Italien
Barolo
Barolo er navnet på en af Italiens helt store vine, og det er samtidig også både navnet på en landsby, der ligger midt i appellationen, der ligeledes hedder Barolo. Appellationen fik som en af de første i Italien DOCG-status i 1980.
Den ligger i det større vindistrikt, Langhe, der ligger i den nordvestlige italienske provins, Piemonte ved foden af de franske og schweiziske alper (Piemonte betyder “ved foden af bjerget”).
Vinen er kendt som “kongernes vin og vinens konge”. Den er lavet på 100% Nebbiolo og er en stor og tanninrig vin med stor bouquet, som ofte vil udvikle sig med 5-10 år eller mere på flaske. Vinen er bedst sammen med mad – gerne kraftig og proteinrig mad.
Vinen kan komme fra en af de 11 små kommuner: Barolo, La Morra, Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba, Castiglione Falletto, Novello, Grinzane, Verduno, Diano d’Alba, Cherasco and Roddi. En Barolo skal lagre minimum 38 måneder inden salg, hvoraf minimum 18 måneder skal være på fad. En Barolo Riserva skal lagre minimum 62 måneder inden salg, hvoraf minimum 18 måneder skal være på fad.
I 1990’erne begyndte et opgør mellem traditionalister og modernister i Barolo. De første stod – lidt karikeret – for alenlang maceration af hele klaser med stilke i gamle kastanjefade, der resulterede i vine, som i heldigste fald var tilnærmelige efter 8-10 år. Modernisterne ville lave lækre, tidligere modne vine med kortere maceration og lagring i toastede 225 l. barriques.