Er du også typen, der planlægger bilferien sydpå og så helt tilfældigt smider et par besøg på vingårde ind på ruten? Læs om vinkonsulent Kristian Worsøes besøg hos Chiara Boschis (E. Pira & Figli) i Barolo i juli, hvor bl.a. 2020 årgangen blev gensmagt.

Hos Chiara Boschis var det Sonia, Chiaras assistent, der tog i mod og viste rundt i vineriet og kældrene. Chiara var i vinmarken, hvor hun foretrækker at opholde sig, og hun kunne derfor ikke tage imod. Der var udfordringer i vinmarker med meldug og en nyere plantesygdom (Flavescence dorée), som angriber vinstokkene. Denne skal hurtigst muligt fjernes, inden det når at sprede sig til andre stokke – og så er Chiara selvfølgelig på pletten. 2024 havde indtil nu været et køligt år med masser af regn i foråret, hvilket betød gode vanddepoter, men også meget markarbejde, fordi alle plantebehandlingerne blev skyllet af planterne, hvorpå de kunne begynde forfra.

Da vinene skulle smages, kom Chiara heldigvis tilbage fra vinmarken og kunne fortælle om sine mange projekter, passionen for bæredygtighed og vinene.

Vinsmagning med den karismatiske Chiara

Chiara indledte med at fortælle om øko-certificeringen af Cannubi-marken ”Cannu Bio”, som Chiara havde søsat i 2015. Et projekt, hvor hun over tid har fået overtalt 23 af Cannubi-markens 26 ejere til at arbejde økologisk. Efter meget arbejde og overtalelse er det lykkes! Chiara fandt ud af, at det fungerede bedst at gå gennem døtrene, som på magisk vis fik overtalt de mere konservative fædre om vigtigheden af at overlade planeten i en bedre tilstand til kommende generationer. Well done Chiara! Pira har været øko-certificeret siden 2014 – på nær Lange Nebbiolo, som Chiara ikke ønsker at certificere da vinen er sammensat at druer fra en del forskellige parceller (dvs. mange naboer, som ikke nødvendigvis arbejder økologisk).

For Chiara betyder bio-diversitet meget. Hvor der kan klemmes blomster og andre afgrøder ind i marken gøres det. En hårfin balance mellem udbytte og investering i en bedre fremtid.

Chiara fortalte også om hendes biodiversitets-projekt i alperne ca. 75 km. fra Barolo. Her købte hun sammen med en håndfuld venner (Conterno Fantino, Enzo Boglietti og Cordero di Montezemolo m.fl) for ti år siden Valliera herregården, der ligger i Castelmagno. Målet var at producere høj-kvalitets alpe-ost (Castelmagno d’Alpeggio) fra 50 køer, som græsser i 1600-1900 meters højde – planen er lykkedes, og osten smager fremragende. En anden interessant vinkel var Chiaras ønske om at skabe livskvalitet – arbejdspladser i et ellers temmeligt øde og forladt område – altså en slags Barolo-revolution i alperne. Samme sted udlejer teamet 10 lejligheder til natur-ivrige vandrere og andet godtfolk, hvis man skulle få den idé.

Der blev spurgt om Chira høster om natten for at reducere varmens indflydelse og oxidering af frugten. Det gør hun ikke. Men i stedet høster de kun lidt ad gangen for at komme hurtigst muligt hjem til vinieriet (max. afstand til vineri fra fjerneste parceller er ½ time med traktor). I vineriet køles druer ned 24 timer inden vinifikation.

Se vinkonsulentens smagenoter

2020 Cannubi, E. Pira & Figli, Chiara Boschis, DOCG

66 år gamle vinstokke. Cannubi ser ikke nye barriques. Der laves i normale årgange kun 4000 flasker af denne skønne vin. Chiara beskriver årgangen som klassisk. En ballerina med flot elegance. Den smagte urimelig godt! Butikchef Mikael Fuglsang og jeg smagte samme årgang af de 3 Barolo vine på VinItaly, og nu her 3-4 måneder efter er vinene meget mere i balance. Sjovt at gensmage (forskellen/udviklingen). Jordbunden på Cannubi er meget sandholdig, hvilket bidrager til vinens fine elegance.

Cannubi er en af Barolos berømteste marker. Et højdedrag lige nord for Barolo by med sandet, næringsfattig, gammel aflejringsjord i 185 – 350 meters højde. En flaske med påskriften “Cannubi 1732” viser den lange tradition. En vin til rødt kød, kraftigt vildt, braiserede retter og kraftige oste – også om mange år. Strøg af mint og eucalyptus er iflg. Chiara Boschis et særligt kendetegn for vinen, der udvikler toner af tjære, vanilje, viol og sødligt krydrede urter. Kombinationen af kraft, fast struktur og sarte frugtige elementer er sublim og bliver kun bedre med årene.

2020 Barolo Mosconi, E. Pira & Figli, Chiara Boschis, DOCG

10% nye barriques. Her kommer Cannubis modstykke. Hvor Cannubi viser elegance og raffinement, viser Mosconi, hvor stokkene er plantet i tung lerholdig jord på 4 sydvendte skråninger, meget mere pondus, maskulinitet og struktur. Her kommer der flere balsamiske noter, mere alkohol og dybde. Mosconi-skråningen er hjertet af Conterni i Monforte d’Alba mod øst, som blev købt i 2009. 0,8 ha. med vinstokke over 50 år bruges til denne vin. Jorden er mere leret her, og høsten er senere end i Cannubi og Via Nuova. Meget lagringsegnet.

2020 Barolo Via Nuova, E. Pira & Figli, Chiara Boschis, DOCG

Denne vin er ikke en MGA* (som Cannubi og Mosconi) men et blend  fra 7 forskellige vinmarker (ler og kalksten). Vinen så dagens lys, da Chiaras yngre bror Georgio blev en del af vingården i 2010 – han er nu vinmager, mens Chiara passer vinmarkerne. Der laves ca. 15.000 fl./årligt. Via Nuova leverede også utrolig flot og var stilmæssigt en mellemting mellem Cannubi og Mosconi. Mørktonet frugt, mineraler, roser, citrus, mandel og cassis. Enormt udviklingspotentiale.

*MGA står for “Menzioni Geografiche Aggiuntive”, som er et specifikt afgrænset stednavn inden for Barolo.

2023 Dolcetto d’Alba, E. Pira & Figli, Chiara Boschis

1,5 hektar. Til trods for at Chiara beskriver årgangen som en varm og meget tør årgang, er vinens friskhed slående. Vinen giver noter à la frisk knust frugt (hindbær), mineralitet og med alt på rette plads. En vin, der går til det meste – i følge Chiara.

2022 Barbera d’Alba Superiore, E. Pira & Figli, Chiara Boschis, DOC

Chiaras ”darling” – alt hvad Barbera skal være. Frisk, saftig og ligetil med potentiale til lagring. Chiara lagrer ofte Barbera, da den efter hendes mening, får mere og mere karakter à la Nebbiolo med alder og leverer identiske noter.

2022 Langhe Nebbiolo, E. Pira & Figli, Chiara Boschis, DOC

Kort maceration og lagring, ingen filtrering, næsten inden sulfitter. Her kommer den skønne duft af Nebbiolo. Vinen er spicy og elegant med noter à la hvid peber, rosenblade, lidt trøffel pakket ind i stram og rank frugt. Giv den lidt tid til at folde sig ud. Denne vin er, som den eneste hos Chiara, ikke økologisk certificeret og det bliver den heller ikke foreløbig, da den som nævnt ovenfor er sammensat af Nebbiolo fra forskellige marker/parceller, hvor naboen ikke nødvendigvis arbejder økologisk. Mere præcist fra Le Costa, Mosconi og Ravera.

Læs mere om Chiara Boschis
Gå på opdagelse i udvalget fra Piemonte

 

Tak til Chiara for et rigtig godt besøg, som kun kan anbefales. Chiara er en virkelig karismatisk kvinde, svær ikke at holde af,  og så er hun meget glad for Erik Sørensen Vin, der har nydt godt af samarbejdet siden 1999. Vinene har en særlig klasse og ikke mindst friskhed over sig. En friskhed som er vanskelig at begribe, når man trisser rundt i Barolos “normale” 30+ graders sommerhede.

– lyder det fra Kristian Worsøe.

Vil du vide mere om udvalget fra Chiara Boschis (E.Pira) og Barolo? Gå på opdagelse på www.eriksorensenvin.dk eller kontakt din vinkonsulent på vin@eriksorensenvin.dk / tlf. 43469900. Du kan også kigge forbi Erik Sørensen Vins butik, hvor vi altid byder på et glas vin.