Smag, smag og smag igen. Sommelier Anne-Sofie Tellerup fortæller om hendes rejse ind i vinens verden, hvor “kunsten at blindsmage” er et af de værktøjer, som hun bruger til at udvide sin horisont om vinene fra hele verden. Du får også en række gode råd til, hvordan du kommer i gang med blindsmagning.

Sommelier Anne-Sofie Tellerup fik en flot 3. plads ved DM i Blindsmagning 2020. Du kan til daglig møde Anne-Sofie i Erik Sørensen Vins butik på Bernstorffsvej. Det er også her, hun afholder de hyggelige og lærerige Blindsmagningsaftener.

Hvordan har din rejse været indenfor blindsmagning?

Blindsmagning har fulgt mig lige fra starten, da jeg begyndte at arbejde med vin for 3 år siden. Jeg var blevet ansat i en vinbutik, og jeg anede ikke noget om vin, så min gamle butikschef blindede mig hver dag i forskellige vine og stillede spørgsmål som: Hvad smager det af? Hvor kommer det fra? Hvor gammelt er det? Hvorfor tror du, at det er så gammelt?

Først føltes det lidt grænseoverskridende at skulle prøve at beskrive en vin. Var det rigtigt? Kunne man overhovedet sige det? – og når man kom med det endelige bud, var det så helt forkert?

Det gik dog hurtigt op for mig, at selv erfarne folk, som har været i vinbranchen i mange år og smagt utrolig mange vine, kan tage fejl ved blindsmagning. Det beroligede mig at vide, at det er ok at ramme forbi.

Hvis jeg kom med en forkert konklusion, gav det (og giver stadig) en god anledning til en snak om, hvorfor jeg gættede som jeg gjorde, og hvad jeg evt. skulle være mere opmærksom på.

Erik Sørensen Vin havde, ganske få måneder efter jeg startede hos dem, et samarbejde med Blindsmagerne, som også inspirerede mig. De er bare utrolig dygtige til at beskrive de vine, de smager, og det var spændende at følge deres rejse mod DM i Blindsmagning.

Jeg mødte lidt tilfældigt Emilie Aabye-Hansen og Nina Møller-Thagesen, som er blevet mine ‘vininder’. Begge damer er nogle, som jeg er enormt stolt af at kende og smage sammen med. Vi har hver vores spidskompetencer, men jeg synes også, vi kan noget helt specielt, når vi er sammen. Vi supplerer hinanden godt. Ikke mindst og vigtigst hygger vi os enormt meget, når vi ses.

Blindsmagning gav mig lyst til at blive endnu dygtigere, og derfor gik jeg på Dansk Sommelier Uddannelse fra januar-november 2020, og jeg kan nu kalde mig for sommelier.

I august 2020 tilmeldte Emilie, Nina og jeg os DM i blindsmagning for hold, hvor vi blev nr. 3 ud af 53 hold á 3 mand på hvert hold. Det kom lidt som en overraskelse for os, da vi alle var inde i en læringsproces. Emilie og Nina blev uddannet sommeliers sidste år. Jeg tror, det har været en fordel for os, at vi alle har haft teorien frisk i erindringen.

Hvordan bliver man en god blindsmager?

Smag en masse vine og gør dig nogle tanker, om det du smager f.eks hvordan er frugten, syre- og taninniveauet.

Læs gerne litteratur om de forskellige drue-typiciteter. Winefolly’s bog er her meget anbefalelsesværdig. Et rigtig godt opslagsværk du kan bruge igen og igen. Jeg har selv lige anskaffet mig ‘Beyond Flavour’, som er skrevet af en nyuddannet Master Sommelier Nick Jackson. Den er super nørdet og beskriver overordnet, hvordan man kan genkende syrestrukturen i hvidvinene og taninstrukturen i rødvinene. Jeg glæder mig til at afprøve det i praksis.

Find en smagegruppe – gerne nogle venner, der gider blindsmage og tale om vinene. Medbring 1-2 vine hver og blind hinanden.

Tag til vinsmagninger og blindsmagningsarrangementer
– det er en hyggelig måde at lære på. Man bliver klogere sammen og giver hinanden oplevelser igennem vinen. Det giver dig også mulighed for at smage vine, som du måske ikke selv ville vælge, og derved får du en bredere viden.

Jeg holder blindsmagning 1 gang om måneden i butikken på Bernstorffsvej. Her smager du 6 vine blindt. Det er tænkt som, at man kan deltage lige meget hvilket niveau, man er på. Nogle er smadderdygtige og andre ved ikke, hvad de forskellige druer hedder. Hvis man er helt nybegynder, kan man gøre sig nogle tanker om, hvad man synes om vinen, og prøve at smage efter hvorfor det lige er denne slags vin, man synes om og prøve at gætte pris.

5 praktiske råd, når du blindsmager

Kig på vinens farve – hvad ser du? Når du har en lille grundviden om de forskellige druesorter, finder du ud af, at de ofte vil have nogle specielle karakteristika. Fx er Pinot Noir ofte en lysere vin, hvor Syrah ofte er helt mørk. Det er ikke altid man kan få noget ud af farven, men nogle gange kan man bruge den til at sige “Det kan i hvert fald ikke være det her”. Hvis det er en vin med betydelig alder kan det nogle gange også afsløres, hvis man ser en teglstens/orangefarve.

Duft til vinen. Hvad dufter du? Skriv det evt. ned på et papir.

Smag på vinen. Overrasker syre- og tanninniveauet? Er vinen i balance? Kan du finde flere noter når du smager end når du dufter?

Brug udelukkelsesmetoden – det gør jeg selv, så jeg ikke låser mig fast på en bestemt drue for hurtigt.

Kom med din konklusion. Ofte hører jeg en helt perfekt analyse, hvor det passer præcist til den pågældende vin, men ens konklusion ender et andet sted, fordi man er usikker. Nogle gange kan det hjælpe at læse ens egen beskrivelse op og spørge sig selv, om der er nogle klassiske vine, som denne beskrivelse passer på.

Vær modig – du må ikke bange for at gætte forkert.

Er Blindsmagning kun for eksperter?

Nej, bestemt ikke. Det kræver ikke nogle særlige evner. Du behøver ikke være en super-smager eller vide særligt meget om vin. Jeg har selv brugt det som et værktøj til at prøve at blive dygtigere og finde min egen smag. Det vigtigste er, at du finder en glæde ved blindsmagning.

Hvem er den bedste blindsmager, du kender?

Jeg er stødt på mange vanvittig dygtige blindsmagere, som jeg ser enormt meget op til. Det er ofte folk, som har et stort smagekartotek med en god hukommelse. Hvis jeg skal nævne én person, så tagere jeg hænderne op for Frederik Ørbeck. Jeg har set ham i aktion flere gange, og han rammer ofte uhyggeligt præcist. Han har en kæmpe viden og holder sig også up-to-date ved at smage en hel masse. Det er fascinerende, når nogle på den måde er i stand til at fordele den viden i kasser i hovedet, så det bliver nemmere at huske og finde frem – og det kan han.

Har du nogle vine, der “driller dig”, når du smager?

Uh ja! – og jeg kan komme på mange eksempler. Sydrhone vs. Tempranillo, europæisk vs. oversøisk, Muscat vs. Gewurztraminer, Sangiovese vs. Nebbiolo, druer i pyrazin-familien (der har det der helt distinkte grøn peberfrugt). Pinot Noir der er krydret og tanin-rigt har jeg også dummet mig på flere gange. Ja, jeg kunne blive ved, men det er for at sige, det er ikke nemt, og det er ofte ganske små forskelle, der gør at man rammer rigtigt eller helt ved siden af.

Hvordan holder du dine kompetencer ved lige?

Smage, smage, smage. Læse, læse, læse.

Blindsmagningaften, blindsmagningskasse eller vinuddannelse på abonnement…

Hos Erik Sørensen Vin tilbyder vi forskellige aktiviteter med fokus på at lære dig mere om vinen i glasset. Du kan f.eks deltage i Anne-Sofies Blindsmagningsaftener (program for 2021 er pt. udsat), hvor du i en hyggelig og uformel ramme dyster med de andre deltagere om de hemmelige vine. Du kan se aktuelle events her eller følge med på Facebook.

Du kan også afprøve dine evner hjemme i egen stue med Blindsmagningskassen med 6. fl. vin, smageskema og vinbeskrivelser. I hyggeligt og uformelt selskab kan du nyde en sjov, anderledes og lærerig vinsmagningsaften – gå evt. sammen med et par gode vinvenner, så I kan splejse om kassen.

Endelig tilbyder vi “Vinuddannelsen på abonnement”, hvor du hver måned modtager en kasse med vin, pensum, vinbeskrivelser og mad-og vinmatch. Vinuddannelsen er for dig, der vil lære lidt mere om vin og komme i dybden med forskellige tema, mens du smager på udvalgte vine.

Du er altid velkommen til at kontakte os for mere information om blindsmagning, events og vinuddannelse. Giv os et kald på +45 43 46 99 00 eller skriv til vin@eriksorensenvin.dk. Du kan også kigge forbi Erik Sørensen Vins butik eller gå på opdagelse på www.eriksorensenvin.dk