Nytårsaften står for døren, så du kan godt begynde at forberede lækkerier til årets sidste aften. Tag med vinkonsulent Michael Oxvang i køkkenet og få hans bedste bud på nytårssnack og Champagnen, du skal vælge til.
Vinanbefaling: 745 Champagne Jacquesson, Cuvée 745 Extra Brut, Grand Vin
Cuvée 745 er baseret på 2017-årgangen. Ca 70% Chardonnay og lige dele Pinot Noir og Pinot Meunier. Frisk, livlig, kompleks og mineralsk vin af meget høj klasse. Trods ultra-tør har den husets varemærke: Den runde mildhed, der stammer fra druemateriale af optimal kvalitet, præcis presning og spontangæring i store træfade. Vil udvikle sig.
66% af druerne fra 2017-årgangen stammer fra Aÿ, Dizy og Hautvillers i Vallée de la Marne, nord for floden, og 34% fra Avize og Oiry i Côte de Blancs, plus reservevin af ældre årgange. Vinen har ligget mere end 3 år på gæren før degorgement. Dosage: 0.75 gr/l.
Champagne Jacquesson blev overtaget af brødrene Jean-Hervé og Laurent Chiquet i 1988. De har, med målrettet arbejde, fået husets kvalitet og ry op på øverste hylde. Deres hovedfokus har været maksimering af basisvinenes kvalitet ved omhyggeligt, rettidigt markarbejde og skrap sortering. “En middelmådig vin er en middelmådig vin, uanset om den har bobler eller ej”, siger de. Kunstgødning, insektgifte og chaptalisering / sukkertilsætning til mosten bruges ikke.
Cuvée 700 serien er, for hvert nyt nummer, baseret på en årgangs grundkarakter med ca. 20% reservevine (ældre vine), som tilfører ekstra dybde, nuancer og kan justere lidt på fx. syreniveau uden at tage årgangsidentiteten fra vinen.
Vinanbefaling: Champagne Bonnaire, Terroirs, Brut Blanc de Blancs, Grand Cru Cramant
Champagnen er frisk med smuk mineralsk kompleksitet, harmonisk med dejlig bred frugt, sødme, syre og noter af brød. Vinen har en lille kalket hilsen fra jordbunden og et let salt strejf i eftersmagen. Prøv den til delikate retter uden pågående krydderi, stærke syrer eller eddike. Grønsagsretter uden rå løg og kraftig citrus, asparges, fisk, muslinger og hummer.
Vinen er 100% Chardonnay udelukkende fra Grand Cru kommunen Cramant, komponeret af flere årgange. Vinene gæres i rustfri ståltanke, hvor de også får malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring, hvilket runder vinen af. Den lagrer videre på ståltalk med gæringsresterne i 9 mdr. før andengæring på flaske, som varer mindst 36 mdr.: det dobbelte af lovkravet. Dosage er 7 g. / l.: på kanten til kategorien ultra brut. Kunder, der har fundet andre rene Chardonnay champagner for “spidse”, holder af Bonnaire, da druerne er af meget høj kvalitet, ligesom frugtfylde og lang lagring matcher syren så godt.
Den svenske champagneekspert Juhlin giver huset 4 af 5 stjerner med bemærkningen:
“Nogle af de mest crèmede Champagner, denne verden har set”.