I det nordøstlige Frankrig ligger vinområdet Alsace, der med kun 600 mm. regn årligt er et af de tørreste områder i Frankrig. Et varieret udvalg af jordbunde med granit, kalk, ler, skifer og sandsten giver mulighed for at dyrke mange forskellige druer med stor alsidighed. I guiden her tager vi dig igennem de 7 vigtigste druesorter i Alsace.

90% af vinproduktionen i Alsace består af hvidvin. De mest anvendte druesorter er de hvide: Riesling, Pinot Gris, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Blanc og Sylvaner – foruden den røde Pinot Noir, som udgør ca. 10%. I 1983 blev appellationen Alsace Grand Cru oprettet. For at blive godkendt som Grand Cru skal vinene komme fra en navngiven mark, de må kun indeholde druer fra det pågældende år, og der må kun benyttes fire druesorter: Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer og Muscat.

Riesling

Riesling er den store drue til hvidvin i Alsace og Tyskland. Druen tåler hårde vintre og modner sent. Vinen har en meget rig, blomstrende aroma og frisk, sprød smag med fine syrer og et langt lagringspotentiale. Vinen kan være alt fra tør til sød. Den traditionelle vinbonde bestemmer selv sødmegraden , men den biodynamiske vinbondes filosofi er, at vinen ”laver sig selv” og ”selv bestemmer” sødmegraden, og dermed ikke producenten. Druen leverer fornemme resultater i begge varianter. Vinene på Riesling passer til f.eks løgtærte og fiskeretter med cremet sauce.

Se Riesling fra Alsace

Pinot Gris

Pinot Gris giver en medium til fyldig vin, der er rig, krydret og floral – ofte med en duft af underskov og røg. I Alsace laves der desuden formidable meget søde vine, ”Vendange Tardive” og ”Sélection de Grains Nobles” på druen. Vinene passer til asiatisk mad, gerne med karry eller kokosmælk.

Se Pinot Gris fra Alsace

Muscat

Muscat har et blomstret aromatisk udtryk, den er frugtigt og smager af vindruer, mandariner og fersken. Smagen er tør. Der laves også meget søde vine, ”Vendange Tardive” og ”Sélection de Grains Nobles” på druen. Den er ideel til asparges, Thai-mad og krydderoste.

Se Muscat fra Alsace

Gewurztraminer

En aromatisk, og ofte parfumeret, drue, meget krydret og fyldig vin med tropisk frugt og krydderier. Vinene kan være alt fra tør til sød alt afhængig af vinmageren (lidt det samme som Rieslingdruen). Vinen er et perfekt match med det asiatiske køkken, samt BBQ-fisk og udvalgte oste, især rødkit.

Se Gewurztraminer fra Alsace

Pinot Blanc

En lys, frisk og tør vin med grønne æbler, citusfrugter og blomster samt til tider mandler og lidt krydderier. Vinen vinifieres typisk i stål og bør drikkes inden for 2-3 år. Druen giver medium til fyldige vine. Den kan nydes uden mad men er også et flot match til lette forretter, fisk og lyst kød.

Se Pinot Blanc fra Alsace

Sylvaner

Druen giver medium-fyldige vine med diskret frugt og bitre undertoner. I mange år mistede den terræn i Alsace, men noget tyder på at den er på vej tilbage. Prøv den til anti-pasti, salami, oliven og rød peber.

Pinot Noir

Pinot Noir er den eneste røde drue, der dyrkes i Alsace. Den bruges til at fremstille rødvine og rosévine. Lækker duft af mørke frugter brombær, solbær, kirsebær med saftig smag af vilde bær. Perfekt balanceret med bløde tanniner, struktur, harmoni og længde. Til fuglevildt og dyrekød.

Se Pinot Noir fra Alsace

Se udvalget af vine fra Alsace
Gå på opdagelse i Alsace

Vil du vide mere om vinene fra Alsace? – kontakt din vinkonsulent fra Erik Sørensen Vin på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00