I oktober 2018 kunne vi tilføje endnu en norditaliensk vingård til sortimentet hos Erik Sørensen Vin. Familiedomænet Speri fra Veneto byder på Amarone, Ripasso og Valpolicella i verdensklasse.

Speri er et familiedomæne, der gennem syv generationer har oparbejdet et markareal på 60 ha. i den traditionelle Valpolicella Classico zone. Det er ikke langt fra Gardasøen, der med sin store vandmængde er med til at moderere klimavariationer, ligesom bjergene mod nord er det.

I marken hos Speri

Parcellerne er i fem områder med forskelligt lokalklima, mellem 150-350 m.s højde. Terrænet er meget bakket og så stejlt, at flere marker er plantet i terrasser. Man bruger en særlig variation af den traditionelle pergolaopbinding, hvor planterne i højden strækker sig mod naborækkerne og danner espalierlignende gange mellem rækkerne, som har vist sig at give sundere druer, så behovet for svovl i vinifikationen minimeres.

Der er i mange år blevet arbejdet på at undgå kemi i marken. Der vokser græs overalt mellem rækkerne som dækafgrøde; kunstgødning bruges ikke; restprodukter fra beskæring og vinifikation komposteres og returneres til markerne, og insektformering bekæmpes med hormonalt forvirrende duftstoffer i stedet for sprøjtning. Fra årgang 2015 er ejendommen certificeret økologisk.

Corvina, Rondinella, Molinara m.fl.

Hoveddruerne er de kendte: Corvina, Rondinella og Molinara, men domænet er også aktivt med til at bevare sjældne, lokale druesorter, der er i fare for at uddø. Bl.a. bruges lidt af den genopdagede Oseleta, som yder ustabilt og modner meget sent, men har en fast struktur, kontante tanniner og en udpræget mineralitet, som kan give en ekstra dimension til de ellers ret bløde druer i området. Giampietro Speri er ansvarlig for markarbejdet og Alberto Speri, med sin søn Guiseppe, for vinifikationen.

Se udvalget fra Speri

Du kan finde vinene fra Speri på eriksorensenvin.dk eller kontakte din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00, hvis du vil vide mere.