Har du en italiensk vinfavorit? I disse dage går vores tanker til alle vores italienske leverandører og de fine vinoplevelser de leverer til os. Vinkonsulent Lasse Krogh giver dig sit bedste bud på en italiensk vin fra en af Erik Sørensen Vins små vingårde i Toscana.

“Jeg har fundet en italiensk vin frem fra Tenuta Celestino Pecci, der er en af vores små vingårde i Toscana. Vi har 4 forskellige vine fra Celestino Pecci, og vinen 2017 Celestino – Rosso di Toscana, IGT, Tenuta Celestino Pecci er efter min mening én af de mest oversete vine i hele Erik Sørensen Vins sortiment. Jeg elsker vine fra Italien og især Toscana, når de er saftige og let frugtige med en lille tør finish. Denne vin har alt det, som jeg bedst kan lide ved Toscana.

2017 Celestino – Rosso di Toscana er en supertoscaner (altså en vin fra Toscana, der ikke er DOC eller DOCG klassificeret) og for mig helt på højde med god Brunello – dog naturligvis uden den samme lagring. Vinen er virkelig klassisk og elegant med noter af kirsebær, læder og lidt tobak. En vin i perfekt balance, der sagtens klare at blive gemt i yderligere 5-10 år.

Server f.eks 2017 Celestino, Rosso di Toscana til en autentisk, kraftig pastaret med kød eller vildt og svampesauce.

Skønne Montalcino – området der er kendt for høj kvalitet

Vingården Celestino Pecci ligger i Montalcino på en ca. 550 m. høj bakketop 30 km. syd for Siena, lidt syd for- og tættere på vestkysten end Montalcino (Vino Nobile). Der er ca. 1200 ha. vin i et meget bakket landskab med store variationer, men generelt ligger markerne tæt på – og nord for byen højest og køligst, mens terrænet falder gradvist mod syd-sydøst, hvor det største vinareal er.

Vinene fra Montalcino har længe været respekteret for kvalitet, men har først fået verdensry fra 1960’erne. Da Autostrada del Sole åbnede tæt på, svandt byens rolle som gennemfartsby og generelt handelscentrum hurtigt, og den måtte bygge sig selv op igen med vin som kvalitetsprodukt. Det lykkedes i så høj grad, at vinen var blandt de første til at få den strenge DOCG-appellation i 1980, og der er nu ca. 200 dyrkere. Klimaet er lunt for Toscana med mindre regn end gennemsnittet, og modningsproblemer ses meget sjældent.

Celestino Pecci er født på en gård nær Sant’Antimo i Montalcino. Han skulle på kontor, men ville hellere gå vinvejen. I 1968, da vinen ikke var så kendt og jorden billigere, købte han 40 ha. i den højtliggende del af området nord for Montalcino by, hvor Celestino og hustru Idria efterhånden har opbygget et fint ry for Brunello efter økologiske (men ikke certificerede) metoder. I dag har datteren Tiziana taget førertrøjen i produktionen.

Vil du have flere vinanbefalinger og inspiration, så kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00. Kig forbi Erik Sørensen Vins butik eller gå på opdagelse på www.eriksorensenvin.dk