Italien
USA
USA er Verdens 5. eller 6. største vinland (efter Italien , Frankrig , Argentina og formentlig Spanien ) og har efterhånden 500 år bag sig som vinland. Der laves vin i mindst 43 af 50 stater, men Californien dominerer helt, med 90 % af de ca. 350.000 hkt. Så langt det meste nydes af USA’s snart 300 millioner indbyggere, men vin fra Californien ses dog i det meste af Verden. Ikke længe efter Columbus’ første landgang i 1492 blev der plantet vin, men forsøgene slog alle fejl. De lokale druesorter faldt ikke i smag, så fra 1619 importerede man europæiske druesorter (Vinifera) -som blev en total fiasko. Siden har man opdaget, at de blev ramt af sygdomme og især vinlus -som Phylloxera – som de lokale druesorter var immune over for. I 1800-tallet krydsede man Vinifera druesorter med lokale druesorter og fik hybrid-druen Concord , som i generationer var den mest udbredte druesort i USA, mest kendt fra vinmarker i New York og omkring de store søer. Vinen af denne drue har en udpræget foxy aroma , som bestemt ikke er alles smag -mange mener, at denne smag er en af årsagerne til, at USA’s befolkning grundlæggende ikke er store vindrikkere (forbrug 9 liter pro persona mod over 40 i Danmark). Fra Mexico kom der dog Vinifera druesorter ind i Californien, hvor missionæren Serra (født på Mallorca) i 1769 plantede vin ved sin første missin i San Diego. Druesorten var Mission, der stadig dyrkes både i Californien og ikke mindst i Chile og Argentina. Da der blev fundet guld, kom der gang i produktionen af kvalitetsvin, bl.a. med hjælp fra Agoston Haraszthy og senere Niebaum, der importerede skud fra europæiske vinstokke. Eftrer denne guldalder kom gentagne kriser dog -bl.a. Phylloxera og ikke mindst 14 års totalt forbud mod salg og forbrug af enhver form for alkohol (1919-33, den sidste stat til at ophæve forbudet var Missisippi i 1966). Men siden 1970erne har USA oplevet konstant fremgang i både produktion og kvalitet. I dag er der mere end 2000 vingårde, de fleste i Californien’s North Coast (Napa, Sonoma og Mendocino ) og Central Coast ( Monterey , Santa Cruz, Santa Ynez mv). Det meste vin laves dog i Central Valley -bl.a. San Joaquin- og andre AVA ‘er, som har et hedt, tørt klima, stort set uegnet til kvalitetsvin. Det er også here, at Verdens største produktion af rosiner findes. Læs mere her: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_California_wine