This website requires JavaScript.

Loire

Frankrigs 3. største vinregion og en region med fokus på fremtiden.

Selve Loirefloden er ca. 1000 km. lang og løber fra det centrale Frankrig og vestpå til udmundingen i Atlanterhavet vest for Nantes, men selve vindistriktet Loire strækker sig ca. 480 km. fra Sancerre i øst til Nantes i vest og med vinmarker på begge sider af floden. Klimaet går fra næsten kontinentalt inde i landet til maritimt ved kysten. Jorden varierer mellem granit, skifer, flint, sandsten og kalk til ler og grus.

Et område med stor diversitet

Loire har 53 appellationer. 81% af produktionen er AOP vine, 9% er IGP og 10% er VdF (Vin de France). Hvidvin udgør 45% af produktionen i Loire. Rosévin udgør 26%, rødvin 19%, og mousserende står for de sidste 10%.

Helt overordnet kan Loire inddeles i 3 hovedområder:

Den øvre: Her ligger Sancerre og Pouilly-Fumé med kontinentalt-influeret klima, hvor Sauvignon Blanc dominerer som grøn drue og Pinot Noir som blå drue.

Den nedre del, Nantais, ved byen Nantes: Maritimt klima. Hoveddruen er den grønne Melon de Bourgogne, der anvendes til de tørre vine Muscadet (der ikke må forveksles med druen Muscat).

Den midterste del: Dette er et større område, der dækker både Anjou-Saumur mod vest og Touraine mod øst. Klimaet i denne del af Loire influeres stadig en del af havet mod vest, men kontinentalklimaet spiller en større rolle jo længere man går mod øst. I Anjou-Saumur er hoveddruerne Cabernet Franc på rødvinssiden og Chenin Blanc på hvidvinssiden. I Touraine er hoveddruerne til rødvin Cabernet Franc og Gamay, og til hvidvin er det Sauvignon Blanc. Andre druer anvendes også i mindre grad, som f.eks. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Folle Blanche + andre på hvidvinssiden og Gamay, Pinot Noir, Grolleau + andre på rødvinssiden. Appellationer afgør, hvilke der må indgå i AOP vine. Crémant de Loire komme fra området Anjou-Saumur og Touraine.

De 4 F’er: ”Fresh, Fruity, Floral og Fair”

Loires vine er generelt kendetegnet ved at være slanke og ranke med en frisk syre og et behersket niveau af alkohol, og de fleste laves for at blive nydt inden for 2-5 år.

I Loire arbejdes der med de 4 F’er: ”Fresh, Fruity, Floral og Fair”, der illustrerer den unikke og distinkte terroir-karakter. ’Friskhed’ står for sprød syre og mineralitet, ’Frugt’ for lyse, frugtagtige smage, ’Floralt præg’ for noter af hvide blomster, roser og akacie, og ’Fair tilgang’ hentyder til det bæredygtige forkus, som vinbønderne har gennem certificeringer som HVE, Terra Vitis eller AgriConfiance.

I følge Pierre-Jean Sauvion, talsmand for organisationen Interloire, som arbejder for alle AOC’erne i Loire, er alle producenter i hele Loire forpligtet til at have min. ét miljøcertifikat inden 2030 af den ene vigtige årsag: Fremtiden. Naturen skal bevares og sikres for den næste generation, for vores børn og vores børns børns skyld.

Mere om Loires store druer

Cabernet Franc er også kendt som “Breton” i Loire. I næsen har den en karakteristisk urte- og peberaroma, samt bærnoter der i Loire specielt er af de blå og lilla bærnuancer. Druen har en frisk syre, og fra køligere områder, som Loire har den et lidt lavere tannin-niveau end f.eks. i Bordeaux, som er et andet stort område for druen.

Chenin Blanc har en let til fyldig krop og er mest kendt i områderne Savennières, Anjou, Saumur, Touraine, Vourvray, Montlouis og Jasnières. Forvent aromaer af blødt bagte gyldne æbler med undertoner af kvæde, tørrede blomster og bivoks med et element af sprød mineralitet. Det er en meget alsidig drue, der er fremragende til både tørre, søde og mousserende vine. Når druen er ramt af botrytis, kan du forvente en honningfarvet ingefærnote.

Sauvignon Blanc er mest kendt fra Sancerre og Pouilly-Fumé. Vinene herfra bruges som benchmark for druen på verdensplan. Druen trives fantastisk i det kølige kontinentale klima her. De kendte smagsnoter er grønne æbler og mirabelleblommer med undertoner af urter og blomster, samt ofte flintede og røgfyldte mineralske noter.

Melon de Bourgogne er den store drue i Nantais og mest kendt i Muscadet Sèvre et Maine. Druen, også bare kaldet “Melon”, udstråler de havlignende kvaliteter, der kommer fra de maritime vinmarker tæt ved Atlanterhavet. Vinen sælges som “Muscadet”, som er navnet på de regioner, hvor den vokser.

De mousserende vine fra Loire

Loire har været kendt for mousserende vin siden det 19. århundrede, mest specifikt fra de to appellationer Saumur og Vouvray. Men siden Crémant de Loire AOC blev introduceret i 1975, er denne vin i stigende grad blevet betragtet som den fineste mousserende vin i Loire, med strenge fremstillingsmetoder.

Crémant de Loire kan komme fra hele den centrale del af Loire: Anjou, Saumur, Touraine og Chevery, men Saumur betragtes som hjertet for fremstillingen af vinen og der, hvor Loires bedste mousserende vine laves. Mousserende Saumur er den originale mousserende vin fra Loire-dalen, der dateres tilbage til 1830’erne, og byen har derfor en historie indenfor fremstillingen af mousserende vin. Saumur er for Loire, som Reims er for Champagne: Byen er omgivet af vinstokke og bygget over et væld af kilometerlange underjordiske huler bygget ind i den lokale “tuffeau” kalksten, som danner baggrund for en perfekt naturlig opbevaring af vinene.

Ifølge reglerne skal en Crémant de Loire laves efter “Méthode Traditionnelle” med andengæring på flaske, og den skal lagre mindst 12 måneder med gærresterne. Vinene er kendte for deres friskhed og svævende lethed; de er aldrig for frugtagtige, og de besidder altid en tiltrækkende syre – ofte med et mineralsk præg.

Gastronomisk er Loire et slaraffenland

Den røde Cabernet Francs urteagtige natur betyder, at den fungerer godt med retter, der også har friske urter som f.eks. urtede grøntsags- og tomatbaserede retter og lyst kød, som kylling eller kalkun.

Muscadet er som født til skaldyr som østers, rejer og krabber. Loires andre tørre hvidvine og mousserende står også flot til fisk og skaldyr, og de slanke udgaver egner sig også glimrende som apéritif. Serveres der en lidt federe/fadlagret hvidvin, bør retten også have et mere federe/crèmet præg. Et af Loires bedst berømte vin- og madmatch er Sauvignon Blanc og gedeost, men vinen er også fremragende til grøntsager med bitre toner som asparges og artiskok.