Frankrig
Jura
Lille fransk vinregion ved foden af Jura bjergene i det østlige Frankrig ”gemt” i området mellem Bourgogne og grænsen til Schweitz. Vintrene er kolde, og somrene varme og tørre. Efterår og forår er milde og bringer ofte rigelige mængder nedbør. Det semi-kontinentale klima kan være barskt og kræver en dygtig vinmager for at få succes.
Juravine er kendt for at være enormt originale, men de har i starten af dette århundrede opnået stigende popularitet – ikke mindst på grund af deres økologiske og naturlige fremtoning. Terrænet er vekslende, hvor tungt ler er almindeligt med en mosaik af forskellige farver af kalkstensmergel. Blå og grå mergel er særligt værdsat for de grønne Savagnin-druer, der bruges til Juras mest karakteristiske, oxiderede vin, Vin Jaune (den gule vin). Jura er en af de få regioner, hvor oxidation i vin anses for at være ønskelig – i hvert fald til den berømte specialitet.
For at lave Vin Jaune bliver Savagnin-druen plukket så moden som muligt, gæret og derefter efterladt i mindst 6 år i gamle Bourgogne-tønder, der ikke fyldes helt op. Efterhånden som vinen fordamper, vokser en hinde af gær på dens overflade (tyndere end den berømte ’flor’ i Sherry), og resultatet er en smag, der ligner Fino Sherry. Det er en tillært smag, vil nogle mene. Vin Jaune kan holde i årtier og kan blomstre i timevis efter åbning. Gastronomisk står den flot til en moden Comté ost eller en lokal Bresse-kylling.
Vin Jaune laves i hele regionen, ligesom mere ungdommelig Savagnin lagret med lignende eksponering for luft og beskyttet af flor. Denne vin betegnes ”sous-voile” (dvs. under et lag). Den kan være ren Savagnin eller være et blend med (oftest) Chardonnay. Dens modsætning er vinen mærket ”ouillé”, hvor tønderne er blevet fyldt op for at undgå oxidation, hvilket vil sige en ”moderne vin i Bourgogne-stil”. Chardonnay er den mest plantede grønne drue, især det sydlige Jura, og vinen har sit publikum flere steder som et meget velsmagende alternativ til hvid Bourgogne.
En anden specialitet fra Jura er Vin de Paille (”Stråvin”). Det er en hvidvin fremstillet af druer, der er tørret på stråmåtter inden gæringen. Det giver en meget sød vin. De mest kendte Vin de Paille kommer fra Jura, men små mængder (meget kostbar) laves også omkring Hermitage i Rhône dalen. Lignende vin laves også i markant større mængder i Italien som Passitto, Recioto eller Vin Santo.
Selv om Jura er bedst kendt for sine vine på grønne druer, fremstilles der også rødvin, rosévin og mousserende vin. Druefordelingen er ca. 66% grønne druer: 43% Chardonnay og 23% Savagnin – og resten blå druer: 14% Poulsard, 11% Trousseau, 7% Pinot Noir og 2% andre (kilde: Decanter).