I dalen mellem den billedskønne by Séguret og bjerget Mont Ventoux ligger Domaine de Mourchon. Vingården blev etableret af McKinlay familien i 1998, der på det tidspunkt havde 17 hektar vinstokke men ingen faciliteter til at producere vinen. Over en kort årrække udvidede vingården og den producerer i dag vin i høj kvalitet. Lær domænet bedre at kende og læs om ugens vinanbefaling 2016 Tradition, Côtes du Rhône Villages Séguret.

Domaine de Mourchon havde 17 ha. med gamle vinstokke, men ingen vinifikationsanlæg, da skotske Walter McKinlay købte det i 1998. Det blev hurtigt bygget i to etager under ejendommen og 7 ha. mere købt til. Der er i tidens løb erhvervet flere marker, så arealet nu er 35 ha. Domænet ligger i en højtliggende dal i bjergmassivet bag Séguret i retning mod Mont Ventoux. Markerne er placeret i tre områder i h.h.v. 270, 320 og 350 m.s højde, hvilket giver ret kølige nætter, selv i de varme perioder; vigtigt for at få et afbalanceret syreindhold i druerne. Jordbunden er varierede blandinger af limsten, mergel, ler og kalk, der har en god evne til at holde på vandet i undergrunden i tørkeperioder.

Domænet drives i dag af McKinleys datter Kate (se videoen fra domænet) sammen med den dygtige vinmager Sébastian Magnouac, der har været med næsten fra starten. Man bruger ingen kemi i markerne, pløjer mod ukrudt og gøder med komposteret druekvas fra sidste års produktion. Økologisk certificering forventes i 2020. Séguret, der er på listen over mest pittoreske landsbyer i Frankrig, er en af de p.t. 17 Rhône-Village kommuner, der har en særlig ret til at sætte kommunenavnet på etiketten som tegn på, at deres gennemsnitskvalitet er et nøk over de øvrige. Parker skrev om domænet i 2016:

“Easily the reference point estate in Séguret, and in reality, in all of the Côtes du Rhône Villages. As well, Domaine de Mourchon is run with incredible talent and passion by British-born Walter McKinlay. I was only able to taste their two top cuvées for this report, but the entire lineup is stacked with high quality wines”.

Séguret er en lille landsby, der ligger op ad en høj ved foden af det kendte bjerg Mont Ventoux. Byen fik appellationsstatus i 1967, dvs. retten til at tilføje bynavn på etiketten. Vinene opfattes som lidt mindre kraftige end deres nærmeste nabo-appellationer, men til gengæld bløde, runde, elegante og friske. Hovedddruen i appellationen er Grenache suppleret af Syrah og Mourvèdre. Minimum 50% af arealet skal være beplantet med Grenache, men vinbonden må selv bestemme, hvordan han vil blande sin vin ud fra de af Rhône-AOP-appellationen godkendte druer. Cuvéerne under “Mourchon” navnet – modsat Domaine de Mourchon – bærer ikke bynavn på etiketten.

Vinanbefaling: 2016 Tradition, Côtes du Rhône Villages Séguret, Domaine de Mourchon

“Tradition” er domænets første vin, og den er stadig i dag en bestseller. Det er velbalanceret, åben og saftig med flot frugtdybde og toner af stenfrugt, sorte kirsebær, blåbær, lakrids og Provencekrydderi. Fløjlsagtigt afrundet med faste, men fuldmodne tanniner. Se med i videoen, hvor Kate giver dig en rundtur i marken og præsenterer 2016 Tradition, Côtes du Rhône Villages Séguret fra Domaine de Mourchon.

Vinen er det perfekte match til franske landretter, en fedtmarmoreret bøf – gerne fra grillen med en god stegeskorpe og stegte grøntsager. Prøv også til frisk gedeost. Vinen kan udvikle sig i flere år. Serveres ved 16 grader.

Tradition er sammensat af 65% Grenache, 25% Syrah og 10% af den faste, strukturgivende Carignan. Udbyttet er meget moderate 35 hl/ha. Druerne vokser på stejl skråning af ler, kalk, mergel og masser af sten. Trods lagring i cementtanke -ingen eg- er det en særdeles fast bygget vin med et meget bredt drikkevindue.

Se udvalget fra Domaine de Mourchon

Vil du vide mere om Domaine de Mourchon og vinene fra Rhône, så kontakt os på vin@eriksorensenvin.dk, tlf. +45 43 46 99 00. Kig forbi Erik Sørensen Vins butik eller gå på opdagelse på www.eriksorensenvin.dk