At Raveneau er Chablis udenfor kategori, er en beskrivelse, nogen næppe vil stille spørgsmålstegn ved. Domaine Francois Raveneau er for Chablis, hvad Petrus er for Pomerol og d’Yquem for Sauternes, men på en meget underspillet måde. Et ry, der er oparbejdet ved sublimt håndværk siden 1948 i en lille, undselig kælder med et gammelt metalskilt over døren, hvor man yderst sjældent modtager besøg og ikke engang har en hjemmeside. Der er under 10 hkt. marker, og alt sælger sig selv – strengt allokeret. Som Robert Parker’s WineAdvocate har udtrykt det: “Usually, when it comes to naming the greatest exponent of any wine region, there will be some variance of opinion. As to Chablis there is one answer: Raveneau”.
Domænets succes kommer gennem omhyggeligt og rettidigt markarbejde, dybt lokalkendskab, stor tæft for de rigtige beslutninger og en arbejdsom vej til deres resultater. Små udbytter, præcise høsttidspunkter for at bevare den vitale syre, kun naturgær, malolaktisk gæring / æble-mælkesyregæring i vinens eget tempo og ca. 1½ års lagring i 7-8 år gamle egefade, der ikke afgiver nye egearomaer og smage men hjælper med at åbne vinen blidt.
Raveneaus vine er kendt for deres rene, friske mineralitet og rige honningfrugter, samt for deres evne til at blive gemt og fortsat udvikle sig. Selv de “mindre” af disse store vine udvikler sig meget ved lagring og skal helst have lov at blive mindst 6-8 år. De største kan leve i årtier.
Erik Sørensen Vin har importeret fra Domaine Raveneau i meget små mængder siden 1982, hvor Francois Raveneau stadig var ved roret. Hun blev efterfulgt af sine to sønner, der i starten af 2020’erne gav roret videre til hver af deres børn, Isabelle, som nu står for at lave vinen, og Maxime, der står for markarbejdet. De er meget ydmyge omkring domænets historie og ry og fører det videre i samme præcise stil.
Vinene sælges som allokation. Kontakt din sælger for at høre mere.