Frankrig
Barrique
Barrique er den mindste trætønde, der bruges til forædling af vin, og den har en kapacitet på 225 liter. Den bruges ofte i f.eks. Bourgogne og Bordeaux.
Træfade til lagring og modning af vin er typisk lavet af egetræ. Det levende træ tillader en hvis mængde ilt at diffundere gennem fadet og modne vinen. Udover den langsomme iltning af vinen kan træfadene tilføre forskellige aromaer og andre kemiske bestanddele til vinen. Eksempelvis indeholder egetræ garvesyre, som tilføres vinen i mindre mængder. Der skelnes mellem tannin, som kommer fra druerne, og garvesyre der kommer fra træet.
Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvor meget smag fadene vil afgive, samt hvor hurtig oxidationen og dermed modningsprocessen vil gå.
- For det første er fadets størrelse vigtigt. I de små fade er der procentuelt en stor del af vinen, der er i kontakt med indersiden af fadet. Dette tillader generelt en større og hurtigere oxidation af vinen, når træet ånder. Samtidig betyder ratio’en af vin-til-fad i små fade, at en stor del af vinen (vand + alkohol) fordamper hurtigere, end hvis vinen havde ligget i større fade. Derfor skal små fade toppes op med vin oftere, hvilket lavpraktisk betyder mere ilt gennem spunshullet i fadet under opfyldningen.
- Dernæst spiller egesorten en rolle. Amerikansk eg af sorten Quercus Alba har et lavt fenol-indhold i forhold til garvesyre men til gengæld et højt indhold af lignin og laktoner, og lagring på denne egesort giver typisk aroma af vanilje og kokos. Europæiske fade fra f.eks. Frankrig, Slovenien eller Ungarn – af sorten Quercus Robur – har et langt højere indhold af fenol og vil dermed bidrage med mere garvesyre til vinen. Det har samtidig et lavere indhold af aromatiske forbindelser. Europæisk eg har tendens til at vokse langsommere grundet et generelt køligere kontinentalt klima, hvilket øger træets densitet i forhold til hurtigere voksende amerikanske træer. En tættere densitet resulterer i en langsommere udtrækning af aromatiske forbindelser.
- Endvidere er produktionen af fadene forskellig fra Europa til USA. Europæiske fade laves ved at stavene kløves langs med porerne i træet, hvorimod amerikansk eg laves ved at save stavene ud på tværs af porerne. Dette betyder, at amerikanske fade generelt er mere ”åbne” i strukturen, hvilket er med til at øge udtrækningen af aromastoffer i vinen.
- Også fadets alder spiller en rolle. Nyt træ vil afgive flere aromatiske forbindelser til vinen end brugte fade. Allerede efter det første år vil et nyt fad have mistet omkring 50% af sine aromaer, og efter fire år vil det ikke bidrage med nævneværdig smag eller garvesyre.