft, der strømmer gennem markerne og sikrer optimale modningsforhold til druerne.

Find vinen her

Om vingården Weingut Stadt Krems

Weingut Stadt Krems ligger i Niederösterreich i Kremstal-distriktet lige ned til Donau-floden. Husets historie er unik ved at byen ejer vingården og altid har gjort det.

Hertug Leopold stiftede i 1210 et offentligt hospital i byen Krems og gav det nogle vinmarker som indtægtskilde. Borggreve Dachsberg gav yderligere marker til byen i 1452. Det er stadig disse 31 ha. i alt, Stadt Krems laver vin fra. Indtil 1744 lå kælderen Under det 1000 år gamle rådhus på torvet i Krems. Den flyttede så til Kristi Broderskabsordenens bygning, og i 1915 rykkede både vinifikationsfaciliteter og lagringskælder ind i byens voldanlæg, hvor Weingut Stadt Krems har holdt til lige siden.

I dag ledes huset af et ungt team med Fritz Miesbauer i spidsen og den unge Peter Rethaller som daglig vinmager. De 31 hektar vinmarker er beplantet med Riesling og “Østrigs nationaldrue” Grüner Veltliner – alle indenfor Krems’ bygrænse.

Se alle vine fra Weingut Stadt Krems

Vinene er meget aromatiske, rene og præcise i udtrykket og er drikkeklare allerede fra frigivelsen”.

Druerne selekteres, og alt arbejde foregår i hånden. Gæring sker generelt i rustfrie ståltanke, og de små vine frigives allerede i løbet af vinteren samme år. Enkeltmarkerne frigives tidligst i maj på grund af appellationsregler. Topvinene fra Weingut Stadt Krems er certificeret bæredygtige af Austria Winegrowers Association.

Østrigs nationaldrue er Grüner Veltliner

Grüner Veltliner er Østrigs signaturdrue, som først omkring årtusindskiftet blev mere kendt, dels fordi toneangivende smagere fik øjnene op for dem, dels pga. store generelle kvalitetsforbedringer i Østrig. Druerne stammer formentlig fra Sydtyrol: “den grønne fra Veltlin” (Valtellina på Italiensk). Over 90% af plantningerne er i Østrig.

De mest seriøse vine laves i Niederösterreich i landets nordøstlige del på mest sydvendte skråninger over Donau. Her er ca. hver anden plantet vinstok Grüner Veltliner. Den er produktiv på mere næringsrige jorde, og udbyttet skal holdes nede for at give vinen karakter. Den modner ret sent og kræver et noget lunere klima end Riesling, som også dyrkes meget i Østrig. De mest typiske associationer til smagen er grapefrugt, citronskal, hvid peber og en vegetal sprødhed à la urter og grøn peber. De bedste vine kan udvikle sig i mange år.

Vil du have mere mad-og vininspiration? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Erik Sørensen Vin og få de seneste nyheder, mad-og vinmatch, anmeldelser m.m. Du kan også følge med på Facebook og Instagram.