Frankrig
Kultvin
Kultvin er pr definition en enestående vin, der kun laves i små mængder og hvert år rives væk af en begrænset kreds af entusiaster. Vinen er derfor svær at få fat på -og er ofte kostbar. De første kultvine var fra Pomerol -Pétrus, Lafleur, Le Pin og andre- som hurtigt blev fulgt af andre vine, der laves i små mængder -kendte eksempler er Bonneau fra Châteauneuf-du-Pape (5 hkt), Raveneau ( Chablis ), Pira ( Barolo ) og Quintarelli ( Valpolicella ). Den ny Verden er også godt med med vine som Dominus ( Californien ), Dead Arm Shiraz , Grange og Hewitson’s 150-årige vinstokke i “Old Garden” fra Australien og mange andre. Begrebet “kultvin” er blevet så populært, at det måske ikke er kult længere -i hvert fald udvandes begrebet gradvis -således hørte leksikon-redateuren relativt almindelig Amarone og Ripasso benævnt som kult i DR’s p1 april 2007.