Skal der fisk, lyst kød og grøntsager på grillen, så gå efter en hvidvin med lidt fedme i smagen. Vælg druer som Chardonnay, Riesling og Pinot Gris eller fadlagerede hvidvine på f.eks den spanske Albariño-drue og italiensk Garganega (Soave). Her får du 3 bud på hvidvine til din næste grillaften.

Hvidvin til grillet fisk

Vinanbefaling: 2020 Sileni Estates Chardonnay, “Cellar Selection”, Hawke’s Bay, New Zealand

Intens aroma og frisk med mellemfyldig ren, lang eftersmag. Frugtig med citrus og stenfrugt og et velkomment strejf af eg som ikke er dominerende.

En vin i perfekt balance. Prøv den til grillet hvid fisk med masser af citron og en krydderurtecreme.

Husets Chardonnay kommer fra mest højt liggende skråninger omkring ejerens privatbolig i Hawkes Bay. Sileni Estates er et forholdsvis nyt navn i New Zealand, stiftet i 1997 af Sir Graeme Avery. Navnet Sileni fandt han i den græske mytologi. Sileni var vinguden Dionysos’ tro følgesvend. Når der skulle være gilde med mad og drikke, var Sileni altid til stede for at sprede godt humør og få gæsterne til at spise og drikke natten lang. Navnet står således for lækker mad, fantastisk vin og godt selskab visualiseret med trekanten i husets logo. Den omkransende cirkel symboliserer husets globale livssyn fordi Sileni nydes af folk over hele verden.

Find vinen

Sileni Chardonnay

Vinanbefaling: 2021 Sandstein Riesling, Gutswein Weingut Gysler, Rheinhessen, Tyskland

Elegant, delikat og luftig vin med kun 11% alkohol. Smagsrig men rank og letbenet i sit udtryk. Restsukker og vinsyre er på samme niveau: godt 8 g./l. så udtrykket er absolut tørt. Spillende syre hele vejen. En fin forening af nærmest vægtløshed og en masse karakter. Biodynamisk og vegansk.

Sprælsk citron, æble og undermoden abrikos samt et pift af blomst og stenet krydderi beskriver vinen.

Alexander Gysler driver en 12 ha. familievingård I landsbyen Weinheim, vest for Alzey i det centrale Rheinhessen. Gården er fra 1750, men det var først hans far, som overtog den i 1969, der koncentrerede sig helt om vin. Da Alexander havde arbejdet på vingårde i Rheinhessen og -Pfalz, og bagefter taget en landbrugsingeniøruddannelse ved universitetet i Geisenheim, døde hans far i 1999, og Alexander overtog ansvaret.

Find vinen

Sandstein

Vinanbefaling: 2020 Tramin T Bianco, Cantina Tramin, Dolomiti IGT, Sydtyrol

En innovativ hvidvin fra italienske Cantina Tramin, der forener regionens historiske druer: Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc og Riesling. Frisk og aromatisk med noter af blomster og æble. Fyldig i smagen med god frugt og nok syre til at balancere den aromatiske duft og smag.

Vinene fra Tramin er kendetegnet ved en fin balance mellem modenhed og en stringent kølighed, da de fleste marker har meget lave nattemperaturer.

Cantina Tramin er et af mange kooperativer i området ved foden af Dolomitterne, men det udmærker sig ved at have vundet stor respekt for sine vine internationalt. Det blev startet af den lokale sognepræst i 1898, men det er den nuværende leder Willi Stürz, som har formået at skabe en enestående korpsånd blandt de næsten 300 ejere af 245 ha. marker. Han kom tilbage til sin fødeby som uddannet vinmager i 1989 og har ikke stået stille siden. Al dyrkning, markpleje og høst koordineres omhyggeligt, og vinene har nået en sådan kvalitet, at Tramin tyve gange har fået tildelt de maksimale 3 glas i vinguiden Gambero Rosso, og huset er generelt vurderet med to stjerner som kun 30 i hele Italien. Willi Stürz blev årets vinmager i Gambero Rosso i 2004.

Find vinen

Tramin-T

Vil du have flere vinanbefalinger og forslag til din næste vinoplevelse? Kontakt din vinkonsulent fra Erik Sørensen Vin på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00 eller tilmeld dig nyhedsbrevet på www.eriksorensenvin.dk