Alsace er kendt for at byde på sprøde vine, charmerende vinruter og utallige spændende vingårde, men området disker skam også op med en række specialiteter på madsiden. Du får 4 skønne retter, som får mundvandet til at løbe og som med garanti giver dig lyst til at drage mod Alsace.

Tarte Flambée – det franske bud på velsmagende pizza

Når du besøger Alsace, kan du ikke undgå at støde på Tarte Flambée. Selvom navnet indikerer at her er at gøre med en tærte, så er det nærmere en ultratynd pizza, toppet med cremefraiche, løg og salt bacon og ost – her bruges ofte den lokale ost: Munster. Det smager i al sin simpelhed forrrygende og kræver ikke de store forberedelser at lave retten som en lille snack. Server evt. en let salat til din Tarte Flambée, og du har et let frokostmåltid.

Vinmatch til Tarte Flambée: 2018 Pinot Gris, Domaine Henry Fuchs, Ribeauvillé, Alsace
Find en solrig plet i haven og server din Tarte Flambée med et køligt glas: 2018 Pinot Gris, Domaine Henry Fuchs, Ribeauvillé, Alsace. Et glas med harmoni og velsmag. Rund i smagen med god fylde og en anelse restsødme, der afbalanceres perfekt af syren. Elegant og mineralsk for en Pinot Gris.
Se udvalget fra Domaine Henry Fuchs

Choucroute – kål er et absolut “must”

Det er en tradition at bestille egnsretten Choucroute, når du besøger Alsace. Retten består af fermenteret kål oftest akkompagneret af kød, charcuteri (pølser, bacon og andre udskæringer), fisk og kartofler. Navnet stammer fra ordet: ”sürkrüt”, der betyder surkål. Kålen (skal det være helt rigtig bruges hvidkålen “Quintal d’Alsace”) skæres i fine strimler, hvorefter den fermenteres med salt i to uger til to måneder. Retten smager fantastisk sammen med en Riesling eller Sylvaner fra Alsace.

Vinmatch til Choucroute: Riesling Roche Calcaire 2018, Domaine Zind-Humbrecht
Røg, kridt og citrus i næsen følges af en saftig, intens og vedholdende smag med et lille syresmæk til sidst. En vin fra 44-årige vinstokke, der kan bide skeer med selv ret kraftige retter og vil folde sig mere og mere ud med tiden / i en karaffel som ung. 4,9 g. restsukker/l. mærkes ikke pga. høj syre: PH så lav som 3,0. “Roche Calcaire” kommer fra Zind-Humbrechts marker domineret af kalk, og det er da også jordbunden, der tegner vinens stil. Jorden optager solvarmen langsomt; druerne modner ret sent, og vinen er fyldig og solid med god syre og flot længde.
Se udvalget fra Domaine Zind-Humbrecht

Munsterosten – perfekt til Pinot Gris eller Gewürztraminer

Alsace er i sær kendt for deres Munster ost, som er en halvfast rødkit på skummet- og sødmælk fra køer. Osten er AOC(P) beskyttet (fra 1969) og kan dateres helt tilbage til det 7. århundrede. Det var oprindeligt munke, der udviklede denne ost, og navnet Munster er da også afledt af ordret monastère, der betyder kloster. Den laves traditionelt med og uden kommen. Som med de fleste oste udvikler Munster en mere kraftig duft – altså på en gode måde – og smag jo længere tid den lagres.

Vinmatch til en ung Munster: Pinot Gris 2018 fra Henry Fuchs
En ung Munster egner sig godt til raclette, hvor den smeltes over kød, kartofler og grønsager, og flankeres af en frisk Pinot Gris eller Riesling, der ikke er knastørre. Et godt match til raclette kan være Pinot Gris 2018 fra Henry Fuchs, som har 5-6 gr. restsukker pr. liter. Vinen er til den tørre side rent teknisk, men har frugtfedme og – sødme, der gør, at den ikke kommer til kort overfor osten.

Vinmatch til en ældre Munster: Zind-Humbrecht Gewürztraminer Roche Calcaire 2018.
En ældre, kraftig lagret Munster kan med fordel nydes med sødt tilbehør og en Gewürztraminer med lidt restsukker. Det kan f.eks være Zind-Humbrecht Gewürztraminer Roche Calcaire 2018. Her er vi oppe på 39,6 g. restsukker pr. liter. Vinen bliver dog ikke dessertsød, da der samtidig er et flot syreniveau og en forholdsvis lav PH. Vinen vil virke mindre sød, når den nydes sammen med den kraftige rødkit.

Se udvalget fra Alsace

Coq au Riesling – den klassiske Alsace ret

Coq au Riesling eller Hane i Riesling er en klassisk Alsace ret og den lettere udgave af Coq au Vin fra Bourgogne som laves med rødvin. Ud over hanen eller en god stor frilandskylling (90 dage) skåret ud i 10 stykker er ingredienserne bacon, rigeligt med svampe, skalotteløg, hvidløg, laurbær og timian – og naturligvis rigeligt med god Riesling og lige så meget piskefløde – en kvart liter af hver til en stor kylling. Smages til med salt og peber. Retten drysses med grofthakket bredbladet persille. Kan serveres med den klassiske spätzle, men egentlig er godt brød rigeligt.

Vinmatch til Coq au Riesling: 2018 Andlau Riesling, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace
Andlau Riesling er “husets Riesling”; en “Vin a boire” – dvs. vin til at nyde (drikke). Den er spændende og dyb med fin vibrerende syre i afslutningen. Helt tør, mineralsk sandstensvin, med lidt citrusskal og en lille snert af bitterstof i finalen – kun 1,6 g. restsukker/l. – gør sig godt til lyst kød og fisk.

Alsace Rocks – i samarbejde med Vin d’Alsace. I april sætter vi ekstra fokus på Alsace og vores producenter: Zind-Humbrecht, Marc Kreydenweiss og Domaine Henry Fuchs. Se udvalget på www.eriksorensenvin.dk eller gå på opdagelse i vores butik.