This website requires JavaScript.

USA

USA er Verdens 5. eller 6. største vinland (efter Italien , Frankrig , Argentina og formentlig Spanien ) og har efterhånden 500 år bag sig som vinland. Der laves vin i mindst 43 af 50 stater, men Californien dominerer helt, med 90 % af de ca. 350.000 hkt. Så langt det meste nydes af USA’s snart 300 millioner indbyggere, men vin fra Californien ses dog i det meste af Verden. Ikke længe efter Columbus’ første landgang i 1492 blev der plantet vin, men forsøgene slog alle fejl. De lokale druesorter faldt ikke i smag, så fra 1619 importerede man europæiske druesorter (Vinifera) -som blev en total fiasko. Siden har man opdaget, at de blev ramt af sygdomme og især vinlus -som Phylloxera – som de lokale druesorter var immune over for. I 1800-tallet krydsede man Vinifera druesorter med lokale druesorter og fik hybrid-druen Concord , som i generationer var den mest udbredte druesort i USA, mest kendt fra vinmarker i New York og omkring de store søer. Vinen af denne drue har en udpræget foxy aroma , som bestemt ikke er alles smag -mange mener, at denne smag er en af årsagerne til, at USA’s befolkning grundlæggende ikke er store vindrikkere (forbrug 9 liter pro persona mod over 40 i Danmark). Fra Mexico kom der dog Vinifera druesorter ind i Californien, hvor missionæren Serra (født på Mallorca) i 1769 plantede vin ved sin første missin i San Diego. Druesorten var Mission, der stadig dyrkes både i Californien og ikke mindst i Chile og Argentina. Da der blev fundet guld, kom der gang i produktionen af kvalitetsvin, bl.a. med hjælp fra Agoston Haraszthy og senere Niebaum, der importerede skud fra europæiske vinstokke. Eftrer denne guldalder kom gentagne kriser dog -bl.a. Phylloxera og ikke mindst 14 års totalt forbud mod salg og forbrug af enhver form for alkohol (1919-33, den sidste stat til at ophæve forbudet var Missisippi i 1966). Men siden 1970erne har USA oplevet konstant fremgang i både produktion og kvalitet. I dag er der mere end 2000 vingårde, de fleste i Californien’s North Coast (Napa, Sonoma og Mendocino ) og Central Coast ( Monterey , Santa Cruz, Santa Ynez mv). Det meste vin laves dog i Central Valley -bl.a. San Joaquin- og andre AVA ‘er, som har et hedt, tørt klima, stort set uegnet til kvalitetsvin. Det er også here, at Verdens største produktion af rosiner findes. Læs mere her: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_California_wine

Relaterede produkter

Italien

2023 Primitivo, Quattro Conti, Puglia IGP

Italien

2022 Gold Selection Primitivo di Manduria DOC, Quattro Conti, Puglia

Ikke på lager

Tyskland

2021 Oberemmeler Hütte Riesling Kabinett, Weingut Von Hövel, Mosel

Jyllands Posten
Jyllands Posten 92 / 100

Østrig

2023 Riesling, Domäne Krems, Niederösterreich

Din VInguide 90 / 100

Italien

2022 Primitivo, Quattro Conti, Puglia IGT

Tyskland

2022 Saar Riesling, Feinherb, Weingut Von Hövel, Mosel

Tyskland

2014 Riesling Kabinett, Saar, Weingut Von Hövel, Mosel

Robert Parker 89 / 100
Din VInguide 91 / 100

Østrig

2022 Stein, Schieferterrassen, Riesling, Kremstal, Weingut Stadt Krems

Din VInguide 90 / 100

USA

2022 Costello Chardonnay, Dutcher Crossing

Frankrig

1963 Bas-Armagnac Vintage, Castelfort, Nogaro

USA

2017 Beaux Freres Belles Soeurs Cuvée Pinot Noir, Willamette Valley

WineSpectator 94 / 100