Italien
Gambero Rosso
Gambero Rosso (“Den røde Reje” på dansk) er den bedst kendte guide til Italiens vine og er udkommet hvert år siden 1988. Ca. 2200 vingårde gennemgås, 20.000 vine smages (i 2015 udgaven), og de udvalgte vine får mellem 0 glas (ok) og 3 glas (bedst, i reglen blot 300-400 vine). En vin kan få 2 røde glas -ellers er de sorte- hvis den anses for særligt god -og god nok til at komme i finalen til at få 3 glas. Har en vingård haft 10 vine med 3 glas i guiden, får den desuden en stjerne, tilsvarende 2 stjerner for 20 vine med 3 glas og 3 stjerner for 30 vine med 3 glas. Vingården behøver dog ikke hvert år at få 3 glas for en vin. Ikke alle vingårde sender vin ind, men kun få ønsker ikke at være med… Gambero konkurrerer med Guida Maroni om et rent ry i land, hvor bestikkelse næppe er ukendt. Guiden blev oprettet i samarbejde med Slow Food organisationen, som blev oprettet det år, hvor den første MacDonald’s åbnede i Italien , ved den spanske trappe i Rom . Der var demonstrationer og meget andet. Men i dag husker man bedst ordene om, at kvalitet var ikke fast food, men slow food. Denne forening har medlemmer i mange lande i dag. I dag skrives guiden af et panel ledet af Gianni Fabrizio, Eleonora Guerini og Marco Sabellico.