Italien
Brunello
Brunello er både navnet på den store vin fra Toscana, Brunello di Montalcino, og det er også navnet på den drue, som vinen laves på.
Brunello di Montalcino-vine er nogle af Italiens mest eftertragtede vine. De er kraftfulde og har et fremragende lagringspotentiale. Mørke i farven med en strålende granatnuance og med komplekse smage af cassis, røg, læder og vanilje. Vinen Brunello skal laves 100% på Brunello-druen. Vinen skal lagre mindst 4 år, herunder mindst 2 år på fad og 4 mdr. på flaske, før salg.
Navnet Brunello betyder “den lille brune”, og det skyldes, at man tidligere troede, at druen var sin egen sort, men man fandt siden ud af, at det er en klon af Sangiovese, som er hoveddruen i hele Chianti. Andre ord for Brunello-druen er Sangiovese Grosso og Prugnolo Gentile.
Brunello-druen har tykkere skind og er en smule større end Sangiovese-druen, der dyrkes i resten af Chianti. Det giver en mørkere farve og generelt mere garvesyre til Brunello di Montalcino-vinene. Brunello-druen findes udelukkende på bakketoppene omkring den toscanske by Montalcino, der ligger på en ca. 550 m. høj bakketop 30 km. syd for Siena, lidt syd for- og tættere på vestkysten end Montepulciano (hvorfra vinen Vino Nobile kommer). Klimaet er lunt for Toscana med mindre regn end gennemsnittet, og modningsproblemer ses meget sjældent.
Brunello var blandt de første i Italien til at få den strenge DOCG-appellation i 1980.