This website requires JavaScript.

Barrique

Barrique er den mindste trætønde, der bruges til forædling af vin, og den har en kapacitet på 225 liter. Den bruges ofte i f.eks. Bourgogne og Bordeaux.

Træfade til lagring og modning af vin er typisk lavet af egetræ. Det levende træ tillader en hvis mængde ilt at diffundere gennem fadet og modne vinen. Udover den langsomme iltning af vinen kan træfadene tilføre forskellige aromaer og andre kemiske bestanddele til vinen. Eksempelvis indeholder egetræ garvesyre, som tilføres vinen i mindre mængder. Der skelnes mellem tannin, som kommer fra druerne, og garvesyre der kommer fra træet.

Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvor meget smag fadene vil afgive, samt hvor hurtig oxidationen og dermed modningsprocessen vil gå.

  • For det første er fadets størrelse vigtigt. I de små fade er der procentuelt en stor del af vinen, der er i kontakt med indersiden af fadet. Dette tillader generelt en større og hurtigere oxidation af vinen, når træet ånder. Samtidig betyder ratio’en af vin-til-fad i små fade, at en stor del af vinen (vand + alkohol) fordamper hurtigere, end hvis vinen havde ligget i større fade. Derfor skal små fade toppes op med vin oftere, hvilket lavpraktisk betyder mere ilt gennem spunshullet i fadet under opfyldningen.

 

  • Dernæst spiller egesorten en rolle. Amerikansk eg af sorten Quercus Alba har et lavt fenol-indhold i forhold til garvesyre men til gengæld et højt indhold af lignin og laktoner, og lagring på denne egesort giver typisk aroma af vanilje og kokos. Europæiske fade fra f.eks. Frankrig, Slovenien eller Ungarn – af sorten Quercus Robur – har et langt højere indhold af fenol og vil dermed bidrage med mere garvesyre til vinen. Det har samtidig et lavere indhold af aromatiske forbindelser. Europæisk eg har tendens til at vokse langsommere grundet et generelt køligere kontinentalt klima, hvilket øger træets densitet i forhold til hurtigere voksende amerikanske træer. En tættere densitet resulterer i en langsommere udtrækning af aromatiske forbindelser.

 

  • Endvidere er produktionen af fadene forskellig fra Europa til USA. Europæiske fade laves ved at stavene kløves langs med porerne i træet, hvorimod amerikansk eg laves ved at save stavene ud på tværs af porerne. Dette betyder, at amerikanske fade generelt er mere ”åbne” i strukturen, hvilket er med til at øge udtrækningen af aromastoffer i vinen.

 

  • Også fadets alder spiller en rolle. Nyt træ vil afgive flere aromatiske forbindelser til vinen end brugte fade. Allerede efter det første år vil et nyt fad have mistet omkring 50% af sine aromaer, og efter fire år vil det ikke bidrage med nævneværdig smag eller garvesyre.

Tilbud

Frankrig

2023 Morillon Blanc, Jeff Carrel

170,00 kr. Pr. Stk.

Australien

2018 The Stump Jump GSM, d'Arenberg, McLaren Vale

WineEnthusiast 87 / 100
120,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2023 Roulepierre Rosé, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

130,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2023 Roulepierre Blanc, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

JamesSuckling 91 / 100
130,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2023 Steff Rosé by Henri Bonnaud, IGP Méditerranée Provence økologisk

140,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2019 Château Mayne-Vieil Cuvée Aliénor, Fronsac, Bordeaux

WineEnthusiast 92 / 100
Vinstyrke2 ved Kim Bretov 93+ / 100
225,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2023 Henri Bonnaud Rosé, Côtes de Provence, Sainte-Victoire, økologisk

190,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2017 Fonplégade, Grand Cru Classé St.Émilion

Robert Parker 93 / 100
WineCellarInsider 94 / 100

Frankrig

2023 Sancerre Rosé Classique, Hubert Brochard

240,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2022 Au Dessus de la Loi Riesling, Domaine Marc Kreydenweiss, Alsace

Din VInguide 92 / 100
290,00 kr. Normalpris

Frankrig

2019 Château Mayne-Vieil, Fronsac, Bordeaux

WineEnthusiast 91 / 100
160,00 kr. Pr. Stk.

Frankrig

2024 Roulepierre Rosé, Côtes du Rhône, Pierre Amadieu

Oldenburgs Vinguide 17 / 20
130,00 kr. Pr. Stk.