This website requires JavaScript.

Bourgogne, Frankrig

Côte d’Or, Côte de Nuits og Côtes de Beaune

Bourgogne ligger i det østlige Frankrig og laver nogle af verdens mest eftertragtede vine. De fantastiske vine fra Bourgogne er et resultat af det unikke terroir og vinmagerens evner til at fortolke dette i mark og kælder.

Hvad gør Bourgogne unik?

Terroir dækker over det lokale jordbundsforhold, beliggenhed, klima og vejr. I Bourgogne skelnes der helt ned til den specifikke mark og forskellene markerne imellem, og det er få steder (hvis nogen overhovedet) hvor få meter kan resultere i så store forskelle i både pris og kvalitet som her.

Bourgogne på UNESCOs verdensarvsliste
Terroiret i Bourgognes Côte d’Or er så unikt, at UNESCO World Heritage har taget det med på deres verdensarvsliste med ordet “Climats”, der dækker over præcist afgrænsede parceller med særlige geologiske og klimatiske forhold. Dette patchwork af “climats” danner baggrund for inddelingen af “Régionale”, ”Village”, ”Premier Cru” og ”Grand Cru” niveauerne i Bourgogne, og i sidste ende lægger de navne til Bourgognes appellationer og de mange verdenskendte vine.

Fra Chablis til Mâcon

Bourgogne strækker sig fra Chablis i nord til Mâcon i syd, men hjertet af Bourgogne er den berømte skråning Côte d’Or – ”den gyldne skråning” – der er delt i to med Côte de Nuits i nord og Côte de Beaune i syd. Det er herfra, at de største vine kommer.

Côte de Nuits er hovedsageligt Pinot Noir territorie, og det er her, at vi finder de største og verdenskendte Bourgogne vine lavet på Pinot Noir. I Côte de Nuits lægges der vægt på kvalitet fremfor kvantitet, og området er hjemsted for den største andel af Bourgognes Grand Cru appellationer. De store vine kendetegnes ved deres finesse og elegance kombineret med styrke og store smagsoplevelser.

Côte de Beaune er specielt kendt for de store Chardonnayvine til trods for, at der også laves fremragende vine på Pinot Noir.

Syd for Côte de Beaune ligger Côte Chalonnaise og Mâconnais. I modsætning til i nord, hvor markerne ligger nogenlunde nord-syd-vendt, er markerne i disse områder mere spredt ud. Den højeste klassifikation er 1.Cru. Der bruges typisk mindre eg – hvis nogen overhovedet – og vinene er særdeles lette, lækre og frugtdrevne allerede som unge.

Vinenes kvaliteter

Régionale: Vine hvor druerne kan komme fra flere forskellige steder i Bourgogne, som f.eks. til Bourgogne Chardonnay og Bourgogne Pinot Noir.

Village: Her kommer druerne fra en specifik by, hvis navn også står på etiketten, som f.eks. Meursault eller Volnay. I nogle tilfælde nævnes også et såkaldt ”lieu-dit” på etiketten (navn på et specifikt ”kaldested”), uden at der er tale om en 1.Cru eller Grand Cru-mark.

Premier Cru/1.Cru: Her kommer vinen fra en 1.Cru mark, som f.eks. Meursault 1.Cru Genevrières eller Volnay 1.Cru Clos des Chênes. Nævnes den specifikke mark, kommer druerne kun fra denne mark. Står der ikke marknavn på vinen, kommer druerne fra flere 1. Cru marker.

Grand Cru: Den absolutte top. Her kommer vinen fra en specifik Grand Cru mark, som f.eks. Le Montrachet.

Pinot Noir – den store blå drue

Pinot Noir er Bourgognes store blå drue. Druen giver elegante, aromatiske og komplekse vine; farven er lys i glasset. Som ung er smagen frisk og rund med masser af røde bær som jordbær, kirsebær og hindbær. Med alder bliver vinen mere kompleks med mørkere bær, champignon og krydderier. Druen stammer formentlig fra Bourgogne, og alle vinlande har forsøgt at lave Pinot Noir så god som her.

Druen kan dog være svær at lykkes med. Dens tynde skind gør den sart og udsat, og de bedste resultater opnås i kølige områder. Den trives specielt godt i jord af kalksten, som findes i Bourgogne. Her er det de mange små variationer i terroiret, der sammen med vinmagerens formåen, giver de helt unikke nuancer, der opleves i vinene fra Bourgogne. Generelt kendes Pinot Noir fra Côte de Nuits for sin elegance og finesse, mens den i Côte de Beaune kendes for at være kødfuld.

Chardonnay – den store grønne drue

Chardonnay er en af de mest udbredte druer i verden. Den trives i både varmere og køligere områder, men for mange er det Chardonnay fra Bourgogne, der står som det ypperste. Mange vingårde rundt om i verden forsøger at efterligne stilen fra Bourgogne, og mange laver fremragende vine, men ”rigtig” Bourgogne kommer kun fra et sted… Bourgogne!

I Côte de Beaune fremstår de store Chardonnayvine cremede og fyldige. Bourgogne Chardonnay (régionale) er ofte lavet på stål, hvor 1.Cru og Grand Cru typisk ligger på egefade og er rigere, mere kødfulde og intense med lang smag og ofte med et stort lagringspotentiale. Vinene herfra kan, når de er bedst, være en oplevelse udover det sædvanlige.

En gammel druesort, der stiger i popularitet igen, er den grønne Aligoté-drue. Den har været i Bourgogne siden 1600-tallet. Da den er mere robust mod forårsfrost end Chardonnay og modner ret tidligt, plantes den gerne på de lavere områder med dybere jord. Appellationen for druen strækker sig over hele Bougogne, fra nord til syd. Den har en viril karakter, ofte med associationer til lys frugt, hvide blomster, moden frugthave og en sprød, ofte lidt saltpræget syre.